Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (752)

Milky. 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film ukazující děti, které si normálně hrají venku (narozdíl od toho, když se podívám z okna a vidím ještě mladší děcka jak sedí u baráku a čumí do telefonu) a lidi, kteří ještě měli v životě nějaké normální hodnoty. Jeden z těch dobrých českých filmů, ale nemůžu se zbavit pocitu, že se v něm vlastně tak nějak nic neděje. A hvězdičku dolů dávám za Svěráka, ten mi dokáže znechutit cokoliv, když ho vidím hrát. ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Nádherný Svěrákov sentiment, ktorý nikdy nepobúri a ani nikdy nebude liezť na nervy tak ako ten americký. Mne sú síce všetky spomínané momenty známe len z rozprávaní, ale v podaní Obecnej školy alebo Pelíškov sú mi tieto časy hneď bližšie a osobnejšie.. Pre mňa ešte o niečo lepšie dielo ako Kolja s množstvom hlášok a zapamätateľnosti. 90% ()

memoman 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák,ač ho tak nikdo nenazval,je novým českým Spielbergem. 6 celovečerních snímků,všechny nadprůměrné,1 oskar a 1 nominace za tento jeho debut. Skvělá atmosféra poválečné Prahy o bilancování válečných let a hodnocení české povahy očima prepubescentů té doby. Skvělé obsazení (Jan Tříska jako hrdinný učitel Hnízdo,Rudolf Hrušínský jako neschopný ředitel),a dobře obsazení dětští představitelé. Snímek měl původně točit Vít Olmer,hrůzné pomyšlení! Jako kdyby měl Uwe Boll točit Indianu Jonese. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák má neuvěřitelný talent po svém otci, natočil svůj první opravdový film a hned taková krása. Jak dokázal tu dobu výborně vystihnout, jako by v ní skutečně žil. Každý už si navždy bude pamatovat Jana Třísku, který se jmenuje "Igor Hnízdo"! Když k tomu přidáme manželskou dvojici Zdeněk Svěrák a Libuška Šafránková, vychází mi z toho jeden z nejlepších českých filmů, 90 % naprosto zasloužených! Mám z Obecné školy stejný pocit jako Bolek Polívka "Mě uplně buší srdce". ()

BigMarthy 

všechny recenze uživatele

Mohu přemýšlet sebedéle, ale stále mě nenapadá jediná vada, kterou by tento úžasný snímek měl. Mnohokrát děkuji tvůrcům, za tak jedinečný zážitek, který se slovy nedá popsat. 100%. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála velmi dobrých českých filmů po roce 1989, v němž mně nejvíc v paměti utkvívá role Daniely Kolářové, protože je trochu o mé kratičké učitelské praxi. Výborný Hrušínský a Svěrák. O filmu bylo řečeno mnoho, na pět hvězdiček malinko chybělo... ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

2* za Vetchého a Polívku. Nevím proč, ale tento film jsem nikdy neměla ráda a ani mít nebudu. Hnízdo mi připadal nezajímavý, místy až dokonce trapný s tím jeho vojenským vystupováním. Co naplat - každému se líbí něco jiného. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Honzu Svěráka a scénáře jeho tatínka naprosto žeru...Hlášky z tohoto filmu jsou naprosto geniální stejně jako cokoliv Svěráka seniora..." Kdo chce vidět Idiota, ať se dostaví do ředitelny"...Za mě 100% ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Milý retro z období po druhé světové válce. Spousta skvělých herců, spousta skvělých scének a prostě fungující celek. Pět hvězdiček nedávám, protože mi tam občas chybělo nějaký koření. Nicméně naprosto chápu všechny, kteří dávají jasných 100%. ()

Berry 

všechny recenze uživatele

Na tento film by se měli podívat něktéří učitelé, aby věděli, co dělat pro to, aby žáci jejich výklad opravdu posluchali (viz. scéna s výkladem o mistru Janu Husovi)! ()

Zeek 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu je zbytečný se nějak rozepisovat. Prostě jeden z nejlepším českých filmů, na to slova nestačí. ()

THE_Joko 

všechny recenze uživatele

Závidím takto prežite detstvo! Viem že netrvalo dlho, bo o pár rokov prišla svinská doba, ale tomuto ja hovorím si užívať detské roky! Na akú časť svojho detstva bude spomínať dnešná mládež? Ako si výborne zachatovali na Pokeci, alebo že v onlineovke dali 3x headku po sebe?(momentalne vzhliadnute 10x) ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Co dodat. skvělé. Je zajímavé, v jaké rovině se Zdeněk Svěrák vypořádává s jakoukoli nesnášenlivostí. Viz Lakatoš atp. To je recept na to, jak vařit i dneska. U nás, na Slovensku nebo vlastně kdekoliv. 5* ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Jsem recitátor a vím, jaká dřina je dostat do textu či scénky dítě tak, aby výkon působil přirozeně a nenuceně, aby bavil a zároveň i vtáhnul do děje. Dítě je prostě kumšt a musí se zvládnout, častokrát na tom nezkušený filmař dost ztratí. Ne tak Svěrákova Obecná škola. Je to právě onen nevinný pohled na svět dětskýma očima, který ze snímku dělá neopakovatelný zážitek. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se Svěrákovým nepovedlo. Celkově to na mě působí hrozně rozpačitě, bez vtipu, bez myšlenky, běz děje, bez poslání...Navíc celé to dvojsmyslné podbarvení, které mě u českých filmů tolik vytáčí. Ale hudba je skvělá, to se musí nechat. ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama