Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (399)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Co tam dělalas?" "Nic." "A co si to tam teda sebralas?" "Gaťky."     Road movie dráma, z ktorej dýcha atmosféra voľnosti a neviazanosti ("Tady to prdlo." "Aha. Ty vole, tak to nikam nepojedem asi, co?" "Ne. Asi ne."). Pre Jana Svěráka je to v podstate jeho prvotina bez patronátu svojho otca a vzhľadom na to, že ide o nezávislý, nízkorozpočtový film nakrútený počas pár prázdninových týždňom len tak pre radosť, výsledok je nad očakávanie vydarený. Hlavní hrdinovia tvoria bláznivú a nespútanú trojicu (čo kontrastuje s usadenými a zrobenými domácimi, ktorých na svojej ceste stretávajú po rôznych dedinách), pričom tá je herecky dosť nevyvážená. Na jednej strane tu sú neustále vyškerený a uslintaný Radek Pastrňák (Radek), herecky značne toporný (priznávam, že mi tu bol dosť nesympatický) a o voľačo lepší Jakub Špalek (Franta), na strane druhej potom šibnutá sexi dievčina Aňa Geislerová (Anna), ktorá je vlastne jedným z hlavných dôvodov, prečo ma táto snímka baví ("Ještě k tomu jsem si upatlala šatičky."). Ďalším dôvodom sú potom krásne obrazy šírej krajiny (slnečné lúče presvitajúce medzi stromami), ktorá hrá vo filme významnú rolu (výborný F. A. Brabec). A to v sprievode fajn hudby, ktorá výborne zapadá do celkovej atmosféry (aj keď skupina Buty nie je práve moja šálka kávy). Hoci si snímka príliš nepotrpí na nejakú dramatizáciu, či nejaký príbeh (ten tu má iba podružnú úlohu), ku koncu sa z bezstarostnej a pohodovej jazdy odrazu začne rysovať dosť slušná dráma a tá záverečná pointa je celkom drsná a pôsobivá.     "A co tak děláte, když se nehádáte?" "Třeba jedem na výlet a tam se pohádáme." ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Pokus mestkých chalankov o totálny úlet... Útek "mimo civilizácie" na starom Peugeote s urezanou strechou. Dovtedy by to bolo super až kým stretnú pitomú nánu Geislerovú a tá to celé komplikuje... ()

Ollie235 odpad!

všechny recenze uživatele

Jako uživatel, který odpady dává opravdu velmi sporadicky, se pokusím své zdejší hodnocení trochu vysvětlit. Jízda je filmem, který mě minul jako máloco před ním. Čím to ale bylo? Špatná nálada? Uplynulých 18 let? Kritický postoj k české tvorbě? Řekl bych, že ani jedno. Spíš mi moje myšlení nepovolí užít si něco takového - děj na mě působil zcela nesmyslně a veškeré myšlenkové pochody hlavních postav pro mě byly natolik nepochopitelné, že jsem nedokázal myslet na nic jiného. Celou dobu jsem se snažil poruzumět tomu, co je na tomto snímku výjimečného, snažil jsem se nahlížet z jiných pohledů, ale nešlo to. Jediné, co mě bavilo, byl začátek, pak to ale šlo tak rapidně dolů, že to ani na tu žalostnou jednu nestačí. Bohužel. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Je to JÍZDA :-) - Radek Pastrňák - naprosto přirozený neherec - frontman skupiny BUTY, která film svou muzikou posunula o další dimenzi. - Jakub Špalek - divadelník - člověk s velkým srdcem, věčně hledající a pro nově nalezené ztrácející co už má... ((o jeho začátcích jsem viděl skvělý syrový dokument - Kašpar, 1993 (volně navazuje 1999, obojí Helena Třeštíková - hledání divadla, láska, Potměšil, kterému Špalek, asi, zachránil nejen divadelní kariéru, ale i pozitivní myšlení)). A navíc - FEMME FATALE - Aňa. .......Apendix: o F. Renčovi, představujícimu Filipa Renče je zbytečno mluvit (Měl natočit Requiem pro panenku a zařadit se do "klubu 27" - byl by nesmrtelný! a vyhnul by se akcelerující trapnosti). .....PS "Jsou cesty hlavní a jsou cesty vedlejší"........PPS "Budeme si něco mejt? Dobrou noc" ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinové ani jejich příběh zrovna pohodoví nejsou, ten pocit pohody je tvořen především kamerou a dvakrát tolik hudbou. Ten pocit tu však je, časem se k němu přidala nostalgie a takový příjemný portrét let devadesátých. Zvláštní dvojice v "kabrioletu" si sympatie získá především přes jejich "filozofování", aby je dalším činem zase ztratila. A pak je tu ona, skvěle zahraná a původně vůbec nestopující Aňa. A také závěr, který z této pohody rychle vrátí do reality. Proto pojedeme rovně. 85% ()

Matt Raider 

všechny recenze uživatele

Když do toho dáte 8 tisíc, kus Jižních Čech a hlavně srdce. (+85%) PS: Nemilovat všemožné hravé scénky s autem, plaché snímky padajícího chmýří nebo blbůstky s velikostí sirek, by bylo do nebe volající. Jak smutné je hledat kvalitní českou tvorbu v čím dál vzdálenějších časech. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím se mi ten film líbí víc a víc. Letní Road movie z kterého srší esence devadesátek, nostalgie a pocit svobody v té nejčistší podobě. I přes až tragikomický podkres nemůžu říci že to má vyloženě smutný konec ale naopak jakoby to šeptalo " cesta jde dál". To prostředí celkově ve mě opravdu vyvolává nostalgickou náladu plnou vzpomínek na dětství, mladí i dospívání - nejkrásnější časy co se již nevrátí. A že jde o film těsně porevoluční plný svobodomyslných myšlenek je naprosto zřetelné a jasné. A i závěrečná věta " Tak kam? Na východ nebo na západ?" Je stále aktuální i v dnešní těžké době s nejistou budoucností. A titulní píseň od Buty již netřeba komentovat. 4* 82% ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák tímto snímkem dokázal, že k pobavení diváka není potřeba stamilionových rozpočtů. V tomto případě stačilo doslova pár šlupek na starou Hondu, nebo co to bylo za auto, vybrat dva herce a jednoho neherce, kteří si padnou do noty z nichž navíc neherec napíše muziku, která k filmu sedne jak prdel na hrnec a pak už jen jeden talentovaný režisér, který to dá všechno do kupy. Pro mě se dnes jedná už o kultovní road movie, u které mi pohodová atmosféra nedovolí ani po desátém shlednutí se byť jen na chvíli nudit. Vždycky bych jel nejradši s nimi... ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně vrchol režiséra Svěráka (i když chápu, že to není úplně fér tohlencto porovnávat se zbytkem jeho filmů, ale co už) a F.A.Brabce, kterej na poli česko-kameramanském zřejmě nemá konkurenci (jeho režijní snahy moc neřeším). Typově skvěle sladěné kvarteto, výborné hlášky, pravené jakoby na poslední chvíli, těsně před střihem ("lopatku máme"), efektivní ukázka jasného a přísného, ale zároveň lehkonohého a svobodomyslného konceptu a výsledku. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Díky konci Jízda chytá jakousi pomyslnou myšlenku a díky scénaři, který je tím, co tenhle film pro mě trošku překvapivě drží pohromadě. Na to, že štáb při natáčení čítal šest osob včetně herců a dodnes je to nejlevněji natočený český film, tak nezbývá než uznat, že jeho kvality jsou velké, nebo aspoň větší než by člověk předpokládal. Zaujme i jako vždy netypická kamera F.A.Brabce. 60% ()

M.E.K.Y 

všechny recenze uživatele

Od Jana Svěráka jsme zvyklí na leccos, jeden z jeho raných filmů Jízda je road movie, ale ne obyčejná. Řekl bych dost ujetá a fádní. I přes tuto skutečnost a na první pohled patrný amatérismus, je snímek dost zvláštní a celkem se mi líbil. Možná svou jednoduchostí, skromností a "skutečnými" záběry. Nebo ústřední trojicí postav, dvěma svéráznými chlapci, mířící odnikud nikam, s cílem užít si krásy našich luhů a hájů z kapoty svého kabrioletu nebo duševně rozpolcené Ani Geislerové, která působí stejně mimo jako ostatní. Závěr? Svěrákova Jízda sice uhání zběsilým tempem volnoběhu, ale příchuť bezstarostné idylky mu nelze upřít. ()

camper 

všechny recenze uživatele

I přes pomalý a poměrně nezáživný začátek se z tohoto filmu nakonec vyklubala pohodová road movie, která zahřeje i potěší. Anně Geislerové se její role povedla na jedničku. Ano, Jan Svěrák opět ukázal, že z minima umí vytěžit maximum. P.S. Poděkování v závěrečných titulkách stojí za to! ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosférovka. Chápu, že jsou lidi, kteří nemají rádi zbytečné a nevynikající filmy a pro ty je tu onen bububu závěr. Mě to ale bavilo a bavilo by mě to i bez toho konce. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Aňa Geislerová - vyzývavá kurva, Radek Pastrňák - nesympatickej slaboch, Jakub Špalek - charismatickej týpek. Za tu scénu v chalupě si aňa vážně řikala minimálně o brutální znásilnění, a fakt sem si přál aby dostala co zasloužila, a VONO NIC. Tudíž celej film vyzněl do ztracena a nic se v něm vlastně nestalo. Originální kamera a malebná česká příroda vaši pozornost ALE minimálně do půlky udrží. Jen fakt škoda že nedošlo k nějakému výraznému vyvrcholení, kdyby jo, bylo by to na pět. ()

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama