Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (87)

Tmavomodrý svět (2001)

  • Střihač Alois Fišárek, který s Janem Svěrákem pracoval už od Obecné školy (1991) komentoval "šéfovo" sezení na dvou židlích: "Teď je zároveň režisér a producent, což není žádná legrace. Každý se ho totiž na všechno ptá. I já, když jsem potřeboval půjčit kousek natočeného negativu, jsem musel žádat přímo jeho. 'A proč já?' zeptal se mě rozmrzele. 'Jsi producent, ty to musíš rozhodnout.' - 'No jo,' zamyslel se Honza, 'tak v tom případě ne.' Oba jsme věděli, že jako režisér by mi ho klidně půjčil. Jako producent si ale uvědomil, že negativ je vzácná věc, kterou nesmí pustit z ruky." (NIRO)

Svědek (1985)

  • Film patří mezi oblíbené kousky režiséra Jana Svěráka - dokonce pro něj sloužil jako inspirační zdroj: "Ukradl jsem odtamtud několik věcí, které jsem použil v Obecné škole a v Koljovi. I ve Svědkovi je totiž chlapeček, který zkoumá svět dospělých. Je tam scéna, kdy zůstane sám ve dvoraně nádraží ve Filadelfii, podívá se nahoru, kde je obrovská socha archanděla, který se na něj přísně dívá. Pak je pohled od té sochy na chlapečka ztraceného dole - a to je najednou propojení dvou světů, které my dospělí nevnímáme. My se díváme po cedulích, kam máme jet a co nám hrozí za nebezpečí... ale nenapadne nás podívat se nahoru a říct si: co na mě kouká ten anděl... Dítě to dělá, zkoumá prostor jako mimozemšťan, naše znaky mu nic neříkají. Tak tuhle scénu jsem si chtěl zopakovat." (NIRO)

Tmavomodrý svět (2001)

  • Po uvedení tohoto filmu se Jan Svěrák rozhodl uspíšit jeho výdej na DVD, která v té době v Česku začínala prorážet. Zároveň s tím se angažoval o vydání filmů Obecná škola (1991), Kolja (1996), Jízda (1994) a Akumulátor 1 (1994). Později je vydal v rámci kolekce v distribuci Centra českého videa spadajícího pod Bontonfilm. Šlo o vůbec první českou DVD kolekci pouze s českými filmy. (mnaucz)

Po strništi bos (2017)

  • Pracoviště, kde pracuje otec Souček (Zdeněk Svěrák), je Transformovna a rozvodna na Bohdalci. Jedná se o autentické místo, kde otec Zdeňka Svěráka skutečně pracoval. Toto místo se objevilo i ve filmu Obecná škola (1991). Transformovna a rozvodna byla vybudována a uvedena do provozu v roce 1929. Spolu s rozvodnou vznikl také energetický dispečink. Ve své době se jednalo o nejdůležitější bod elektrifikační soustavy ve středních Čechách. Budova byla navržená ve funkcionalistickém slohu architektem Maxmiliánem Duchoslavem. Součástí komplexu transformovny byly i řadové obytné domy pro zaměstnance v Elektrárenské ulici. (sator)

Lijavec (1997) (divadelní záznam)

  • V době, kdy Zdeněk Svěrák hrál ve filmu Obecná škola (1991), byl samozřejmě oholený (jak je vidět ve filmu). Když hraje Zdeněk Svěrák v „Lijavci“ Inspektora, Správcová mu v jedné části hry řekne: „Dej si pozor na obočí dědku šedivej, plesnivej.“ V té době však ještě představitel Správcové dodával „voholenej“. (mnaucz)

Hodina zpěvu (1988) (pořad)

  • Stejně jako ve filmu Obecná škola (1991), konkrétně v klipu Nastává Máj, který by se měl odehrávat na nádraží v Kladně, se ve skutečnosti jedná o trať Praha-Skochovice-Dobříš. (hrnpol)

Po strništi bos (2017)

  • Jan Svěrák o filmu: „Myslel jsem si, že to bude hodně podobné Obecné škole (1991), bál jsem se té podobnosti, abychom nenatočili něco, co už jsme jednou udělali, abychom se neopakovali. Ale už během natáčení jsme zjistili, že je to jiný film. S Obecnou školou má společného jen humor a určitou nostalgii. Je to film o dětství, ale je hlavně pro dospělé, kteří si chtějí na dětství vzpomenout.“ (SONY_)

Pojedeme k moři (2014)

  • „Je to rodinný film, ani čistá komedie, ani drama. Je to o dětech, přitom to není jen dětský film. Aniž bych to srovnával kvalitativně, zaměřením je asi nejblíže Obecné škole (1991),“ řekl Jiří Mádl o filmu. [Zdroj: blesk.cz] (SONY_)

Po strništi bos (2017)

  • Do role dědečka byl původně zvažován i Zdeněk Svěrák, na něj však volba nepadla, protože dle jeho slov by role nepůsobila na diváka důvěryhodně. Této postavy se nakonec zhostil neméně kvalitní a z Obecné školy (1991) velmi osvědčený Jan Tříska a Zdeněk Svěrák ztvárnil menší roli ředitele školy. (majky19)

Vratné lahve (2007)

  • Jan Svěrák velmi rád do svých filmů zakomponová melodie Antonína Dvořáka ze symfonie „Z Nového Světa“. Ani tento film není, podobně jako například Obecná śkola (1991), výjimkou. (vyfuk)

Vratné lahve (2007)

  • Vratné lahve jsou pomyslným vrcholem volné trilogie, do které patří také snímky Obecná škola (r. Jan Svěrák, 1991) a Kolja (r. Jan Svěrák, 1996). (imro)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama