Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (752)

radostR 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film. Opakovaně se k němu vracím a líbí se mně čím dál tím víc. Skvělý humor, režie a herecké výkony .Svěráci opět nezklamali. ()

honzzicek 

všechny recenze uživatele

Další z českých filmů, na které se nezapomíná. Kvalitní podívaná z poválečné Prahy, kvalitní obsazení i kvalitní scénář. Rozhodně doporučuji. ()

JIRKKA 

všechny recenze uživatele

miluju filmy, s jedinou výjimkou, a tou je česká kinematografie po listopadu 1989, která je rok od roku otřesnější. Ale najdou se výjimky, jako tenhle filmek. Značka Svěrák nemůže zklamat, Rudolf Hrušínský a spol., kousek poetiky a dětští herci taky nehrajou špatně, solidních 80%. ()

Tarsis 

všechny recenze uživatele

Poetický film, který mě pokaždé přenese do jiné doby a jiného času a navodí krásně sentimentální náladu. ()

aluneh 

všechny recenze uživatele

Klasika české kinematografie. Chlouba. Buďme hrdí na české učitele, kteří se rozhodnou svět trochu poučit. Buďme hrdí na český smysl pro humor. Na Svěrákův smysl pro humor. Dokáže věci dotáhnout do nejmenšího detailu. Opět ukázka toho nejlepšího, co české divadelnictvo vychovalo za herce. Jan Tříska v roli tvrdého profesora Igora Hnízda, který chce dát mládeži vzor, ke kterému by mohli vzhlížet je fascinující. Je to příklad herce, který svou rolí opravdu žije. Jan Svěrák je též výborný. Šafránková je roztomilá jako vždy a nesmíme zapomenout na geniálního Jana Hrušínskéhoa, který dovede zazářit i v sebemnší roličce, Obecná škola je toho jen důkazem. Důkazem geniálnosti a půvabnosti filmu je jeho nominace na Oscara. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

nej Svěrákův film, jo, něco na tom bude, že režiséři a umělci.....dosahujou nějakýho vrcholu a pak to de s nima dolů....všim sem si toho u spoustu spoustu filmařů........ :) mě tohle třeba pohladilo víc než ty kýče a klišoidní sázky na jistotu... ()

rusel 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv je to laciný, mě tenhle film dojímá, částečně proto, že tam vidím částečně svou rodinu... ()

Baži 

všechny recenze uživatele

Výborný film Svěráků zasazený do doby bezprostředně po druhé světové válce. Film je konstruován krásně pohádkově a to mě dojímá. A jako perlička scéna, kdy jede Svěrák s Třískou v autobuse a už se naráží na nadcházející komunismus. ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film. Hlášky, které utkví paměti a Igor Hnízdo. Skvělá kombinace, kterou vytvořil Jan Svěrák společně se svým otcem. Příběh celkem dobrý. 80% ()

Daviidesek 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se IGOR HNÍZDO! Myslím, že se nenajde někdo, kdo by tuhle větu neznal... Jeden z nejlepších českých filmů s úžasným Janem Třískou. Nikdy bych si nedokázal představit v téhle roli někoho jiného. 5* ()

Andy_Larkin 

všechny recenze uživatele

Krásný film s úžasnou atmosférou a perfektními hereckými výkony. Skvělý debut pro Jana Svěráka, který tím společně se svým otcem ukázal svou extratřídu. ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama