Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Dvaadevadesáti oktanový benzín je to nejlepší co máme. Geniální eco fiction s petroleum mostensis – ropákem bahnomilným v hlavní roli. V Praze jsem zatím žádného neviděl. Asi ovzduší není tak znečištěné, jak si všichni myslí. Ještě že se to zlepšuje a snad nám badatelé za pár let aspoň jeden exemplář přivezou ukázat. Jezděte autem! | ► Ropáci ()

Helixus 

všechny recenze uživatele

Velmi originální nápad, docela uvěřitelné zpracování a nakonec nevtíravý námět na zamyšlení...Místní děda je mile komický a spolu se servírováním vědeckých poznatků a domněnek je také nejreálnější...Nakonec i ten ropák samotný (na nepochybně sporé studentské prostředky) vypadá dobře...Je vidět studentská hravost, vynalézavost a novátorství...aneb jak se rodí světoznámí režiséři... ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák začal velmi dobře. Natočil krátkometrážní, avšak velmi uvěřitelné sci-fi o živočichovi z mostecké uhelné pánve, který si libuje v tom svinstvu, jež nám sice neprospívá, ale k životu jej potřebujeme stejně. Jak jsem napsal, jde o tu uvěřitelnost, protože tým, který film představuje, je složen z vědců a dokumentaristů, takže je to takové fiktivní National Geographic. Genialitu tohoto díla dokazuje fakt, že jsou lidé, kteří si opravdu myslí, že ropáci existují. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Paráda, zvlášť tady u nás kde se to točilo víme "vo čom to je" dnes a denně je potkáváme.. :-)Kdo vlastně vytvořil Ropáka ? Výtvarnice Barbora Šalamounová. Jan Svěrák když byl pozván do USA k převzetí studentského Oskara, byl v prezenční vojenské službě, už to byl velký problém který v součinnosti řešili různá ministerstva, zda je do kapitalistické ciziny pustit. A když přišlo překvapivé ano, přišel rozkaz dostavit s k veliteli pro věci politické.Tam byl proškolen stran špionáže, že nesmí sdělovat nikomu tajné informace o armádě.Když režisér odpověděl že ale žádné nemá,dostal tedy rozkaz aby jim řekl co ví, ale po návratu do vlasti musí všechno nahlásit. Ekologie v té době v socialistickém Československu, kde bylo všechno v pořádku, byla tabu. Jan Svěrák si proto nastudoval závěry posledního sjezdu KSČ kde našel větu" o ekologii by se mělo hovořit".To udělal proto že kdyby snímek chtěli zakázat, mohl argumentovat: "ale v závěrech strany je, že je o ní třeba o ní hovořit". ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Co napsat o studentském počinu, který dostal Oscara? V úvahu by se mělo brát, že se jedná o studentský film. Jenže já jsem jich moc neviděl, proto nemohu srovnávat. Takže spíš velice hodnotím odvahu, jaké téma tento filmeček otevírá. Nemyslím si, že se jedná o ekologickou agitku. Spíš si myslím, že se jedná o kritiku komunisty zdevastovaného životního prostředí. A oni to nepochopili. PS: Při pročítání si komentářů ostatních jsem mnohokrát narazil na zmínku o „tom dědkovi“. A musím uznat, že ho si nejde fakt nevšimnout. Ten tomu dal fakt grády. Velice civilně a velice nevědomě. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Ekologie v té době v socialistickém Československu, kde bylo všechno v pořádku, byla tabu. Jan Svěrák si proto nastudoval závěry posledního sjezdu KSČ, kde našel větu „o ekologii by se mělo hovořit“. To udělal proto, že kdyby snímek chtěli zakázat, mohl argumentovat „ale v závěrech strany je, že je o ní třeba hovořit“. (sator)
  • Inšpiráciou k natočeniu snímku bola pre režiséra cesta so spolužiakom do Mostu. (Raccoon.city)
  • Celým jménem se živočich jmenuje Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostenzis. (sator)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama