Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (97)

  • Děj filmu je výsledným spojením scénáře Zdeňka Svěráka o houslistovi, vyhozeném z filharmonie, a proto smí hrát pouze na pohřbech; a příběhu Pavla Taussiga o muži, jehož ruská manželka emigruje a zanechá mu na starost svého syna. (Silencia90)
  • Věžní byt Františka Louky (Zdeněk Svěrák) bychom našli v ulici Lázeňská 9, Malá Strana směrem k Maltézskému náměstí. (Haniczka)
  • Kolja byl prvním filmem oficiálně vydaným na DVD v Regionu 2. (PADDY)
  • Andrej Chalimon byl do role Kolji obsazen teprve tři týdny před začátkem natáčení. (PADDY)
  • František Louka (Zdeněk Svěrák) dostane od Bezpečnosti obálku s adresou Dražická 15, Praha 1. Ve skutečnosti je tato ulice v části obce Újezd nad Lesy (městská čtvrť Praha 21). Ve filmu ale vidíme historickou část Prahy 1, kde také Louka bydlí. (pávek)
  • Premiéru měl snímek Kolja 15. května 1996 v pražském kině Blaník. (Whikki)
  • Rozpočet filmu činil 28 milionů korun českých. (Whikki)
  • Film se natáčel v Nymburce (krematorium), v Úštěku, ve Františkových Lázních, na Šumavě u řeky Vydry. S Františkem Loukou (Zdeněk Svěrák) poznáme i pražské lokality, kde moc veselo nebývá: strašnické a motolské krematorium, strašnický hřbitov, ale také restaurace na Spořilově, U Schnellů na Malé Straně, dnes už neexistující Malostranskou kavárnu, vestibul dřívější stanice metra Moskevská – nyní Anděl, Staroměstské náměstí a konečně i ruzyňské letiště. (Whikki)
  • První klapka padla přesně 21. srpna 1995 na Vinohradském hřbitově kousek od strašnického krematoria - poslední klapka pak na samém konci měsíce října v Bartolomějské ulici. Zde se natáčel Loukův (Zdeněk Svěrák) výslech v souvislosti s fingovaným sňatkem. (Whikki)
  • Ačkoli se v titulcích objevuje jméno Miriam Chytilové, ve filmu ji neuvidíme, protože její scéna byla vystřižena. (M.B)
  • Film Kolja byl úspěšný také v zahraničí. Ve Spojených státech zhlédlo tento snímek 1 235 037 diváků a vydělal na tržbách 5,77 milionů dolarů, v Německu jej v kinech vidělo 624 373 diváků. V celé Evropě navštívily film 3 miliony platících diváků. (109)
  • Malý Kolja (Andrej Chalimon) pozoruje letícího ptáka. Poté následuje letecký záběr, do něhož pták vletí a prolétne před kamerou. Tato sekvence se natáčela celý jeden den. (Skejlik)
  • František Louka (Zdeněk Svěrák) sa mal pôvodne volať pán Jaromír a mal byť zamestnaný ako okresný archivár bez záujmu o ženy. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama