Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (399)

kingik 

všechny recenze uživatele

Někdo má dlouhou ruku, někdo dlouhého šulína. Já nemám ani jedno. Svěrák má obojí. Je tedy co závidět! Hlavně nešetřit obdivem k jeho režijním "třetinkám", protože to chce koule natočit českou road movie. A koule, ty Svěrák má. Moc režijních následovníků tenhle ojedinělý projekt nenašel. Zajímavé retro, to po letech vidět. Technická stránka mizerná, zrežírováno s přehledem. Každý nějak začínal. Po "Obecné škole" docela razantní změna. Měl jsem koule jako ve Svěráku. Avšak byl jsem v pohodě, cucala je po celou dobu ohavná Gajslerka. Jé, nyní si uvědomuji, že je podobná mé bývalé ženě. To jsem měl tedy šeredu. 60% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, soundtrack (TOP song Tramtáryje!), obsazení a kamera, prostě skvělej film, kterej mě strašně baví. Vidět to tehdy v kině, mohl z toho být možná zážitek na celý život. Jediné, co mi na Jízdě možná trochu vadí, je to použití Gottova songu "Mistrál". Slyšel jsem dokonce kdysi, že to bylo tehdy Svěrákovi zazlíváno, že do filmu ze současnosti použil píseň od bývalého prominentního normalizačního zpěváka, Svěrák se ale údajně hájil tím, že má na ni nostalgické vzpomínky, a proto ji chtěl použít, ať si říká kdo chce co chce. Proti čemuž nemůže podle mě nikdo nic říct. UPDATE 24.3.2021 - Když jsem dostal po letech chuť vidět to znovu, opět se mi to moc líbilo. Cival to dokonale vystihl, Jízda je prostě skvělá esence devadesátek a tvůrčí svobody, a osobně mě strašně baví, s jak skromnými prostředky se zde povedlo natočit úžasně nadčasový a čistý příběh, který s lety zraje jako víno - a pro mě osobně je to v první řadě obrovská nostalgie, protože mi ten film připomíná éru mého dětství, podobně jako třeba jiné skvělé filmy z té doby typu Co chytneš v žitě nebo Indiánské léto. A potom taky - a možná to někomu může připadat zvláštní - jsem u toho nově zažíval příjemný pocit hrdosti, že je fajn být Čech a žít zrovna v tomhle koutu země, protože ty filmové lokace zde jsou jedna velká letní idylka a velká radost se po nich vozit v autě bez střechy, prostě krása (maestro Brabec holt umí). Myslím, že to natáčení tehdy muselo muselo být strašně fajn, o čemž svědčí i kouzelné poděkování tvůrců v závěrečných titulcích všem zúčastněným - dýchá z toho neuvěřitelná pohoda a přátelskost. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mám tu libový francouzský značky." Nikdy mě nikdo neobvinil z toho, že mám dobrodružnou povahu, ale po prvním kontaktu s Jízdou jsem měl myšlenky jen na to, jak si s kamarádem zpojízdníme kabriolet nejistýho původu, osadíme jej francouzskými espézetkami (nejlépe 995 JZD 75) a vyrazíme třeba na sever nebo na jih. To je jedno. Nikdy k tomu nedošlo, ale určitě by mě hodně bavilo nahánět auto po louce, kutálet se v duši z kopce, kochat se Temelínem, užívat si s praštěnou stopařkou a poslouchat přitom Buty ve vrcholný formě. Pro mě se tady zkrátka zrodil kult, kterej na mě dýchne úžasnou atmosférou, kdykoli se k němu přiblížím na vzdálenost jedný dlouhý ruky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák sa pokusil natočiť road movie na český spôsob. A či sa mu to podarilo? Ja tvrdím, že ani moc nie. Na filme je cítiť jeho nízky rozpočet; ale tam by som nevidel najväčšiu chybu. Za tú považujem herecké obsadenie tohto snímku. Aňa Geislerová podala tradične nadpriemerný výkon, ale to čo tam predvádza Radek Pastrňák nemá s herectvom nič spoločné. A tiež Filip Renč je omnoho užitočnejší ako režisér než ako herec. "Jazda" je asi najslabším Svěrákovým filmom. ** ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Podívej se, jak se ta figurka hezky směje, a vy se tady hádáte" ... Mazec! Jan Svěrák je jeden z těch mála přemála českých režisérů, který snese srovnání se zahraničím a který by mohl mít úspěch i v jiných zemích. Tahle jeho absolutně pohodová road movie, kterou dokázal natočit s naprosto minimálními prostředky ale s maximálním výsledkem, je toho důkazem. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (42)

  • Filmári uzavreli ústnu dohodu s miestnym kastelánom, že môžu natáčať v kláštore Zlatá Koruna zadarmo pod podmienkou, že ak bude Jazda úspešná, pošlú peniaze dodatočne. (Raccoon.city)
  • Filmárom pomáhali aj ľudia, ktorí nie sú na plátne vidieť. Zamestnanci kaderníctva v Kardašovej Řečici ostrihali celý štáb počas jedného popoludnia. (Raccoon.city)
  • S filmármi spolupracovala aj polícia, ktorá tolerovala, keď sa zastavila doprava, a asistovala, keď sa natáčala Honzíkova (Filip Renč) nehoda. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama