Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (753)

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia ktorá sa odohráva po skončení 2. s.v. . Určite jedna z najlepších "domácich" komédií. 90% ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších porevolučních filmů, které zde vznikaly. Jedinečná poetika a stylizace do teplých barev zde hrají prim, který hraje ku prospěchu celého snímku. Když už mladej Svěrák dostal Oscara, tak neměl za toho malýho rusáka, ale právě za obecnou školu, která se z jeho filmografie asi nejvíc usadila v povědomí širokého obecenstva, už jen zlidověním hlášek ("Kde jsou moje blatníky??!"). Hvězdičku ubírám za zkratkovitou montáž některých dílčích sekvencí, které tak ztrácejí povrchně na významnosti (třeba, když trafo jakože spálilo tatínka). ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Vtipný film dobírající si naivitu mládeže co se jejího povědomí o válce týče. Do toho pár kratších zavzpomínání a vynikající Zdeněk svěrák, to vypadá na 5*... ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších českých filmů s krásně vykreslenou poválečnou dobou. Dřív když jsem nevěděl, kdy byla Obecná škola natočena, pokládal jsem jí za mnohem starší. Prostě mě nenapadlo, že v 90. letech jde natočit film s takovouhle specifickou atmosférou. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

____ Jmenuji se Igor hnízdo! ____ Věta, která se vybaví stoprocentně každému, kdo si zavzpomíná na Obecnou školu. Časy ve školních lavicích už sice pro věkové kategorie hodné filmu už odezněly, ale přesto si rádi zavzpomínají. Chtěl bych vidět něco podobného v tuto dobu. Na první pohled by se nic nezměnilo, jen pár maličkostí. Násilí sami k sobě, větší šikana na učitele, nulová autorita k učitelům, nuda a napětí ve třídě. Další věci asi všichni znají. Momentálně v tom vyrůstám, takže vím, o čem mluvím. Hlavně když většinu činů dělám taky. :-D ale jinak jsem nic neřekl. K tomuhle filmu mám zvláští vztah a je to podle mně jeden z nejlepších českých filmů všech dob. Jan Svěrák to umí. Vyjímečný film na špatné podmínky pro točení v Česku je tohle vyjímka s velkým M. Díky zato, ale obávám se, že každým rokem podobných dobrých českých filmů bude obývat. No nechme se překvapit, co naše budoucnost předvede i v lavicích. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Takové velmi příjemné ukázání radostné doby těsně po druhé světové války z pohledu dětí z obecné školy. Hlavní postavou je malý Eda Souček (Václav Jakoubek), z dalších dětí zaujmou především jeho kamarád Tonda (Radoslav Budáč) a věčný propadlík Rosenheim (Marek Endal). Život jim plyne tak nějak radostně se spoustou klukovin, při kterých jde leckdy o zdraví, ale užijí si při nich spousty legrace. Jejich nezbednou třídu dostane na starost přísný učitel Igor Hnízdo (herecký koncert Jana Třísky), který má nestandartní metody, a aby upoutal žáky k učivu a pořádnému chování vytvoří kolem sebe úžasnou legendu o své statečnosti ve válce. Také má slabost na ženy a i když je jednou zhrzenou milenkou (Irena Pavlásková) obviněn ze zneuctění mlaďounkých sester Fabiánových (Iva a Miroslava Škudrnovy), jeho žáci ho chtějí jako učitele dál. Další výborné role: Edovo rodiče (výborný Zdeněk Svěrák a stále půvabná Libuše Šafránková), ředitel školy (Rudolf Hrušínský) a jeho rozmluvy do rozhlasu, učitelka Maxová (Daniela Kolářová), kterou žáci přivedli do blázince, Tondův otec (Rudolf Hrušínský mladší), který tak hrál karty, Josef Mrázek alias fakír Rádži Tamil (Petr Čepek). Film plný radosti. Lehounká komedie se skvělým Janem Třískou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nevím co, ale něco mi tam prostě chybělo. Proto ty 4 *. I tak se ale jedná o velmi kvalitní český film s několika legendárními momenty (kdo by neznal jméno Igor Hnízdo). Jan Svěrák se tímhle filmem vyhoupl mezi přední české režiséry a v dalších letech to jenom potvrzoval. 85% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jeden z nasich nejlepsich filmu. Skvostne herecke obsazeni, vyborne dialogy, vtip. Svou atmosferou nas s prehledem zavede do povalecneho Ceskoslovenska. Jan Triska ve sve zivotni roli. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Obecna skola je jednoznacne pre mna jednym z najlepsich ceskych filmov, Sverakovci natocili vyborny, nevnucujuci sa film so skvelou dobovou atmosferou a niekolkymi skutocne nezabudnutelnymi scenami. 4,5/5* ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Poválečné Československo v rukou dvojce otec a syn Svěrákovi se mi zamlouvá. Tak především, Obecná škola je tak geniální díky naprosto dokonalému scénáři Zdeňka Svěráka a zručné režii jeho syna Jana Svěráka! Celý film je vlastně provázán celou řadou legendárních a nezapomenutelných scén! Svěrák nám prostě vypráví příběh ze svého dětství a opravdu to stojí za to! Svěrákovi dokonale vykreslili poválečnou atmosféru, vytřískali z herců maximum a dokázali ze svědectví o době udělat i velice vtipný film! Nezapomenutelný kousek a Český klenot! 5 hvězd! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Film plný neuvěřitelných hlášek, které zlidověly. Film plný lidské moudrosti, vášně, radosti i zklamání. Film, který časem zraje jako víno a vrací nás do dětských raných let. Film, který nikdy nezestárne. Hudba: Jiří Svoboda ()

sator 

všechny recenze uživatele

Předobraz učitele Igora Hnízda (Jan Tříska) se jmenoval Václav Mejstřík a  narodil 14. července roku 1907 ve Mstěticích nedaleko Prahy. To, že do obecné školy na Slatinách přešel v roce 1940 z Vršovic z trestu, potvrzují  pamětníci, projevoval totiž vždy velký zájem o mladé kolegyně. Od učitelské profese si odskočil i ke spisovatelské a napsal i dvě knihy pro mládež. Jmenují se „Negrínek“ a Tajemství zeleného meteoru“. Každopádně všichni pamětníci pedagogických praktik Václava Mejstříka se shodují, že byl výborným a oblíbeným učitelem. Záhadou však je jeho odbojová činnost. On sám o sobě v dotazníku Svazu protifašistických bojovníků uvedl: “ V posledním roce války jsem byl zatčen a vyslýchán gestapem přímo v Pečkově paláci, několik týdnů jsem pak strávil ve věznici Pankrác a v koncentračním táboře v Terezíně. Prchl jsem z totálního nasazení, skrýval se u bratra a taky v lesích okolo Kopidlna. Zúčastnil jsem se akce při zabavování vojenského vlaku a s malou skupinou se před 5. květnem probíjel do Prahy. Bojoval jsem barikádách." Historici zjistili že  neznámého důvodu ve školním roce 1944-45  neučil a nastoupil znovu na učitelské místo až 1. června 1945. Tedy časově to odpovídá ,ale opravdu mohl stihnout uvedené množství odbojové činnosti za jeden školní rok ? Co ale naopak jisté je, že se Václav Mejstřík se za války na škole ve Vršovicích setkal s ředitelem a odbojářem Janem Zelenkou Hajským. Ten pomáhal parašutistům vysazeným z Británie, kteří uskutečnili atentát na Reinharda Heydricha. Václav Mejstřík  zemřel pravděpodobně v roce 1980 v Praze bez potomků.   . ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Film plný Svěrákovských vtipů a hlášek, které se asi hodně lidem zapíší do paměti po zbytek života. Taky kdo by neznal větu "Neschovávej se za ženskou, zbabělče" či "Rodiče, kteří chcou vidět idiota, nechť přijdou do ředitelny" :-) ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama