Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (399)

aluna 

všechny recenze uživatele

Protože není nic úžasnějšího než léto a prchavý okamžiky, kdy pociťujete sílu svobody, štěstí a opravdickýho života bytí tak moc, že kdybyste pustili volant a zabili se, je vám to fuk. Ještě, že ty chvilky bývají opravdu vzácný a vy si tak na konci, pokud to celý přežijete, můžete říct: "to byla jízda"... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Celý film nestal ani milion, podílelo se na něm jenom 9 lidí a byl natáčen na prošlý materiál. Jan Svěrák dokázal vytvořit zajímavý experiment, aniž by mu stál za krkem tatínek. Nese to ovšem řadu neduhů. Atmosféra léta v devadesátkách má své kouzlo, nicméně některým dialogům není ani moc rozumět a ta levnost je prostě vidět. Většinou jsem se spíš nudil, ovšem provokativní mlaďoučká Geislerová je skvělá. Hlavní ale je, že díky filmu vzniklo legendární album Ppoommaallu. Buťáci by jinak nejspíš zanikli a česká hudební scéna by přišla o hodně. Já sám bych přišel o příjemné prožitky z jejich muziky. A tak pro mě má Jízda velký význam. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jak málo někomu stačí ke štěstí. Když máte omlacený kabriolet a tři lidi k tomu, pak máte téměř jasně vyhráno. Bohužel tohle na mě neplatí. Z filmu byla cítit pohodička, ale to je asi tak všechno. Měla jsem pocit, že postava, kterou hrála Aňa Geislerová, utekla z blázince. Neumím si jinak vysvětlit její chování. To měl být jako výraz touhy po svobodě? Několikrát jsem při sledování sahala po ovládači, abych to přepla na něco jiného. Nakonec jsem to ze zvědavosti dokoukala. Ale stálo mě to hodně sil. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem "Jízdu" neviděl, a tak jsem to konečně musel napravit. Člověk o tom filmu ví, sem tam v televizi zahlédne nějakou scénu, ale postupně si uvědomuje, že ten film mu vlastně uniká. Skvěle vystavěné postavy, které hrají na to, že jsou jejich představitelé celkem bezprostřední, vlastně spíš nehrají. V jejich společnosti pak film snesete a čekáte, co bude dál. Dialogy jsou překvapivě chytré, vlastně až existenciální. Tohle rozhodně není jen road movie průměr, ale je v tom něco víc. No a nakonec, soundtrack od Buty je prostě nezapomenutelný. Ta písnička je depresivně pohodová, stejně jako celý film. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Dobrá road movie, ani tak Geislerka mi nevadila (protože jí ta ufňukánka přesně seděla). Skvělá hudba, hlavně ta ruka. A krásný vyobrazení jednoho českýho léta. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Svěrák si na mém žebříčku potvrdil první místo mezi českými režiséry. Ač mi Aňa vadila opravdu hodně, uchvátilo mě celkové zpracování i pointa filmu. Dva hlavní hrdinové jsou velice sympatičtí a hudba od Buty zkrátka nemá chybu. Velká pohoda a kdyby se celý příběh odehrával jenom v autě (ta chata mě vůbec nebavila), možná hodnotím ještě víc. ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák mé nebohé přepracované dušičce, která marně vzdychá po dovolené a asi se jí letos nedočká, předložil dokonalé prázdniny: vzít auto, jet a nevědět kam (když dojedeme na jih, pojedeme zase na sever:o) dělat si co chci a jen se tak bavit, tomu říkám nádhera! Když už ne v reálu, tak alespoň ve filmu jsem si to skvěle užila. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Náklady na film boli 2,5 milióna českých korún. V tej dobe bolo považované za nemožné natočiť snímku za takú cenu. (dyfur) ()

balba 

všechny recenze uživatele

Vznikla emotivně neobyčejně silná a působivá generační výpověď o jednom horkém létě , trojici mladých lidí , hře na svobodu a jejich hranicích.Nejosobitější a nejpůsobivější český film 90.let. ()

Innuendo1987 

všechny recenze uživatele

"A proč se hádáte? - Nevím, asi aby se něco dělo. - Aha, a co děláte, když se nehádáte? - Třeba jedeme na výlet a tam se hádáme." ()

Abes 

všechny recenze uživatele

♪                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                letní dokonalost ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pohodová road movie to je, o tom žádná, problém je v tom, že vyšší ambice to nemá a jak je pro každý správný český film typické, neexistuje tu děj. Zpočátku mě to teda ještě bavilo, ale postupem času, kvůli tomu, že se tam nic nedělo, jsem se začínal nudit a u posledních 20 minut doufal, že už tahle přehnaně bezstarostná jízda skončí. Kameru to má sice dobrou (až na to občasné divné zoomování), hudba je vybraná skvěle a jistá pohodovost v tom skutečně je, ale jinak mi to nic nedalo, postavy jsou nezajímavé (a Geislerová mi tu dokonce lezla strašně na nervy - btw, ona hrála postiženou? Protože se chovala úplně stejně "příjemně", jako ta holčička z reklamy na Kinder vajíčko, jak se furt ptá co je to radost... No jo, jenže v té reklamě byla pětiletá holka, v Jízdě se takhle chová dospělá žena...), dialogy mě nezaujaly, vtipné to nebylo a tak nějak nevidím důvod, proč by mě pro měla Jízda být kultem. Jednou vidět mi stačilo. Slabé 3* ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je můj první hodnocený film na cestě na Maltu. Film jako takový není špatný, ale hlavně se nedá upřít fantastická hudba. Ta je opravdu skvělá. Hodně mě taky překvapil Radek Pastrňák jako herec, kdy se opravdu předvedl skvěle. Aňa Geislerová je osvědčenou hvězdou. Jakub Špalek zdatně sekundoval. No a Filip Renč? Tak to nebyl nikdy snad ani herec. Obecně na mě tenhle film nezanechal snad ani žádný dojem, ale nedá se mu upřít, že se hrozně hezky poslouchal. Ty hlasy jsou totiž hodně příjemný. 3* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Taková radostná letní výprava dvou kamarádů Franty (Jakub Špalek) a Radka (Radek Pastrňák), kteří si chtějí užívat bezstarostnou jízdu kabrioletem po české vlasti. Cestou narazí na mladinkou Annu (Aňa Geislerová), která se ráda baví a ráda provokuje. Radek touží po jediném, vyspat se s ní, ale kdykoliv ho Anna dráždí, aby to konečně udělal, tak se Radek naopak stáhne. Jinak ostatní události jsou spíše na okraji, až na jízdu autem a jejich bezstarostnost.. Radostné mládí, radost z cesty, nečekaná nehoda a smrt, bezstarostné užívání malých okamžiků jinak všedního dne. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Road movie mi nikdy zajímavé nepřišly (vyjma Interstate 60), protože nemám potřebu cestovat ani utíkat před problémy. Proto mě Jízda příliš nebavila a sledoval jsem ji tak nějak z povinnosti, abych si mohl odškrtnout další Svěrákův film. Stalo se a já už se k tomuto snímku nikdy nepotřebuji vracet. 50% ()

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama