Reklama

Reklama

Vosto5: Pérák

(divadelní záznam)
  • Česko Vosto5: Pérák – Na jméně nezáleží. Rozhodují činy! (více)
Promo

Obsahy(1)

Projekt Film Naživo během letošního léta přináší do kin sérii jedinečných divadelních představení zasazených do unikátních prostředí mimo tradiční jeviště. Patří mezi ně také inscenace Pérák – Na jméně nezáleží. Rozhodují činy! souboru Divadla Vosto5, která přináší překvapivý alternativní výklad našich dějin. A proto se tvůrci rozhodli ji přenést na místo, které je nasáklé dějinami – skutečnými i těmi, které se vlastně nikdy nestaly.
Pérák
 je akční historickou fikcí, která kombinuje prvky bojových umění a kaskadérských výstupů s typickým slovním humorem. Ale je to také hravá interpretace dramatických událostí z období Protektorátu: horečnou činnost fiktivní odbojové skupiny – československé ligy výjimečných – téměř smete nečekaný úder nastupujícího říšského protektora Heydricha, který přijíždí do Prahy nastolit pořádek. Zachrání situaci mytický český superhrdina Pérák, který díky pérům na nohou přeskakuje pražské ohrady, tramvaje a domy a škodí fašistickým okupantům? A existuje vůbec? V Pérákovi se představují skutečné osobnosti naší historie v neuvěřitelných souvislostech. Podaří se Václavu Morávkovi, Adině Mandlové, Juliu Fučíkovi, Jaroslavu Foglarovi a dalším uskutečnit převratný plán? Čas se krátí a situaci komplikují parašutisté z Anglie. Vše neodvratně směřuje k atentátu! (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Promo

Recenze (10)

papilon395 

všechny recenze uživatele

Velice neotřelé zpracování českých dějin z období Protektorátu Čechy a Morava. Historická fakta a postavy jsou převedeny do fantasy verze, doplněné o hrdinnou postavu Péráka. Co všechno mohlo být jinak?  Představení má dokonalé kulisy v rozlehlé aule Právnické fakulty UK. Děj se valí kupředu rychlým tempem a je přímo strhující. Obdivovala jsem všechny aktéry, ale nezapomenutelnými pro mně byli Fučík, Moravec a Heydrich. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Díky Filmu Naživo byla obnovena inscenace legendární Vosto5. A i jejich příspěvek na téma Péráka je jednoduše skvělý. Legenda o Pérákovi žije v českém filmu už od roku 1946 a v posledních letech se má znovu čile k světu v mnoha médiích. Natáčejí se nové animované filmy, vycházejí nové původní komiksy, knihy... Velmi doporučuju aktuálně vydávanou Koplovu Jantarovou komnatu. Pokud by někdy dozrála doba na český celovečerní pérákovský film, budu jedině ráda, pokud za ním bude stát Havelkova parta. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Divadlo Vosto5 znám jen náhodou díky tomu, že jednou účinkovali na Colours of Ostrava, a ačkoli jsem je neznal, tak jsem se na ně šel podívat. Od té doby jsem je měl v mírném povědomí. O Pérákovi bych také neměl ani ponětí, kdo to vlastně je, kdybych neviděl jednu dokumentární sérii na CS Film, kde mu byla věnována epizoda. A tím pádem mi celé tohle divadlo dávalo smysl. Umím si ale představit, že pakliže nikdo nemá o postavě Péráka ani ponětí, bude na děj čučet jako péro z gauče. Už zvolené místo, kde se divadlo natáčelo je velmi neobvyklé a poskytuje různé možnosti, klidně by takto mohla postupovat i další divadla a vznikla by celá řada zajímavých scén, neboť architektonicky různorodých staveb je u nás řada. A samozřejmě, že samotné spojení hlavních hrdinů ukazuje na to, co se asi bude dít. Neboť koho napadne postavit vedle sebe A. Mandlovou, Fučíka či Foglara? Ano, v ději se objeví i reálné osobnosti, ale díky fiktivnímu ději to není zrovna líbivé přiblížení našich dějin mladým lidem, tohoto tvrzení bych se zdráhal použít. Za použití mnoha prvků, jimiž se dnes moderní divadla pyšní, a trochu mi tak připomínají třeba slavnou éru Divadlo Husa na provázku, se představení přeci jen stává výjimečným počinem. Pravda je, že díky rychlosti výměny scén i dialogů jsem se chvílemi ztrácel v ději a osobně bych dal tři hvězdy, ale tvůrci si čtyři zaslouží. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jestliže existuje film, který měl premiéru v kinech 29. 8. 2020 (jako že asi jo, když má svůj plakát), pak musí existovat ještě jiná verze, kterou odvysílal premiérově  ČT art 22. 4. 2022. Ta tu ale není nikde k nalezení, takže její hodnocení musím chtě nechtě parazitoidně přilepit k této o rok starší verzi pro kina. -------- V titulcích pořadu uvedeno: název Pérák: Na právnické fakultě. Na jméně nezáleží. Rozhodují činy!; režie Viktor Tauš; divadelní režie Jiří Havelka; rok výroby 2021. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama