Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

Iamthewalrus 

všechny recenze uživatele

"Jsou cesty hlavní, po kterých jezdí zločinci a policajti. A jsou cesty vedlejší, těmi pojedeme my." Pro všechny svobodné duše! -je tenhle snímek postrčením k tomu vzít káru a jen tak vyrazit někam, kamkoliv. Film, na který se můžu dívat kdykoliv a kdekoliv. V létě protože ho dokonale zpodobňuje a v zimě protože mi taaaak moc připomíná léto. ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Vskutku originální film. SPOJLER. Dva týpci chtějí vyrazit na pohodový výlet, stopne je holka, se kterou budou potíže. A pak tragický konec. KONEC SPOJLERU. Geniální, něco takového určitě ještě nikdo nikdy nenatočil I mistr, za jakého už můžeme Jana Svěráka považovat, si může vybrat slabší chvilku. Upřímně řečeno, kolik znáte road movie, na které se dá opravdu dívat a nejsou jenom spletí náhodných scén kolem nějaké partičky rýpající se ve vlastním sebemrskačství, které je divákovi naprosto ukradené? Ztracených 90 minut, kdy si divák přeje, aby někdo ukončil trápení jeho i celého toho tria nesympatických postav z filmu. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný film, ale víckrát už ho asi vidět nepotřebuji. Ale písnička Mám jednu ruku dlouhou se poslouchat normálně nedá. Avšak v kombinaci s jízdou v autě k tomu vcelku pasovala. Pastrňákovy rysy ve tváři se dochovaly dodnes a pořád je tím pádem k poznání a když jsem téměř každý den v kontaktu s Tlustou paní, tak jsem se alespoň mohla seznámit s paní co by mě vzala do tramráry do tramtáry do tramtáryje. ;-) ()

fandadofilmu odpad!

všechny recenze uživatele

No, konečně i při kvalitě a délce našich silnic máme vlastní, jak se u našich západních sousedů říká "road movie". Jen je škoda, že je to taková píčovina. ()

Pedronaut 

všechny recenze uživatele

Co vám budu povídat. Příběh je utahaný, zvuk stojí za vyližprdel, obraz taky, postavy jsou nesympatické a navíc zahrané tak, že by to klidně mohl být film od Vorla. Přesto Jízda dokonale zachycuje atmosféru jednoho léta uprostřed devadesátých let a dělá to do puntíku skvěle. Ať už to je hudbou, prostředím nebo právě tou technickou kvalitou. Uprostřed zimy to fakt bodlo a kdo po prvních minutách nemá chuť nasednout do rozpadajícího se kabrioletu a vyrazit směr jih, ten kecá. ()

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

Dnes bylo opravdu teplo a krásný slunečný den, a tak Jízda. Ta byla.. Nádherný film, kterému vlastně není co vytknout. Dokonalá kamera, hudba, podmanivé záběry a hlavně promyšlený scénář. Dva volnomyšlenkáři vezmou stopem dívku, která je i na jejich poměry „jiná“. Zní to banálně, ale… Pro mě asi nejlepší „roadmovie“. Emoce, audiovizuální zážitek a ten feeling... Bez váhání 100% ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

To byla taková celkem pohodová jízda... A od té čurací scény se mi nějak zprotivila paní Geislerová Anna. Ona mě nezná, takže to je celkem jedno... :) ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

S odstupom času musím jednu hviezdičku pridať. Najlepšia česko, resp. česko-slovenská road-movie podtrhnutá skvelou hudbou skupiny Buty a nežnou Aňou Geislerovou, ktorej by podľahol asi každý :) ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Moje asi první road movie a shrnul bych ten zážitek do několika hesel: dlouho se nic neděje, čeká se na na sex, nepřichází, pohodička, relax, tohleto, furt nic, furt se jede, netankuje se :D a osobně bych tam dal víc napětí a nějakou tajemnou zápletku, ale z té "nudy" a stereotypu, který mě připomíná Kerouacovu reportáž ze silnice "Na cestě" jasně vyčnívá konec, který je teda ohromující a peckou z čistého nebe. Anničce od Geislerů to moc sluší a na všechny hrdiny je pěkný pohled. Bohužel jak říkám místy zdlouhavé - proto 4/5 ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

"Catch me, if you can." Klasická road movie, která nenabízí nic extra navíc, pouze nádherné záběry jižních Čech a čtyři záhadné postavy, o kterých toho moc nevíme, ale i to bohatě stačí. Poetické záběry dávají vyniknout Brabcově povedenému kamerovému vystupování, další scény zas Svěrákově uměřené režii v kooperaci s kvalitním herectvím všech zúčastněných. Jízda, dnes již kultovní film, který vyniká svou skvělou atmosférou a lidským příběhem, se tak může vzhledem k okolnostem okolo natáčení se ctí zařadit mezi to lepší, co u nás těsně po revoluci vzniklo. ()

Pibi(kus) 

všechny recenze uživatele

Jízda ve mne vždy navodí pocity, jaké žádný jiný film. Vůbec mi nevadí chabý příběh. Pro tento typ filmu prostě není potřeba a nejspíš by byl i na škodu. Když se k tomu všemu přidá příjemná hudba od Buty, vznikne film za pět hvězd. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mě to (tehdy) moc nenadchlo. Nejvíce mě (tehdy) potěšilo, že se tímto filmem velmi zviditelnila (tehdy) málo doceňovaná kapela Buty. Dnes se na to rád znovu podívám a oceňuji skutečnost, že se povedlo na prošlý materiál za pár korun přenést uvolněnost a potřeštěnost první půle 90. let. Nenahraditelný a přitom nenucený počin. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Celé roky jsem si myslel, že se mi Jízda líbí. Nedávno jsem se na ni asi po deseti letech s velkým natěšením znovu podíval a zjistil jsem, že je to vlastně jenom jeden velký song obalený ničím. 55%. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Jako mladý, nebo spíš - malý - jsem tenhle film nemusel. Teď když je mi 31 a názory se mi změnily, uznávám, že Jízda je nejlepší Road movie, které znám. Od začátku do konce mistrná práce, jednoduchý příběh, zápletka, 3 (potažmo 4) protagonisté, jejich vzájemná chemie funguje naprosto ukázkově. Na celý ten příběh, to co je řečeno i to, co není, to co vidíme a to co nevidíme... Člověk by měl být vyzrálý, jinak nemá šanci pochopit asi vše v plném rozsahu. Skvěle zpracované charaktery postav: Radek je pohodář, i když se nad věcmi dosti zamýšlí. Franta je kluk do nepohody a pro každou špatnost. Pak mezi ně vstoupí Anna a ukáže jim další pohled na svět. Je zvláštní, nespoutaná a - řekněme si to otevřeně - celkem dost divná. A to je právě ono. Sledovat je začne žárlivý přítel, o kterém protagonisté nevědí, co si myslet. Anna sice říká, že je to blbec, ale věřte si takové holce. A to je právě to. Komedie se nemění v drama nijak nuceně, jsou to spíše náznaky a narážky. Pořád se pokračuje po slunné silnici a blbne se, jak koho napadne. Nemůžu dát méně než 5*. - Cival napsal skvělý komentář. :-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Jízda je tak trochu oslava mládí, oslava nově nabyté svobody, oslava volnosti a léta. Na filmu se jednoznačně podepisuje doznívající euforie z revoluce a tak trochu i ze samostatnosti. Bohužel film nemá žádný ucelený děj a moc se toho o postavách také nedozvíme. Radek chce přefiknout Annu, v čemž mu Franta dost pomáhá. Anna je provokatérka, která mladíky jen využívá, ale co, když ji za to svezou a na chvíli jí pomůžou zapomenout na přítele, s kterým mají krizi. Trojice si sice svobodu představuje jinak než většina normálních lidí, tedy všechno mohou brát - například se vloupají do cizí chalupy, ale tak nějak už zapomněli, že všechno už není všech a se svobodou přicházejí i povinnosti. Ty ale nikdo z nich nemá. Není ani jasné kam jedou. Z filmu mě zaujala především hudba. Pravdou je, že nejspíš většinu fanoušků filmu by lákalo jen tak vyrazit někam ven, bezcílně jet, každou noc spát jinde, a podobným způsobem si užít léta. Chápu, ale jako film to za moc nestojí. ()

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama