Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel zahradnictví Matěj Brabenec vychovává spolu se starým pomocníkem Pazderou svých pět dcer. Jejich poklidný život změní nečekaně získané bohatství. Temperamentní Matěj, který je také kapelníkem, náhodou udeří svou křídlovkou ochrnutého milionáře, který se následkem toho překvapivě vyléčí a z vděčnosti Matějovi věnuje závratnou částku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Za přitroublý moralistický závěr musím jednu hvězdu sundat. Že prej "jen z poctivě vydělaných peněz může mít člověk radost", pch, takový nesmysl. Naopak, nejvyšší blaho přeci člověk zažívá, když se dívá na hromadu zlaťáků a říká si, takové bohatství, a přitom jsem neztrácel čas jeho vyděláváním! Jaká rozkoš je říct, místo makání od nevidím do nevidím jsem dělal samé užitečné věci, sportoval, vzdělával se, dloubal se v nose či psal komentáře na čsfd, a přesto nevím, co s penězma! No a za druhé, chudák Brabenec si neuvědomil, že ty peníze mu jen tak náhodně do klína nespadly, naopak je získal jen a jen díky svému talentu, s jakým šikovně fláknul milionáře. Takže je získal díky poctivé práci. A že ta práce trvala pár sekund? No a? Mi to připomíná ten starý vtip o pacientovi, který se u zubaře rozčiluje, že za minutový zákrok má platit tisícovku. A zubař odpoví, no jestli s tím máte problém, tak vám ten zub budu trhat klidně dvě hodiny! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Lze-li nějakého českého komika označit za symbol lidového humoru v tom nejlepším smyslu slova, tak je to právě kabaretiér a operetní herec Jára Kohout. Od roku 1935, kdy se stal majitelem a ředitelem smíchovského Švandova divadla (lidově nazývaného Švanďáček), stoupala jeho filmová popularita prudce vzhůru. Objevoval se výhradně v nenáročných lidových fraškách či operetách, což ovšem ve třicátých letech konvenovalo většinovému vkusu tehdejších návštěvníků kin. Do této kategorie náleží i Svitákův snímek, v němž Kohout představuje náhle zbohatlého zahrádkáře a otce pěti dcer, kterému peníze zatemní mysl... Dnes lze tento slaboduchý film ocenit snad jen jako unikátní záznam Kohoutova ekvilibristického i nonverbálního umění, které – stejně jako mnohé excentrické výjevy Vlasty Buriana – chtě nechtě ulpívá na povrchu předváděného. Složitou osobnost Járy Kohouta nejlépe vystihuje jeho vlastní výrok: Moje zaměstnání je dělat vtipy. Vtipy se musí publiku servírovat tak, abyste za odměnu slyšeli smích a potlesk. Někdy je k tomu zapotřebí hodně trpělivosti, než vy uslyšíte ode mne dobrý vtip a já od vás váš smích. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tento film je věnován všem našim děvčatům a mládencům z lásky. Aneb rozšafná revue Jára Kohout řádí. Jiskrné dialogy, bonmoty z horní dolní, sexy paterčata na vdávání v akci, duo Šlégl/Kabátová kující pikle v nejlepší divadelní tradici a Hanka Vítová (jakožto nejstarší dcera, setra Beránkové, Rubensové, Bartošové a Benešové), soužící se pro Antonína Novotného. A o tom to je. "Dneska jste měl být s náma v divadle. Jak se jmenoval ten kousek, co dávali? - Dáma s kaméliemi. - Líbilo se vám to, pane továrníku? - Pěkné. Takové chvilkama i smutné, ale řeknu vám, ty kamélie, co měla ta herečka, řeknu vám, já nevim, kdo jim to dodává, ale ty jako odborník bych se styděl prodat. - Pan továrník je přísný kritik. - Ne, ne, ale když už něco dělám, tedy pořádně." ()

Zajímavosti (1)

  • V úvodu filmu jsou použity záběry z Matějské pouti. Jedná se přibližně o oblast, kde je dnes parkoviště VŠCHT, ulice Šolínova v pražských Dejvicích. (sator)

Reklama

Reklama