Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve válečném dramatu připoutá do kabiny stíhačky a přistane po stominutovém vzrušujícím letu. Vzhůru do tmavomodrého nebe startovali z anglických polních letišť českoslovenští váleční piloti, kteří chtěli svým dílem přispět k porážce fašistického Německa. Válečná léta nebyla pouze časem vzdušných soubojů. Byla i dobou pro lásku a kamarádství. Drama vojáků, jejichž boj válkou neskončil. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (99)

  • Ondřej Vetchý (František Sláma) dostal přidáno 30 % z platu, protože musel plavat v moři, kde byli i žraloci. (jenik71)
  • Natáčení probíhalo v Hrádku u Nechanic, na letišti Hradčany a v Šilheřovicích, kde se nachází například dům Susan (Tara Fitzgerald). (M.B)
  • Ve filmu byly použity i některé scény leteckých soubojů z filmu Bitva o Británii (1969). (ČSFD)
  • Film navštívilo v českých kinech za první víkend 84 066 diváků. (Pumiiix)
  • Uznání v každoroční anketě "10 Actors to Watch" prestižního časopisu Variety za svůj herecký výkon získal debutující Kryštof Hádek (Karel Vojtíšek). (hippyman)
  • V rámci 26. ročníku MFF v Torontu proběhlo 9. září 2001 galapředstavení filmu, jež bylo zároveň jeho světovou premiérou. Další světové festivalové projekce se uskutečnily 10. října 2001 na MFF v Los Angeles a 13. listopadu 2001 na MFF v Londýně. (hippyman)
  • Dva funkční Spitfiry z Anglie měli filmaři k dispozici jen na dva týdny. (hippyman)
  • Realizačně nejnáročnější scénou bylo nouzové přistání pilota Vojtíška (Kryštof Hádek) na louce ve Francii. Pro tento jediný záběr byla navržena speciální konstrukce - model letadla v měřítku 1:4. Ten byl zavěšen na rameno, jež se pohybovalo po kolejnici, přičemž potřebnou dynamiku pohybu dodávalo bungee-jumpingové lano. V postprodukci pak byla odstraněna nosná konstrukce letadla, přidán kouř a mraky. (hippyman)
  • České trikové studio Universal Production Partners, které se podílelo např. na filmu Talentovaný pan Ripley (1999), vyrobilo celkem 189 trikových záběrů o délce asi 10 minut. (hippyman)
  • Na filmových tricích se začalo pracovat s dvouletým předstihem. (hippyman)
  • Ve filmu bylo použito mnoho skutečných historických předmětů a kostýmů od odznaků a pouzder na pistole přes záchranné čluny a vesty až po celou uniformu plukovníka či padáky s původními přezkami, jednu kompletní přístrojovou desku Spitfiru nebo skutečnou radiostanici i s bakelitovými sluchátky. Ne všechny předměty a kostýmy ve filmu jsou však originály. Šedomodré stejnokroje a čepice českých důstojníků z devětatřicátého roku byly ušity podle dobových fotografií. Nové jsou i speciálně vyrobené letecké kombinézy, brýle a další doplňky. (hippyman)
  • Ondřej Vetchý (František Sláma) nosí na zápěstí také unikátní „psí známku“, s níž vzlétal do skutečného boje inženýr Karel Langhammer z 311. bombardovací perutě. (hippyman)
  • Kožená kukla a rukavice, jež má na sobě Ondřej Vetchý (František Sláma), patřily Karlu Kuttelwascherovi, legendárnímu esu 1. perutě, jenž byl považován za jednoho z nejlepších nočních stíhačů druhé světové války. (hippyman)
  • Makety Spitfirů byly tak dokonalé, že se oba angličtí piloti místo ke svým strojům občas rozběhli k těm laminátovým. (hippyman)
  • V průběhu natáčení nedošlo k žádné vážnější nehodě. Jen jediný úraz - zlomeninu nohy - si přivodil rozvášněný komparzista při fotbale. (hippyman)
  • Při natáčení z vrtulníku musely Spitfiry snížit svou obvyklou rychlost na půlku, aby neuletěly ze záběru. (hippyman)
  • Historické Spitfiry pilotovali Nigel Lamb (bývalý automobilový závodník) a Robs Lamplough (syn velitele letky RAF a bývalý válečný pilot v Zimbabwe). Padesátník Lamb létal na Spitfiru MkVb, zapůjčeném ze sbírky The Fighter Collection. Sedmdesátník Lamplough řídil svůj vlastní stroj MkVIII. (hippyman)
  • Ve filmové historii dosud nikdy nebyly letící Spitfiry tak blízko kameře. (hippyman)
  • Letecké záběry měly být původně natáčeny z vrtulníku. Protože byly však letící Spitfiry na vrtulník příliš rychlé, byl ze soukromé rakouské sbírky limonádového krále Ditricha Mateschitze pronajat bombardér B-25 Mitchel, v němž byly umístěny celkem čtyři kamery. Další jejich záběry byly pořízeny pomocí rozjetého auta s plošinou. (krabatt76)
  • Film se natáčel v širokoúhlém formátu Cinemascope s objektivy používanými v hollywoodských filmech, např. při natáčení filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999). Širokoúhlému obrazu se muselo často přizpůsobovat aranžování záběrů. Vše, co bylo nahoře (např. lustry a obrazy), se zavěšovalo níž, a vše, co stálo dole (stoly a nohy herců) se podkládalo dřevěnými špalíky. (hippyman)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Krev a mlíko za tvrdou měnu

Krev a mlíko za tvrdou měnu

27.04.2006

Už i Slováci (plus my, Briti, Rakušani a Maďaři a o spolupráci uvažovali ještě Němci, Turci a Italové) mohou říci, že mají vysokorozpočtový velkofilm a to ještě o spoustu milionů dražší (10 milionů… (více)

Reklama

Reklama