Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samota - na statku. Osamělost - v srdcích. Lidé jsou determinováni místem, kde žijí. I když je to místo svým způsobem prokleté, lidé s ním srůstají a nakonec ztratí schopnost je opustit. I když po tom touží - jako třeba Marie. Silný příběh vychládajícího manželství, determinovaného nepříznivou silou osudu, koncentrovaný mezi tři protagonisty, se dotýká takových životních hodnot jako je láska, nevěra, utrpení a iluze. Vypráví o tom, že člověk musí najít především klid sám v sobě, aby měl sílu se vyrovnat se svým okolím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby takhle vypadala většina původních inscenací ČT, byl bych spokojený. Syrové drama obyvatel jedné samoty, kteří v sobě nesou konflikty a bolesti ze své minulosti. Samotářský tvrdý chlap v podání Jiřího Štěpničky, který je ke vší smůle neplodný, se sám sobě a své ženě snaží dokazovat své mužství a zatímco jeho žena v podání Vilmy Cibulkové touží po troše citu. Ze začátku se příběh jeví jako předvídatelný, když na samotu zavítá mladý pohledný "krajánek", divák očekává klasický milostný trojúhelník, ale to je jen začátek, protože film záhy uhne jinam. Vynikající herecké výkony, ať už Vilmy Cibulové, Vlasty Chramostové nebo Jiřího Štěpničky. Celkový dojem: 80 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

To je prostě nádhera. Člověku až připadá divné, jak se takové krása může urodit v České televizi. Samozřejmě, že počátek úspěchu je založen už literární předlohou, ale scénář nic nepokazil - naopak, režie je zvládnutá do všech detailů a herci: jedna radost. Cibulková Cibulková, vy jste se měla narodit do angličtiny, a kde jste dnes mohla být... V České kotlině by vás dabovali. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dobre vybrané a výborne nasnímané miesto deja. V samotnom deji bolo niekoľko nepochopiteľných a ťažko uveriteľných eskapád. Dobrým hercom vložil scenár do úst dialógy, ktoré ľudia v obdobných situáciách nepoužívajú. Celok na mňa zapôsobil veľmi priemerným dojmom. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

On je starý, ona mladá. On je vyřazený ze života, ona stále ještě čeká na příležitost začít znovu. Síla lásky se zdá být mnohdy mocnější než osud. Herecké výkony Jiřího Štěpničky, Vilmy Cibulkové a Vlasty Chramostové patří k vzácným okamžikům absolutní dokonalosti a svou hloubkou přesahují běžný rozměr televizních inscenací. Snímek se pokouší postihnout tradiční problém v poněkud jiném, konvencemi pohrdajícím úhlu a nabízí nečekaná řešení obvyklých situací. Neprávem pozapomenutý film s parametry moderní světové kinematografie. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Komorní drama, které mě upoutalo líčením prostředí (statek, lom), elegickou hudbou (Jan Jirásek) a výborným herectvím ústřední trojice (Cibulková - Štěpnička - Chramostová). Příběh je třeba vnímat víc jako podobenství než jako vyprávění založené na ději. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

No tak tahle inscenace, to bylo něco pro mě. Ústřední trojice Cibulková-Štěpnička-Chramostová předvádí herecký koncert. Drsný venkov, osamocení hrdinové hledající a po dlouhé strastiplné cestě nacházející jeden druhého. Film o tom, že štěstí lze nalézt, kdy je vůbec nečekáte a pochopení a solidaritu u toho, u koho jej už nehledáte. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ano, "Samota" rozhodně nevypadá jako obyčejný televizní film a v kinech by se možná chytila a více proslavila. Já ale bohužel kromě skvělého zobrazení drsné přírody nemám co chválit. Jakmile mi totiž ve filmu chybí nějaký sympatický hrdina, kterému mohu fandit, nejsem spokojená. Vadil mi můj oblíbenec Saša Rašilov, paní Chramostová snad promine, ale její projev jednoduše nemusím, hlavní dvojice mi zkrátka nesedla. Nudila jsem se. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Přesně takovéto inscenace mi v současné televizní tvorbě chybí. Do kina by na to asi moc lidí nepřišlo, ale to drama je prostě geniální obrazem i hereckými výkony. Vilma Cibulková si u mne zase pěkně šplhla. Vlasta Chramostová opět šedou eminencí filmu, stejně jako v Kuře melancholik. 85% ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu vypadá Vilma, jako doktorka Quinová, to mne napadalo celý film, ale krajně nesympatická doktorka Quinová a pak mi došlo, že jsem ji snad nikdy neviděla hrát kladnou roli, ale ty mrchy jí prostě seděj. Tady byla tak krásně nesympatický, až se mi to líbilo. Měla by tu být podkategorie neoblíbené herečky, docela bych chtěla vědět, které by tam uživatelé zařazovali nejčastěji. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Na samotnem venkovskem statku se odehrava pribeh vyhasle lasky.Minulost , stale zasahuje do zivota na teto samote v soucasnosti a utvari nam pribeh,jenz je podle meho nazoru velmi citelny ,rekneme neprekvapivy. Ja davam 3 hvezdy,za skvele vybranou "samotu".Uplne cni ve svem okoli.Tato budova si myslim je to nejlepsi z celeho filmu.Dale davam tri hvezdy za zablesky zivota a elanu v ocich hlavniho hrdiny Marka v poslednich 10 minutach tohoto dilka.To bylo skvele zahrano. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Ocenění ELSA 2002 (3x) v kategorii "Původní domací televizní dramatická tvorba – pořad, režie a herečka (Vlasta Chramostová)", udělená Českou filmovou a televizní akademií. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Nesnáším Štěpničku. Ovšem toto bylo dílko, které se zcela vymyká běžné televizní produkci a úplně mě uchvátilo. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Místo děje má nepopiratelné kouzlo - starý statek v krásné, leč drsné krajině. Kamera to využije k mnoha působivým obrazům a právě díky ní a výpravě je prostředí uvěřitelné a nečouhá z něho fakt, že všechny ty rekvizity sem teprve před chvílí filmaři navezli. Režisér Jaroslav Brabec, původní profesí kameraman, potvrzuje svou zručnost a profesionalitu. Tím však výčet kladů filmu končí. Herci se snaží, bohužel jsou často nuceni pronášet velmi knižně znějící fráze a ačkoli to byl zřejmě účel (snad tím tvůrci chtěli zdůraznit, jak velké a vážné lidské drama sledujeme), výsledek je poněkud nezáživný. Často jsem se nudil a jen díky výše zmíněným kladům se dá film dokoukat. ()

Reklama

Reklama