Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (752)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Opravdu milý film, odehrávající se v poválečném Československu, který divákovi velice dobře nastíní atmosféru a také život lidí tehdejší doby. Idyla a naděje z filmu přímo sálá a velice dobře ji podporuje hudba (Dvořákova Novosvětská vám bude znít v uších ještě pěkně dlouho) a také velmi líbivá kamera. Panu Třískovi byla napsána role přímo na tělo, ale rozhodně stojí za zmínku taky Zdeněk Svěrák či Bolek Polívka. U filmu se vždycky uvolním, zasměju a rozhodně se k němu budu neustále vracet. 5*, moc hezký film. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

"Pojedeme vlakem! Kam? Na Žižkov. Polez. Teď bude písek. Co když nejede na Žižkov? Kam by to jelo? Tydle koleje vedou na Žižkov. (...) Myslim, že nejedeme na Žižkov. (...) Jsme zapomněli, že nákladní kolikrát nestavěj ve stanicích vůbec. (...) Kdybysme bejvali jeli na Žižkov, tak by to tam stejně nezastavilo, čili toho nemusíme vlastně litovat." ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo mnoho českých filmových a jiných tvůrců si pro inspiraci "sahá" do svého dětství. A tady máme popsanou i dobu, ve které se toho hodně lámalo... Po mnoha letech přišel do českého filmu Jan Tříska, Zdeněk Svěrák nám trošku omládl a napsal scénář, ve kterém se jistě pozná spousta diváků, nejenom ti, kteří vyrůstali po druhé světové. Pro mě tento filmový zážitek byl dlouho tím, čemu se říká "hláškonosný" snímek. A plným právem. Pro příklad bych nějakou napsal, ale kdybych měl vybrat, musel opsat polovinu gialogů z filmu, což se mi pochopitelně nechce a asi tady na to není ani místo :-) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Úprimné ,,svěrákovské" emócie vyrážajúce z priemerného deja tej pravej československej filmovej nudy. Zároveň ide chvíľami o príjemný film z nášho prostredia a Jan Tříška predvádza v úlohe svojrázneho učiteľa obdivuhodný výkon, ale existujú omnoho lepšie aj keď nie ,,naše" filmy, ktoré sú maximálne nedocenené a starnú kdesi v zaprášenom kúte filmových archívov - to jest, skromný názor človeka, ktorý sa nevie až tak bytostne vžiť s trápnym československým ,,zaostalým" pohľadom na vec. PS: Neuveriteľne krásna orchestrálna hudba, ktorá mi pripomínala Morriconeho hudobné sekvencie a vedela som si ju skôr predstaviť pri nejakej sentimentálnej americkej drámičke než v československom filme :-) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Třicet let od natočení filmu jsem schopen se k němu vyjádřit...záměrně nadnesené, ale Ty to jistě chápeš, že? Krásné. Atmosféra dnes již vlastně nenapodobitelná. Režie s asistentem, kterého nezaplatíš, přirozený zápal nebo-li tvůrčí entusiasmus a srdce. Vše je zde znát a prakticky mne baví každá scéna. Politické bezčasí Československa, kdy se republika rozhlížela s vyděšenýma očima, a zoufale koukala po někom, kdo by jí zrovna teď ochránil...Součkova prezentace postavení republiky (onen Most při polévce) v této době, je nezpochybnitelná, stejně tak závěrečný proslov učitele Hnízda při scénce svých žáků...o práci a nadšení, že ta naše republika v srdci Evropy může být příkladem...ale to už je dnes všechno pryč. Raději si užívám nádherně vyobrazený dětský svět v nejčerstvějším poválečném období, tu naději, jež byla nakonec rudě...krvavě...ubita. Také toho Dvořáka a jeho kousek z Novosvětské, kdy vlak projíždí překrásnou českou krajinou. Jedinečný film, jak o období, o kterém vypráví, tak v rámci doby, ve které byl natočen. Já osobně děkuji. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (80)

  • Než Igor Hnízdo (Jan Tříska) zlomí svůj proutek, je možné si všimnout, že mírně vpravo od poloviny proutku je již pomůcka nalomená. (Marrty3)
  • Ve scéně s jízdou na kole si můžete všimnout, že kolo je nejprve vybaveno přehazovačkou – je to jasně patrné z toho, že je na zadním kole její rameno. Je to vidět až do záběru, kdy kola najíždějí na horizont kopce. Ve chvíli, kdy po havárii vozíku s mladší sestrou dojde na brzdění, vidíme detail zadního kola, kde jednak není přehazovačka a zároveň je brzděno pohybem pedálů vzad. (grovik.net)
  • Ve scéně, kdy se spolužáci Čejka (Radoslav Budác) a Souček (Václav Jakoubek) chystají skočit z mostu na jedoucí nákladní vlak, jsou ve vagonu pod nimi celkem tři hromady písku. V dalším záběru jsou však už jenom dvě hromady. (DexMASTER094)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama