Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve válečném dramatu připoutá do kabiny stíhačky a přistane po stominutovém vzrušujícím letu. Vzhůru do tmavomodrého nebe startovali z anglických polních letišť českoslovenští váleční piloti, kteří chtěli svým dílem přispět k porážce fašistického Německa. Válečná léta nebyla pouze časem vzdušných soubojů. Byla i dobou pro lásku a kamarádství. Drama vojáků, jejichž boj válkou neskončil. (Magic Box)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Obsadit roli dospělého muže dětským hercem nebyl dobrý nápad, jinak jsem dal 5 hvězd.

cxxj

cxxj (hodnocení, recenze)

PozorGranat

A) Mám rád i Tmavomodrý svět i Pearl Harbor
B) Oba dva vznikly sice chvíli od sebe ale každý stojí za to a pojednává o něčem jiném

C) Onen nálet opravdu byl z letadlové lodi

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

Braveheart

Asi tak, zkuste pilotovat a zároveň pumpovat člun, který vám zabraňuje ve výhledu z kokpitu. Kdyby ho tam nechal a letěl pro pomoc, zmrznul by, tak to prostě riskl s tím, že v podstatě riskoval po celou dobu války a dvakrát unikl smrti. 

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

Raptor22 , PozorGranat

Nebýt Koljy těžko by snímek vznikl. Sice se říká, že začali na něm pracovat už během natáčení, ale spíše to byl jen takový sen Zdeňka Svěráka. Který snímek lepší je otázka. Příběhově je rozhodně silnější Tmavomodrý svět, trikově asi bez debat Pearl Harbor s tím že je třeba uvědomit s jakým rozpočtem pracoval Bay a s jakým Svěrák. Přestože na poměry je to náš drahý snímek a mnoho lidí ho odsuzuje (klasická česká povaha, úspěch se neodpouští - svým způsobem se chovají jako komanči, kteří je po válce pozatýkali, protože nemohli unést že něco znamenali), stejně si myslím že je to zdařilý snímek. O téhle době se hodně píše, točí co bylo tady, ale netočí co bylo tam. Taky je to součást historie na kterou by se nemělo zapomínat. Navíc je i do jisté míry smutné, že čs. paragány Gabčíka s Kubišem budou točit a hrát cizinci místo nás. Na druhou stranu dobře, povětšinou by to udělali uprděně pro nás a nikoho jiného.

PozorGranat

PozorGranat (hodnocení, recenze)

Raptor22

Pearl Harbor vznikl podle Tmavomodrého světa, jen si ho amíci přebarvili po svojem a dle mě je to dost nerealistický film, jak už vzlétávání bombardérů na extra malé ranveji, tak už Hollywoodské scény ke konci. Tmavomodrý svět je jeden z nejlepších českých válečných filmů vůbec!

na příspěvěk reagoval Shakaar, CALIBR, cxxj

Raptor22

Raptor22 (hodnocení, recenze)

Já se teda raději kouknu na Pearl Harbor. Akční scény to stojí za hovno a čiřící pesimizmus taky moc nemusím u Tmavomodrýho světa. U PH mi kupodivu ani nevadil ten patriotistický podtext, který jsem zas u Armagedonu nemohl skoro vystát, i když Michael Bay ty akční scény zvládá bravurně. Start B-25ek z letadlové lodi, nebo vzlet Japonců z letadlových lodí neměly chybu.

na příspěvěk reagoval PozorGranat, Shakaar

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Je to fakt lepsi film ako Pearl Harbor a verim tomu ze sa amici motivovali.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Braveheart: Myslím že Vojtíšek nepočítal s tím, že tam s tím sekne tak jak seknul...

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Mám ten film moc rád, už jenom z úcty k našim letcům, ale ten závěr mi prostě přišel nelogický (myslím to zbytečné sebeobětování).

na příspěvěk reagoval Shakaar

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

MARTiii: sas zbláznila ??ja než sem to viděl sem si myslel to samé, ale pak mě k tomu dokopal kámoš ať s ana to podivu a je to jeden z mojichnejoblíbenějších českých filmů ... 
Jakkob: které zpraccování Bitvy o Británii myslíš ??Já sem viděl verzi z roku 1969 a velmi se mi líbila je to parádní film.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

MARTiii: Tak jako o tom tenhle film není - jesti chceš boje, máš tu Bitvu o Británii...

MARTiii

MARTiii (hodnocení, recenze)

tak na to radsi ani nebudu koukat, furt tam jen pichaj a letecky strety nikde

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Já si jako fanda letadel z WW II taky nestěžoval a spíše si jen liboval v těch dvou jediných funkčních Spitfirech a vším, co tam v rámci letadel bylo a nejen těch... Film je prostě báječná práce a určitě bych se nebál ho zařadit mezi ty nej české filmy vůbec...

To GCS15: Mě se ještě hafo moc líbí stará Bitva o Británii, jestli si viděl...

GCS15

GCS15 (hodnocení, recenze)

Podľa mňa najlepší film o stíhačoch aký kedy bol natočený. Ak dakto pozná lepší, prosím napíšte mi. V tomto filme som videl výborné vzdušné súboje, zábery zo strategickej miestnosti, autentickú komunikáciu a kopec iných vecí ktoré dosvedčia ako to naozaj v tej bitke o britániu vyzeralo. Je to film ktorý výborne doplní všetky elementy druhej svetovej vojny a pre srdce letca je potešením.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Tak sem si po delší odmlce o5 našel cestu k tomuto filmu... Pamatuji si, že sme na něm byli se školou v kině a já ho pak viděl ještě jednou v telce. A dost dobře si taky pamatuju, jak mi ten film zrovna tolik "nevoněl". Přeci jen sem tehdá chtěl akci, jako třeba v Bitvě o Británii a na nějaký románky atd. sem neměl chuť. No a dnes? Jen se směji a třesu hlavou nad tím, jakej sem byl ignorant... No je to naprosto úžasnej a na české poměry velkolepej film se vším, co k tomu patří! Nemůže být jinak - uzemnil mě natolik, že si asi udělám radost a k Vánocům si koupím origoš DVD...

KuZd

KuZd (hodnocení, recenze)

fuj, prvni cesky film, kterym jsem pomau zacala zatracovat ceskou tvorbu. FUJ, takovej kyc. Ani ten cokl Barca po nem nestekne... fnuk, fnuk. :D

Noddy

Noddy (hodnocení, recenze)

Filip Renč sa vo filme objavil v malej roli premietača - keď Slámovi (Vetchý) premietajú zábery z fotoguľometu o tom, ako ho Vojtíšek (Hádek) zachránil.

Noddy

Noddy (hodnocení, recenze)

Chcem sa spýtať: Je možné niekde zohnať pôvodnú, nezostrihanú verziu, ktorá toho času bola premietaná v kinách. Myslím tým verziu, kde je napr. scéna, keď Vilda Houf (Táborský) vysvetľuje aká bola sranda maľovať nápis Zuby, Zahne, Dr. Bufka... alebo, kde je scéna keď Susan (Fitzgeraldová) príde za Slámou (Vetchý) na letisko o niečo dlhšia... Poraďte, prosím.

bitner

bitner (hodnocení, recenze)

Z filmu jsem mel znacne smisene pocity. Je to az takovy popcorn, ze by z toho mohla byt pc hra. Ten film mel byt mnohem temnejsi, uveritelnejsi. Za srdce me opravdu nechytnul a ja si musel jit spravit chut s filmem z jine dimenze, s Nebeskymi jezdci...

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

Keďže som maniak do starých zlatých čias letectva (1. pol. 20. stor.) a moderný ideál rytiera v zmysle bojovníka pre mňa spĺňa len vojnový letec a jeho okrídlený tátoš (ehem, aký som zrazu poetický), Tmavomodrý svet som si nemohol nechať ujsť. :-) Mno, pekná vojnová dráma, typicky svěrákovské v pozitívnom slova zmysle... A bohužiaľ aj negatívnom : 1. Prehnaná snaha o hollywoodske brnkanie na city 2. Absolútne, ale absolútne o ničom romantická zápletka 3. Neznesiteľný pubiš Hádek, ktorý toho trapoša-frajeríka ani nemusí hrať... :-P 4. Film niekedy pôsobí dojmom, akoby boli československí letci niekde v letnom tábore a len si tak nezáväzne a pohodovo lietali zostreliť pár Messerchmidtiek a Junkersov denne... ;-) Inak fajn. Dogfighty parádne a živé... Vetchý megasympatický - okamžite som sa s ním stotožnil a zatúžil mať uňho protekciu, aby mi "požičal kľúče" od svojho Spitfira... :-D Príjemný a dušu pohládzajúci film (hlavne v scénach, ktoré sa odohrávajú výhradne v oblakoch - v Tmavodrom svete, ako o ňom kedysi spieval aj samotný Ježek). :-)

Ladeo

Ladeo (hodnocení, recenze)

Velmi dobrá práce.Skvělý válečný film o našich letcích v Anglii a jejich poválečných osudech. *****

ondey

ondey (hodnocení, recenze)

Celou dobu jsem zíral na filmový plátno s otevřenou pusou a nechtěl věřit tomu, že to je český film...:P

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Hal_Moore:No dobre ted jsi me dostal.Ale musis uznat ze je ta hudba ve srovnani s jinymi ceskymi filmy (Kolja,Nejasna zprava o konci sveta,Zelary ......) silene slaba.

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Strasne moc me zklamala hudba Soukupa ktereho mam jinak moc rad.Kolja se mu poved moc ale tohle??Nemasne neslane.Ja sam bych tam napsal lepsi hudbu.

Kornela01

Kornela01 (hodnocení, recenze)

tenhle snímek je jeden z nejlepších českých filmů z válečného období....amíci jejich Pearl harbor natočili taky dobře, ale ten náš Tmavomodrý svět je prostě nejlepší...plný dojemných scén, došlo samozřejmě i na slzy...

gil_estel

gil_estel (hodnocení, recenze)

Vubec to neni spatny film, i kdyz se mi to spatne posuzuje, je to uz dele, co jsem ho videla. Jedna z nejdojemnejsich scen je ta se spem na zactaku.. nevim, jestli je to v kontextu s valecnym filmem v poradku.

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Krev a mlíko za tvrdou měnu

Krev a mlíko za tvrdou měnu

27.04.2006

Už i Slováci (plus my, Briti, Rakušani a Maďaři a o spolupráci uvažovali ještě Němci, Turci a Italové) mohou říci, že mají vysokorozpočtový velkofilm a to ještě o spoustu milionů dražší (10 milionů… (více)

Reklama

Reklama