Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (753)

moviepill 

všechny recenze uživatele

Neskutočne ľudský film, ktorý podľa mňa mal toho Oscara aj dostať. Ale keď opomeniem túto maličkosť, tak... Od hudby až po Hnízdo je to naozaj 100%. Chlapci hrajú výborne, dokonca aj Daniela Kolářová vo svojej mini roličke predviedla celkom slušného "blázna". A scéna s vlakom je par excellence, vždy ma dojíma až k slzám. ()

spelunka 

všechny recenze uživatele

"kde mam blatniky?" sverakovo prvni a zaroven nejlepsi film, skvely herecky vykony, paradni atmosfera, sverakovskej humor. ()

sa_kra 

všechny recenze uživatele

Fim, který odkrývá pravé hrdiny. Skvělý Tříska i překvapivě netrapné a neprotivné dětské role- "Vraťte mi ty kruhy!!!" ()

Jungler 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje srdeční záležitost. Obecnou školu jsem viděl už nespočetněkrát, prakticky jí znám zpaměti. Přesto se na ní vždycky znovu rád podívám a u nesmrtelných hlášek se směju jako kdybych film viděl poprvé. Kdybych mohl dát jednomu filmu 6 hvězdiček, dostala by je právě Obecná škola :) Čau krávy, prej jste v jinejch stavech :-D ()

Bmaniac 

všechny recenze uživatele

Moc krásný film. Vtipný, roztomilý a poučný. 80. a 90. léta byla na tento druh filmů vůbec povedená, takovéto filmy najdeme jenom v čechách, a jsem rád, že jsem o ně nepřišel. Kdo Obecnou školu neviděl, musí to co nejdříve napravit... ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Asi jediný český film, kterému není co vytknout. Musím vyzdvihnout představitele dětských rolí, protože nepůsobí nijak rušivě, jako většina dětí v českých filmech, naopak, svým bezprostředním a neplánovaným hraním tento film povyšují na to nejlepší, co u nás kdy vzniklo. Obecná škola nastavila po revoluci vysokou laťku pro ostatní filmaře. A opravdu, v devadesátých letech vznikly i další vyjímečné české filmy (např. akumulátor, šeptej, knoflíkáři, černí baroni). Tenkrát naše filmy měly hlubokou duši, neopakovatelnou atmosféru, a jedinečný vtip. Bohužel, cca od roku 97 byla studnice vyčerpána a další počiny se jakoby chtěly podobat všem těm úspěšným filmům, a chtěly na tom schématu zbohatnout (jenže za co nejmíň práce a úsilí, což se projeví na kvalitě). Téměř veškeré další české filmy si vybíraly nějaké období z naší historie (jako OŠ) a pokoušely se ho malebně, s nostalgií popsat tak, aby se to líbilo uplně každému (jako OŠ). Největším nešvarem jsou ty rádoby antikomunistické, rádoby vtipné, a dosti povrchní filmy jako Pelíšky, Pupendo, Báječná léta atd. Novodobé filmy jako Štestí nebo Venkovský učitel, jsou proti OŠ už totální odpady, které nepřináší nic, co by kvalitní film měl mít. Dochází pouze k vyprazdňování našich peněženek... (tedy, mojí rozhodně ne) ()

dokec 

všechny recenze uživatele

co dodat ....Sverakovi jsou skveli ,mam je rad ,a tento film zustane nejen nasi,predchozi , ale i budouci generaci navzdy v nasich srdcich :) ()

MrBaker 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. Tento film jsem viděl poprvé někdy v dětství a strašně se mi líbil. Na tento film se mohu dívat stále dokola a vadit mi to nebude, protože je prostě super! Ha! "Já ti s sebou dám štrůdl a jabko a.. sníš si to cestou. Ano, já pojedu na kole z jedný ruky budu jíst jabko a z druhý budu přikusovat štrůůdl" ! ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Dokonalý počin pánov Svěrákovcov. Každá postava je nezabudnuteľná a zaslúžila by si vlastný film, hlavne Tranďák či Bolek Polívka. Nezabudnuteľné, dokonalé a kultové... Herecké výkony svetovej úrovne a zaslúžená oscarová nominácia. Celým filmom nás prevádzajú postavy spolužiakov Tondu a Eda a málokedy je vidieť od detí také dobré herectvo... Obecná škola je určite v mojej top 3 českých filmov...85% ()

rischa65 

všechny recenze uživatele

Tento nádherný příběh učinil Jana Třísku-Igora Hnízda v Čechách nesmrtelným. Mládež potřebuje vzory. Jó, když se sejde rodina Svěráků... ()

route60 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí film Jana Svěráka a hlavně výborný scénař jeho otce jako vždy a rozhodně jeden z nejlepších filmu polistopadové éry, skvělí dětští herci a parádni role Jana Třísky jako učitel Igor Hnízdo, toho by pořebovalo naše školství jako sůl. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Podle mne nejlepší porevoluční film s krásnými rolemi dětí, kteří sice nejsou velcí herci, ale jež potěší. Hodnocení: 85 % ()

hepios 

všechny recenze uživatele

"...A my si budeme pamatovat, že zemřel pro své přesvědčení. To nám vzkázal, svému národu, že nemá člověk býti zbabělý a své pravdy se má držet, byť by ho život stála...." Nezapomenutelný výkon pana J. Třísky a ostatních z české herecké elity, která, bohužel, už nemá nástupce. ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama