Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co skrývá mlčící vesnice? Venkovská dvojice detektivů (O. Vlach a J. Zadražil) pátrá po vrazích starého Vodičky. Byl to nesympatický stařec, který se zřejmě kdysi stal svědkem kriminálního činu. Dvojice pomalu rozplétá nitky případu sahajícího hluboko do minulosti. Avšak staré události jsou již dávno překryté mlhou zapomnění a neochotou vesnice odhalovat tajemství, které se dotýká osobně každého z jejích obyvatel. Nakonec pomůže, jak to tak bývá, náhoda a nepřímým důkazem vraždy se stane obyčejný knoflík od košile… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Dementní detektivka která ani detektivkou nemůže být nazývána.Tohle vidět ještě jednou zavřel bych tvůrce až zčernali(trest smrti není(bohužel)v česku povolen).A panu Vlachovi konečně zabzučela včelička.BZZZ.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jestli novodobá česká detektivka dlouho hledala svou tvář, tak tady jednu z těch mnoha možných našla - anti-kvintesence na efektu postavených a geniálním týmem vyšetřovatelů disponujících detektivek amerických. Ono to chce odvahu, nepřejímat zaběhlé a vyzkoušené zámořské formáty a prošlapat si televizní houštinou svou vlastní cestu. I když byl celý snímek jasně stylizovaný, opravdu se mi líbilo, že tvůrci stavějí především na proklamované regionálnosti, lokálnosti, českých reáliích a také na autenticitě práce českého policisty, tedy na zkušenostech profese, u níž se zvláště na malém městě doslova zastavil čas (vozový park snad ještě z hluboké totality, policejní služebna jakbysmet, nové technologie evidentně ještě nedorazily, důkazy se totiž nestavějí na efektních tazích testu DNA - onen knoflík by jinak musel být ,,podepsaný"). Skloubení vyšetřovatelů - zkušeného matadora a mladého eléva - je jistě model klasický a jinde nesčetněkrát použitý, každopádně vyšetřující dvojice si získala mé sympatie, už jen tím, jak umně se buduje vztah mezi touto dvojicí. A pak tu máme tu prazvláštní atmosféru, jednoznačně největší klad celého filmu. Pomalé tempo vyprávění, pozvolná dynamika, proklamovaná obyčejnost jak obou dvou vyšetřovatelů, tak i všech zúčastněných figur, předstíraná banalita celého příběhu, který na konci dostává výrazně větší rozměr než jen ryze lokální, podobně na mne působil (nyní bohužel bez té uhrančivé formy) animovaný Alois Nebel, nebo román Selský baroko od Jiřího Hájíčka... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Nepodepsaný knoflík hodně povedená kriminálka a na ústřední dvojici nemám námitek. Inteligentní detektivka, které by prospěl trošku košatější příbeh, je však na české poměry rozhodně nadprůměrná. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Správná česká detektivka se všemi důležitými znaky. Těmi jsou výtečná atmosféra, skvělá krimi hudba, dobrá zápletka, výborná dvojice nesourodých vyšetřovatelů, výstižné vykreslení života na vesnici a slušná kamera. Navíc jsem se kupodivu dočkal opravdu vtipných dialogů mezi ústřední dvojicí (např. výstižný dvojsmysl: "Náhoda, nebo úmysl?"). Navíc musím zmínit pana Hrabětu, který naprosto převědčivě zahrál hostinského. Jediným záporným bodem je nedomyšlený konec. Přesto hodnotím 4*, pro mě osobně to byla nadprůměrná detektivka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místo, kde by lišky dávaly dobrou noc, kdyby je nevystříleli pytláci, je svědkem zločinu, který nevzrušuje místní ani forenzní vyšetřovatele. Nastává čas prostého dotazování a bloudění po hospodách, nádražích, lesích a lukách v podání dua šéfík Vlach - elév Zadražil, kdy ten první se něčím neustále láduje jak Pitt v Dannyho parťácích a přitom zamítá teorie svého mladšího kolegy (zřejmě proto, že sytý hladovému nevěří).. Zachycení venkovské atmosféry, uvolněné dialogy a celková civilnost přinášejí své kouzlo, škoda jen toho zbytečně zamotaného rozuzlení. A pana Vlacha žádám, ať vrátí Schimanskemu bundu, pokud možno bez mastných skvrn od salámu.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nepředstíraná snaha jít vlastní cestou nevyšlapanou polistopadovou stezkou přispěla k nevšednímu diváckému zážitku, na němž se rozhodnou měrou spolupodílel kvalitní scénář. Atmosféra jihozápadočeského okresního města, v němž každý zná tak trochu každého, což platí tím spíš o ještě nepočetnější policejní komunitě. Čas, který na regionu plyne pomalu, v němž všechno, co do něj vnáší pozvolný tok postřehnutelných změn, ovlivňuje v nikoliv zanedbatelné míře protagonista sám. Co v počátku vypadalo jako neumětelství, postupně krystalizovalo právě do této podoby. Prostý příběh vesnické tragédie s až nečekaně hlubokými kořeny se vyjevuje způsobem, který se maximálně přibližuje skutečné tváři opravdového policejního šetření. To, že se tvůrcům podařilo organicky do beztak nesnadného tématu vtělit i příběh specifického lidského i odborného policejního zrání, je dalším úspěchem této mimořádné televizní inscenace. Potěšila i přítomnost dnes ne příliš vídaných hereckých tváří (Jiří Holý, Petr Oliva). Skutečnost, že česká - byť i regionální (provinciální, venkovská) zkušenost - může být zdrojem velkého tématu i silného příběhu mimo dosah eletronických médií a bulvárního tisku, zřejmě zůstane nejtrvalejším přínosem NEPODEPSANÉHO KNOFLÍKU. Knoflíku, který je vlastně popsán do posledního volného místečka. Láskou, laskavostí, vůlí, lidstvím. Tím prostým a neokázalým. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin na poli české detektivky, který kazí jen nedobře zvládnutý konec...Oceňuji, že se tvůrci snažili jít novou cestou a hlavně, že se nesnažili kopírovat americké nebo francouzské vzory. "Nepodepsaný knoflík" získává body především neopakovatelnou atmosférou, která jde bohužel jen těžko popsat. Pomalé tempo, zdánlivě banální vyšetřovací metody, rozvíjející se kolegiální vztah mezi oběma hlavními hrdiny, citlivá charakteristika jednotlivých postav, skvělá kamera a především přesné vykreslení vesnického prostředí - to jsou hlavní atributy příjemně netradičního naladění této detektivky. ()

CANNIBAL odpad!

všechny recenze uživatele

Blbá detektivka, která vlastně ani detektivkou není. Ve filmu je navíc spoustu úplně hluchých míst. Ani se to nedalo dokoukat. Naprostá ztráta času. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Sama nevím, jak je to možné, ale můj komentář zde do dneška chyběl. Přitom jsem si jistá, že jsem ho psala. Nepodepsaný knoflík pokračuje v tradici dobrých českých detektivek. Nehraje si na žádné akční kriminálky, plyne ve svém poklidném tempu, postupně odhaluje, ale nevyzrazuje předem. Oldřich Vlach je výborný a má k sobě spoustu dobrých přihavačů. Venkovská idylka se mísí s lidskou nevraživostí a skrytými emocemi. Byť vypadá obsazení starého zkušeného a mladého začínajícího policity jako otřepané klišé, vysledek tomu neodpovídá. Skvělá hospodská atmosféra, herectví bez přehrávání. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 3/10 Hudba 7/10 Prostředí 4/10/// +Jan Zadražil, Jiří Holý, hodně dobrá hudba -zbytečně dlouhé, vyšetřovatelé se točí v kruhu, nebo možná divák v tom nemá jasno, vlažné dialogy, podprůměrný děj/// Když už jsem to načal, tak jsem to i dokoukal. Méně výrazné obsazení spolu se slabým scénářem dělají z tohoto filmu hodně podprůměrný televizní zážitek. Pár dobrých momentů se tu najde, za většinu z nich mohou známé (staré) tváře a napínavá hudba. Jinak nemá tahle moderní detektivka z vesnického prostředí co nabídnout./// Celkem 41%/// ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jak čtu hodnocení, evidentně některým hodnotícím chyběla dostatečná dávka akčnosti. Že by se jednalo o "absťák" akčních závisláků? Možná, tohle mi ale připadalo běžnému policejnímu vyšetřování bližší, než tupé akční střílečky či honičky v autech. Ostatně, nedovedu si představit skvělého a vyzrálého herce Oldřicha Vlacha v jiné roli než této. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, ještě dlouho jsem si to pamatoval, o čem to bylo, což se mi u televizních filmů nestává. Není tu ani tak důležitá kriminální zápletka a její rozuzlení, jako spíše našlapaná atmosféra zvláštně nepřátelského městečka s bizarními postavičkami a přitom slušně vykreslenými charaktery i v menších rolích. Skousnul jsem i Oldřicha Vlacha, o němž si jinak nemyslím, že by byl hercem hlavních rolí. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Vtipný konec zachránil jinak naprosto nudný pokus o krimi. Další takovou záchrannou brzdou před tím abych to nevypla byl mladý, nadějný a velmi pohledný herec Jan Zadražil. Docela mi vadilo to prodlužování..bohatě by stačila tak polovina stopáže. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Taková nějaká "nijaká" česká "venkoucká" krimoška, jejíž hlavním symptomem je překombinovanost v závěru. Krkolomný konec evidetně pramení z touhy "za každou cenu překvapit" klimbajícího diváka nečekanou pointou. Na tenhle dedektýfní příběh jsme se dívali ve čtyřech lidech, a přestože bych sešlost u televizoru rozhodně neoznačil za spolčení kreténů, nebyl nikdo z nás schopen říct, o čem to vlastně nakonec bylo. Asi bych to potřeboval sjet ještě jednou, ale za takovou námahu by Kotkův Knoflík nestál. Ani kdyby byl podepsanej. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Téměř po dvaceti letech jsem si dal repeté a nijak zvlášť na mě tahle televizní detektivka nezapůsobila ani tenkrát, ani teď. Dvojka vyšetřovatelů (starej a mladej, Vlach a Zadražil) musejí přijít na kloub vraždě jednoho dědka, jehož tělo nalezli po týdnu pátrání v lesním potoku. Začnou rozplétat další okolnosti, které je přivedou až do hluboké minulosti, která má s vraždou jasnou spojitost. Není to vyloženě blbý, chtělo by to však lépe zdramatizovat. Moc se mě líbila hudba Jiřího Václava, která by více seděla filmové produkci, než televizní. Další plus bych dal za zapadlou vesnici a její dvě zakouřený putyky, z čehož dýchala ještě bolševická atmosféra (děj se však odehrává již po revoluci). Jan Hraběta se do role hospodskýho snad narodil, klidně bych se jím nechal obsloužit a dát si čepovanej škopek a kančí guláš :). ()

Reklama

Reklama