Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (752)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Kromě abstraktního pocitu deja vu vlastní minulosti mi film nic nenabídnul. Jo, taky nás zajímaly kalhotky naší fešné němčinářky na základce, ale odpověď jsme se nikdy nedozvěděli (nosila džíny). Taky jsme odmontovávali blatníky, lízali v zimě zábradlí apod. - ale to jen pod vlivem tohoto filmu. A školník nám to dal vždy pěkně spapat. Tudíž z jistého druhu pomstychtivosti dávám průměrné hodnocení :-) A Igor mi byl protivný no jejej ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

„Jmenuji se Igor Hnízdo!“ Jan Tříska nemohl mít lepší porevoluční návrat domů než roli přísného učitele Hnízda v OBECNÉ ŠKOLE. Ta role je nezapomenutelná, pohlcující. Svěrákovi se podařilo velmi pěkně zachytit poválečnou atmosféru všeobecné naděje. Ten optimismus očekávání slibné budoucnosti sálá z celého filmu společně s národní hrdostí a touhou znovu něco dokázat ve svobodném světě. Skvělý příklad těchto nadšeneckých snah je táta Souček, ale i učitel Hnízdo. Každý trochu jinak. Souček zde reprezentuje myšlenkový proud masarykovského humanismu, Hnízdo zase národní hrdost a odvahu ducha. Fakt, že se učitel falešně staví do pozice zasloužilého válečného veterána, nic nemění na jeho pozitivním přínosu. Jeho dobrý vliv na děti bohatě kompenzuje onu malou lež. V tom mu dá Souček napřímo za pravdu. Tandem Souček – Hnízdo vytváří společně téměř všechny kladné myšlenkové hodnoty, které film přináší. Obsazení dětských rolí je výborné. Zejména pak hlavní role Edy Součka. Pro mě jedna z nejlepších dětských rolí, jaké jsem viděl. Maminka Šafránková je tradičně skvělá. „ Jíte králíka?.....Já jen, že jsem uvařila králíka….“ Kdo jiný by mohl říct těch pár slov tak kouzelně? Je v tom skvěle spojená maminkovská úloha v rodině se zjevnou nervozitou z přítomnosti cizího charismatického muže. A takových scén by se jistě dalo vypíchnout víc. Dále jsou zde patrné narážky na to, co má historicky přijít, ale ve filmu se to ještě neobjeví. Jakýsi duch temné budoucnosti, který si reálně nikdo neuvědomuje. Mám samozřejmě na mysli Vítězný únor a nástup komunismu. Diskuze Hnízda a Součka v autobuse při výletě do česko – německého pohraničí. „Kdo myslíte, že vyhraje volby?“ „Asi komunisti.“ „ Já si to myslím taky.“ „Proto je nebudu volit. Demokracii neprospívá, když je nějaká strana moc silná.“ „Program ale nemají tak špatnej. Jsou proti násilné kolektivizaci……“ Nebo další narážka. „Tyhle děti čeká skvělá budoucnost. Budou cestovat, poznají svět.“ Divák v tu chvíli ví, že tyto děti budou mít možnost se podívat do světa nejdřív v důchodovém věku. Je to takové drobné pohrávání si režiséra s divákem. …….Závěrečná Dvořákova 9. symfonie nechává ve své konečné gradaci vzpomenout na Sraussovu Also Sprach Zarathurstra z Kubrickovi VESMÍRNÉ ODYSSEY. Snímek je prostoupen neotřelým vtipem, což je vlastní i Svěrákovým pozdějším filmům. Zde je navíc obohacen o dětský rozměr vidění světa. Obecnou školu považuji za jeden z nejlepších českých filmů vůbec. 93% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Neviem či by som Obecnú školu radil do prvej 50ky najlepších filmov, ale určite môžem Svěrákov výtvor pochváliť. Príjemná drama-komédia z dôb, v ktorých si ešte mnohí stále mysleli, že prichádzajú lepšie zajtrajšky a žiarivá budúcnosť. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Neskutečně milý snímek, k zasmání i k zamyšlení, kterému se podařilo zachytit atmosféru dané doby tak bravurně, že se dá jen stěží uvěřit, že byl natočen až v 90. letech. Vypravěčské schopnosti Svěráka & Svěráka zkrátka nemají konkurenci. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Svěrákovic Jan „český Spielberg“ a Zdeněk „kde jsou moje blatníky“ opět bodují a jejich spolupráce českému obyvatelstvu přinesla další skvost české filmové tvorby a jeden z nejlepších porevolučních snímků. Svěrák si svou roli tradičně vychutnal, Rudolf Hrušínský pohladí na duši v jedné ze svých posledních rolí (a opět plně boduje – „Kdo chce vidět Idiota, ať se dostaví do ředitelny.“) a z Jana Třísky respekt přímo sálá. Nádherné, čisté, duševně velice silné a přitom tak hravé a triviální. [Přesná stopáž: 97 min] ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Tohle jsou prostě naši čeští Svěráci, na které nemá žádný jiný scénárista/režisér z celého světa. Tohle je klenot české kinematografie jak má být. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Třicet let od natočení filmu jsem schopen se k němu vyjádřit...záměrně nadnesené, ale Ty to jistě chápeš, že? Krásné. Atmosféra dnes již vlastně nenapodobitelná. Režie s asistentem, kterého nezaplatíš, přirozený zápal nebo-li tvůrčí entusiasmus a srdce. Vše je zde znát a prakticky mne baví každá scéna. Politické bezčasí Československa, kdy se republika rozhlížela s vyděšenýma očima, a zoufale koukala po někom, kdo by jí zrovna teď ochránil...Součkova prezentace postavení republiky (onen Most při polévce) v této době, je nezpochybnitelná, stejně tak závěrečný proslov učitele Hnízda při scénce svých žáků...o práci a nadšení, že ta naše republika v srdci Evropy může být příkladem...ale to už je dnes všechno pryč. Raději si užívám nádherně vyobrazený dětský svět v nejčerstvějším poválečném období, tu naději, jež byla nakonec rudě...krvavě...ubita. Také toho Dvořáka a jeho kousek z Novosvětské, kdy vlak projíždí překrásnou českou krajinou. Jedinečný film, jak o období, o kterém vypráví, tak v rámci doby, ve které byl natočen. Já osobně děkuji. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Dost povedený český film se skvělým příběhem, hereckým obsazením, hereckými výkony a vtipnými scény. Je to svěrákova klasika. Úplnou dokonalost v tom nevidím, ale moc daleko to k tomu nemá. Postava učitele Igora Hnízda se opravdu povedla - to nemá chybu. Hodnotím na 86% = **** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Milá komedie to rozhodně je, ale čekal bych to propracovanější v oblasti scénáře, který mě svou naivitou až zarážel. Herci hrají vzorově, ale ty dětští byli lepší než dospělí, z nichž nejvíc vynikal Jan Tříska. Svěrákova režie nebyla rušivá a dokázala jít tam, kam se scénář nedokázal vypravit, uměla být v mnoha případech opravdovější, ale vázána na slabší scénář si to vždy napůl cesty rozmyslela. A tak je divák nejednou svědkem dosti nepravděpodobných situací a rovněž jistá nedotaženost panuje i u postavy učitele Igora Hnízda, která zřejmě měla působit mírně rozporuplně, ale nestalo se tak. Dospělé charaktery jsou zde vůbec nahozeny dost nahrubo a na rozdíl od těch dětských jim chybí větší ukotvení v ději. Film tak poměrně ztrácí na síle a jeho scenáristická propracovanost je slabší, a proto daleko lépe funguje jako ta úsměvná a milá komedie, která ale klidně mohla mít větší myšlenkový rozměr. 60% ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák zlehka v té době odcházel ze svého vrcholu, naopak Jan Svěrák na vrchol přicházel. Průnik tohoto a vynikající herci tvoří jeden z nejkvalitnějších českých filmů... ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Už v prvních okamžicích je na zlatem zalitých záběrech vidět, že Svěrákova Obecná škola je menzelovštější, než pan Menzel sám. Jeho herecké cameo je geniální a určitě to není náhoda. Nevím proč, ale při pohledu na čůrky na záchodcích, jsem si vzpomněl na nejrozkošnější menzelovskou scénu s pivem (Postřižiny). Ovšem během filmu jsem viděl i jiné asociace. Při jízdě na kolech s miminem - E. T. (i s hudbou); pohled dětí za sklem školního okna, na němž se odráží zlatavé slunce - Říše slunce (čili další Spielberg). Na leteckých záběrech na lokomotivu jsou vidět menší zkušenosti a malý rozpočet (nebylo k dispozici patřičné technické vybavení - si troufám tvrdit), ale zde bych se svými postřehy skončil. Svěrákovský příběh je to nádherný. Dvojsmysl se čmelákem a květinkou jsem pochopil až dnes a stal se mojí novou nejoblíbenější scénou. PS: Už se těším na Vratné lahve. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů z naší produkce. Vynikajicí scénář, ztvárnění, hudba, skvělé herecké obsazení s jejich výkony. Výborně zachycená atmosféra a radost ze svobody po válce. Velmi podmanivé! [8/10] ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Jana Svěráka a jedna z bestovek českého filmu devadesátých let. Který snímek, proboha, získal v roce 91 Oscara za nejlepší cizojazyčný film? Inteligentní dialogy, citlivá a půvabná režie, chytrý humor, sympatické postavy, starosvětský feeling a příběh, který má hlavu a patu. To stačí k dobrému filmu, ale Obecná škola má tolik drobných plusů, za které ji musíte mít rádi. Třeba temný podtón filmu, který mu dodává divákova znalost, co tyhle zamilováníhodné postavičky čeká v budoucnu. Nebo úchvatná pasáž s Dvořákovým Largem. Nebo sexuální apetit obdivovaného profesora Hnízda. Nechtěně hloupý ředitel v podáni Rudolfa Hrušínského. Eda, který je pojmenovaný po svém mrtvém bratrovi Edovi. Spousta kultovních hlášek. Jeden z mála filmů, u kterých mě nenapadají negativa. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obecná škola je taký milý český film pre celú rodinu. Alebo skôr čerpá z naleštených hollywoodskych (miramaxovských) klasík podobného razenia, takže je iba logické, že sa dostal do užšieho výberu akademikov. Výborný komerčný film, kde sa toho až tak moc nedeje, ale v českých filmoch sme zvyknutí viac na herecké výkony a nesmrteľné hlášky. Za umelecký film by som ho určite neoznačoval. Chápem, že po naštudovaní dobových československých reálií a mentality vtedajších ľudí by som mohol byť z filmu nadšený viac. Raz za pár rokov ho ochotne pozerám pri jeho nekonečných televíznych reprízach. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Marně hledám co tomuhle filmu vytknout. Na naše české poměry určitě jeden z nejlepších filmů naší kinematografie. V tehdejší době to byl určitě trhák, tomu pevně věřím. V dnešní době to není až tak o moc horší. Dřívě prostě obecně vznikaly lepší filmy. Přesto plné hodnocení dát nemohu, neboť mě to nechalo tak nějak citově nepřítomného, asi proto, že jsem tehdejší dobu nezažil. Kouká se na to pěkně a ani mi zde nevadí, že na to koukám poněkolikáté. Zkrátko u tohohle filmu by se daly použít slova ,, česká klasika´´. * * * * ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nemám moc co vytknout, ale stejně jako by mi tam něco chybělo. Několik vskutku krásných momentů, určitě se na Obecnou školu zase někdy kouknu, ale na zadek jsem z ní nespadl... 80% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pěkný porevoluční snímek o poválečné době u nás. Zdeněk Svěrák vyniká jako vždy a z Jana Třísky jde opravdu strach. Kluci vždycky budou kluci. I když jim řeknete, ať v zimě nelížou zábradlí. Oni to stejně udělají. "Jmenuju se Igor Hnízdo!" ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama