Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý student práv Martin začíná pracovat jako noční hlídač v márnici, aby si trochu přilepšil při studiu. Avšak poté, co jsou sem postupně dovážena mrtvá těla prostitutek, které zabíjí bezcitný sériový vrah, se začínají dít v márnici divné věci. (Chatterer)

Recenze (64)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poměrně rozvleklé a typicky evropsky podivné co se chování hrdinů týče, v závěru je to ale nervák jak prase. K tomu ještě jedno z nejatmosféričtějších filmových nemocničních zařízení. Takže rozhodně silnej nadprůměr. Horror movie of the year ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dobře, tu žánrovou hloupost a prostoduchost film kompenzuje sebe-uvědomělou ironií a okatými komentáři poplatnosti schématům. Rozvleklé tempo však těch několik solidně vystavěných hororových scén kompenzovat moc nedokáže. Celé je to strašně křečovité - herecky i scénicky a mimo márnici tomu chybí atmosféra. Že jsem vraha nepoznal v té minutě, kdy se objevil v záběru, přičítám spíš noční lobotomii než chytrosti Bornedala. Dílčí věci mě na to bavily, celek mrtvolný a páchnoucí dezinfekcí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Bezchybný thriller, na který by byl Hitchcock pyšný ! Za poslední dobu je tohle jeden z nejvíce edge-of-your-seat thrillerů,co jsem zhlédl. Ole Bornedal, plánuje jako ďábel! Způsob jak vše do sebe hezky zapadá je suverénní. Také film dodává divákovi dostatečnou výživu pro myšlenku, co je fundamentální námět ve spojení mezi sexem a smrtí, mužská tendence sebedestrukce proti jeho instinktům pro přežití a sebe záchrany a mnohem víc. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Originál má rovnaké plusy a mínusy, ako remake (ktorý nakrútil o 3 roky neskôr režisér originálu): vynikajúca atmosféra opustenej nočnej márnice so všetkými čudnými zvukmi, tieňmi a pachmi, ktoré k nej patria. Snaživí herci... ktorí však nemajú príliš čo hrať. A scenár, ktorý motívom tajuplného sériového vraha ktovieako nezaujme (a vyvrcholenie je len tradičnou naháňačkou v temných priestoroch). Remake mi napriek tomu pripadal o truhlu lepší: jednak mi atmosféra nočného vrátnika uprostred rozľahlej márnice pripadala prepracovanejšia a jednak kasting bol o poznanie lepší. Obe diela sú najpôsobivejšie v momentoch, v ktorých sa nič nedeje (obchôdzky). Akonáhle sa začne niečo diať, atmosféra sa pokazí a film začne stagnovať a nudiť. A myslím si, že pílkou na kosti bolo logickejšie prepíliť potrubie, než ruku (čakal som, že si z toho na konci niekto urobí srandu, ale nie). ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zajímavá linie se sebedestruktivním kamarádem, co rád ponižuje prostitutky, a slušná atmosféra noční márnice. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka funkčního devadesátkového konstruktu ozvláštněného o severský rukopis. Dějově velmi svižné, nikde netápající a vždy přesné a konkrétní. Ke konci do celkového obrazu zapadají veškeré motivy, a dokonce i ono veselé špičkování dvou kamarádů se ukazuje jako součást skládačky. Nicméně trošku to postrádá rafinovanost. Veškeré motivy jsou předem jasné a dějově snímek patří do ranku předvídatelných a snadno čitelných. Atmosféricky to nevadí, ale vzhledem k faktu, jak spletitě se vrahova past tváří je to přinejmenším mrzuté. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Na mou novou práci!“ - „Nechápu, proč s tím opruzuješ.“ - „A co dělám?“ - „Zní to hnusně.“ - „Budu jen muset celou noc sedět na prdeli.“ Alespoň to si Martin myslel, než jednou zazvonil alarm z márnice…Film má 2 roviny. Jednu se špičkováním 2 nevyzrálých, pubertálně se chovajících spolužáků, která je odlehčená a sem tam se u ní člověk opravdu pousměje (ačkoliv z ní oba parťáci před divákem nevychází morálně zrovna nejlépe), druhou s prací nočního hlídače, která je už vyloženě thrillerová (dokonce s drobnými prvky hororu). Ta mě také bavila podstatně více a budování napětí spolu s hutnou atmosférou hodnotím na výbornou. K tomu se přidá postupná bezvýchodnost situace hlavního hrdiny, kdy se začne všechno obracet proti němu, směrem ke konci pak solidní gradace…jen to nepříliš uvěřitelné chování až vyložený zkrat 1 z postav kazí celkový dojem a jde z něj poznat, že talentovaný Ole Bornedal se tenkrát teprve hledal. Škoda, přesto slušné 4* rád dám. „Zahrajeme se si s osudem.“ - „Už na nás těžce dopadá. Cítíš to?“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Štýlový thriller/horor, ktorý ma držal non-stop priklincovaného ku kreslu. Majstrovsky temná, tajomná atmosféra. Štýlovo sa približuje hitchcockovskému spôsobu rozprávania a gradovania atmosféry, kde len pár scén má zámer vystrašiť, ale film ako celok je strašne znepokojujúci a strašidelný. 85%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Bohužel jako první jsem viděl režisérův vlastní remake. Těžko pro mne říci, o kolik je původní film lepší nebo horší, jelikož remake téměř doslovně kopíruje první snímek. Moje smůla, možná jsem se připravil o pěkný zážitek. Takhle mohu jen napsat, že jsem se utvrzoval v tom, jaká další scéna bude následovat... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl jako hororový fanoušek dát tři, ale nenechám se ovlivnit tím, že hororových prvků je zde jako šafránu. Tohle je jistojistě thriller, který je však okořeněný lehkou dávkou morbidnosti, jelikož začíná nástupem mladého stiudenta, Martina, na pozici nočního hlídače márnice. Oh yes! Stoly márnice paralelně plní, ve městě řádící, sériový vrah šlapek. Třetí větev tvoří kamarádství s Jensem, vylepšené sázkařskou posedlostí. Do toho jejich dvě slepice a koloč může začít. Je to trochu rozvleklé, místy jsem čekal nějakou lekačku, ale jsem už zblblý z laciných hororů. Jak se říká, jednohubka, kterou thriller fans ocení. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nízkonapäťový thriller, často vlečúci sa ako sopeľ z nosa, avšak ktorý je okorenený pár morbídnosťami (ale horor to nie je ani omylom). Ku spokojnosti sa tu thrillerovo vydarilo iba pár scénok, ale tie aspoň stáli za to (hlavne v márnici a k záveru snímku). Škoda, že bolo medzi nimi toľko nudy a celkovej jednoduchosti. Ono vo všeobecnosti pátranie po tajomnom vrahovi nebolo bohviečo, dosť banálne a povrchné, bez myšlienky, ktorá by diváka dokázala zaujať. Keby sa tu pridalo na napätí a zaujímavých situáciách, pričom by sa nezabudlo ani na prípadný masakrík, tak mohlo ísť o veľmi dobrý hororovo-thrillerový počin. Takto len priemer. 60/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Vrcholom filmu je pre mňa nehororová scéna v kaviarni. Dialógy, herci .. prvotriedna prácička a do toho fajnové zimomriavky, jak keby len tak medzi rečou. Proste život pár postáv a pripletie sa medzi ne horor. Teda vrah.. Bornedal je vynikajúci režisér, spravil z priemernej látky, nadpriemerný film a ja som sa bavil na silné štyri hviezdy a ani trochu mi neprekážalo, že už som videl remake a vedel som ako to skončí . ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem se musel opravdu potutelně usmívat. Vidět tyhle známé herce, jak vypadaly skoro před dvaceti, lety, to byl opravdu zážitek. Ulrich, Nikolaj, pořád stejně šílený Kim, no s hlavně komisařka Lundová, v podání Sofie, která se svým blond účesem vypadala úplně jinak:-) Jinak je Nighwatch veskrze " příjemná " podíváná, která na mě od začátku dýchla svým nezaměnitelným, severským kouzlem. Místy ponurá atmosféra, pár lekacích scén no a sem tam nějaká ta vražda, vlastně nic, co by stálo, za nějakou váznější zmínku. Co by asi člověk čekal od služby, v tak trošku jiné márnici? Rozhodně nic příjemného. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu je škoda že jako první jsem viděl remake, kterej byl parádní ale u tohohle jsem věděl co bude dál. Prostě všechno. Tohle je totiž totální kopie prakticky beze změny. Jen ta atmosféra je tady o něco větší. Což je fajn. A Waldau je sympatickej chlapík. Každopádně celej komentář k remaku bych mohl zkopírovat a hodit sem, vyšlo by to nastejno. Dobré to je. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nattevagten vyšlápne skvěle - prostředí márnice, chladné mrtvoly na stolech, "cosi" ve formaldehydu, asi nejhororovější záběr z celého filmu na ztuhlou ruku ( to se vážně povedlo) a pár dalších podařených jednotlivostí, pak přijde krůček stranou a přichází na řadu kriminální zápletka s úchylným vrahem, smutným poldou, smutnou děvkou, málo drsným kamarádem a celé se to nějak zadrhne či spíš rozplizne do ztracena a skok dopředu - gradace děje ( a obzvlášť první osobní setkání s vrahem považuju za vůbec nejvydařenější scénu) a člověk se začne těšit na jistě vynikající finále, které však bohužel ( alespoň pro mne) nebylo vynikající a snad ani jen dobré :( Nechci spoilerovat, ale to co začnou ke konci vyvádět hlavní postavy mi silně připomnělo amatérské herecké představení pro děti mateřskou školou povinné. No nic i přes ten nevydařený konec je Hlídač jedním z těch lepších. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ma fakt bavil, a pritom som to ani nečakala. Hororové bolo asi len miesto, kde Martin pracoval. Ja ani za všetky peniaze sveta by som ten džob nezobrala. Miestami napínavé, miestami ohromne vtipné, zaujímavý príbeh, skvelý Jens v podaní Kima, mladé ucho Nikolaj a Sofie asi ani netušila, že o pár rokov dostane v inom filme nečakanú ranu medzi oči od skvelého dánskeho herca. A záver? ... nemal chybu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nechcete sedativa? Budete po nich zpívat hymnu, když se budete dívat na krvák.“ :o) Kdyby se děj v prostřední třetině občas netáhl a tím v některých scénách nerozmělňoval atmosféru nebo kdyby Ole Bornedal naplnil toto místy táhlejší dění i něčím jiným, než neustálým plkáním hlavních postav o sexu, tak by byl Noční hlídač možná dokonalým thrillerem s horrorovými prvky a navrch i zdařilým druhým humorným plánem. Už od začátku s prohlídkou prostředí márnice, zmínkami o divných událostech či záběrem na starou černobílou fotku vzniká mrazivá atmosféra s nejedním zneklidňujícím podnětem. To se pro diváka naštěstí děje ve filmu průběžně v mnoha pocitově úderných scénách samoty na noční vrátnici (červený alarm!) a v poslední třetině film vygraduje nejen do slušného děsivého psycha, ale i do příjemně odlehčeného závěru s metafilmovým pomrkáváním na diváka. Mladý Nikolaj Coster-Waldau už tehdy hodně dobrý, nicméně nejvíc pamětihodnou postavou pro mě v rámci žánru vytvořil Ulf Pilgaard jako komisař nesoucí v sobě esencí vysokého respektu, charismatu, skryté ironie a SPOILER! také uvnitř skrytého zvráceného zla. ... „Už jsi byl někdy zabitý? Hned se vrátím!“ :o) ... Nejen skrze zvláštní smysl pro černý humor jsem si Nočního hlídače poměrně užil. [80%] ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Parádní čistokrevný thriller z velmi lákavého prostředí márnice. Závěr snímku byl taky dle mého gusta, takže naprostá spokojenost. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILER! Film jako stvořený pro milovníky seriálů a dánských kriminálek zvlášť. Kde jinde by mohli vidět jak si to Jaime Lannister rozdává se Sárou Lundovou, jejíž nepříjemnou šéfovou zas pro změnu píchá Martin Rohde a - všichni o dvacet let mladší - spolu přitom kamarádí, občas se ožerou, vyzvrací do křtitelnice nebo se nechají přeblafnout kurvou v restauraci, přičemž jsou zaplétáni do sítí nekrofilního lovce skalpů. Pozoruhodný snímek plný neotřelých hlášek ("Když si ho Hans Christian Andersen vyhonil, tak prej si udělal do deníku tužkou čárku." "Hm, kdybych to tak dělal já, nebyly by k mání tužky"). Jo, a víte jak to celé dopadne? Vezmou se! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Režisér a scénárista v jedné osobě Ole Bornedal si tímto kouskem „zadělal“ na docela zajímavou kariéru. Je nutné především podotknout, že Nattevagten je hlavně krimi-thriller, který v sobě ukrývá i částečně hororové prvky, jenž natolik okouzlil americké producenty, že režisérovi nabídli krátce po premiéře, aby pro ně natočil remake svého vlastní filmu.I zde se může film opírat o děsivost prostředí, kde se většina děje odehrává – ony celkově mají márnice a patologie své osobité“ kouzlo a pach“, které dokáže i přes obrazovku své televize či monitor počítače doslova „cítit“ na vlastní kůži. Což také výrazně dopomohlo k vytvoření potřebné atmosféry, zvláště pak v druhé polovině filmu, která nám nabídne několik dramatických okamžiků, nepříjemných situací, v nichž by se chtěl ocitnout jen málokdo a tak trochu i podivné sexuální spíš až morbidní napětí (kdo by si chtěl užít sex s partnerkou či partnerem vedle mrtvol, nebo rovnou souložit přímo s nimi…fuj). Přiznám se však, že i já jsem jako první viděl remake a tak jsem samozřejmě nemohl neporovnávat. 50% ()

Reklama

Reklama