Reklama

Reklama

Vesmírná Odysea II

(studentský film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Fantasy
Československo, 1986, 17 min

Obsahy(1)

Příběh všedního setkání dvou důchodkyň. Jejich banální sídlištní putování líčí Jan Svěrák jako vzrušující kosmické dobrodružství, přičemž se vyjadřuje prostředky typickými pro americké velkofilmy. Laskavá satira zdůrazňuje tíhu samoty starých lidí v odlidštěném prostředí velkého sídliště. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní cvičení – půvabná základní myšlenka a současně dobrý nápad, jak utéct z dokumentaristického zadání (a prvopočátek vlny kulminující v 90. letech, kdy se na katedru dokumentu nechodilo ani tak kvůli dokumentu, jako v naději, že se tam z člověka stane druhý Svěrák), mnoho zvládnutých aspektů řemesla; ani budoucí držitel Oscara se ale nevyhnul typickému famáckému přetahování stopáže, aby opravdu žádný povedený záběr či fórek nepřišel nazmar, pročež to k opravdovému pokoukání ještě úplně není. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že jde o Svěrákům nejlepší film. V patnácti minutách mě dokázal pobavit více, než dva jeho celoveřeráky. Originalita, vtip, napětí. Babička rulez. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Už ten úvod v podobě 20th Century Fox (zde ale jako Studio Famu uvádí) je senzační. Hudba z Hvězdných válek, rozhléhající se po celém zasněženém sídlišti, kde vlastně v tomto asi patnáctiminutovém kraťasu líčí všední setkání dvou přítelkyň – důchodkyň jako vzrušující kosmické dobrodružství za doprovodu právě již zmíněné hudby od Johna Williamse. Skutečně dojemné drama od začátku až do konce, to se prostě musí vidět..Závěrečné titulky jsou též v tomto duchu tedy kopírují toto legendární Lucasovo scifi..Velice originální film. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama až do konce - dojde jedna k druhé na besedu v paneláku naproti?! Mylsím, že myšlenka filmu je vtipnou formou ukázat strasti starých lidí - to co nám přijde jako úkol na 5 minut se může pro stařenku stát skutečně vesmírnoou odyseou. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama