Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ano, je to rozhodne zaujímavý počin dnes už všeobecne známeho a vysoko nadpriemerného režiséra Jana Svěráka. Človeka, ktorý má na konte nejeden výborný snímok a množstvo prestižných filmových cien. Ale prosím uvedomte si, že sa stále jedná len o krátky absolventský film, v ktorom vystupujú samí neherci. Čo je do oči bijúce. Ten starý pán, v úlohe sprievodcu členov vedeckého teamu, je otrasný. Je nefér voči iným dielam hodnotiť tento mini film tak vysoko ako sa mu tu dostalo. Ja dávam "Ropákom" len dve hviezdičky. ** ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Tento film je bez kontextu české umělecké tvorby pouze průměrný počin, o kterém by nešlo říct nic víc než, že je experimentální. Avšak v kontextu české umělecké tvorby a faktu, že je to studentský film, vše vyznívá velmi špatně. Kdyby za mnou jako za pedagogem (ve skutečnosti jím nejsem) přišel s tímto filmem Jan Svěrák, tak bych na něm nenechal nit suchou. O nějakém nápadu či genialitě nelze vůbec hovořit, ba právě naopak. Vždyť přesně tohle už desítky let před Janem Svěrákem praktikoval a praktikuje jeho otec Zdeněk, což je námět s neexistující záhadnou postavou (o které navíc houbeles víme), vědecko-dokumentární formou a humorem. Právě v tomhle bych viděl velký problém, že se Jan nesnažil jít vlastní cestou, přijít s vlastním nápadem. Ropáci jsou pouze variací na Cimrmana. Divím se, že Jana s tímto záměrem soudobí pedagogové zavčas nevyhodili. A že za tento film získal nějakou cenu? Porota asi neznala Cimrmana. Já, jako soutěžící, bych se styděl. Jestli někdo vidí v podobných projektech smysl, tak tedy jen houšť. Chcete třeba někdo vyhrát zlatou palmu z Cannes? Pak si vezměte ve světě neznámý film, třeba Happy end Oldřicha Lipského, a natočte snímek se stejným fíglem. Je docela dobře možné, že dopadnete podobně jako Jan Svěrák se svými Ropáky. Na csfd si potom přečteme od uživatelů "skvělý nápad", "geniální", "originální", "obdivuhodný" a kdo ví, co ještě. Jan Svěrák v době vzniku tohoto filmu dokázal pouze to, že je synem slavného otce. Dokonce i režijní stránka filmu není vůbec dobrá. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Největší lakýrničina, která u nás kdy vnikla a ještě k tomu za komoušů. Výborně zpracované a někdy až hororové. Normálně bych tomu fakt věřil, že tyhle potvory na Mostecku žijí. Nejlepší byly ty prupovídky a komentáře toho dědka, který celou výpravu vyprovázel. Tenhle absolventský film Jana Svěráka je geniální mystifikace. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Aneb jak z něčeho tak podivného může vzniknout něco tak zajímavého... Jan Svěrák je už léta jeden z nejlepších českých režisérů což dokázal už u svého debutu. Svěrák za málo peněz zvládl natočit dobrý kraťas který má výborné tempo, výborně vymyšlený druh ropáků, výborně si hraje s češtinou (což je zvykem u Svěrákova otce Zdeňka Svěráka) a především má sympatický humor. Na 20 minut dost dobrá práce ve které šlape dokumentární nádech i hudba. Otázka jak by to fungovalo v celovečerním formátu PS: Postava Nedbala je komediální zlato. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Za vůbec nejlepší český fiktivní dokument považuji Dudkův snímek Byla jednou jedna budoucnost (který ze záhadných důvodů nemůžu najít v databázi ČSFD), poté následuje v mém žebříčku Zelenkův Rok ďábla, a hned za ním Ropáci. Ropáci jsou hravým a vtipným počinem, nicméně by se zde ještě pár věcí dalo dopilovat. Ale postava dědy Nedbala, připomínající Formanovy první neherecké filmy, je úžasná! A ještě by mě zajímalo, jestli teď v roce 2005 už je trasa Louny-Slaný pro ropáky průjezdná - obávám se však, že naše necitlivá ekologická politika posledních let těmto stvořením čím dál více komplikuje život. Až nám emigrují do USA, tak se nedivme! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Zvláštní cena poroty Zlatý drak na MFKF v Krakově. (Redix)
  • Ekologie v té době v socialistickém Československu, kde bylo všechno v pořádku, byla tabu. Jan Svěrák si proto nastudoval závěry posledního sjezdu KSČ, kde našel větu „o ekologii by se mělo hovořit“. To udělal proto, že kdyby snímek chtěli zakázat, mohl argumentovat „ale v závěrech strany je, že je o ní třeba hovořit“. (sator)
  • Prvý Ropáci, ktorých Barbara Šalamounová navrhla, vyzerali skôr ako Marťania. Jan Svěrák ale chcel, aby pôsobili autenticky, a preto sa museli prerobiť. (Raccoon.city)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama