Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zedník Kutil to nemá lehké - osud mu nadělil tři dcery, momentálně tak akorát na vdávání. V případě nejstarší Betiny (Blanka Waleská) je dokonce skoro po dvanácté: dítě už má, jen jeho otec Franta Záruba, elektrikář, se jaksi do ženění nehrne. Vdávadlo posedlo také prostřední Lidlu, manekýnku jistého lepšího salonu (Ljuba Hermanová). Jen nejmladší Viky, tátova "Cácorka" (Běla Tringlerová) se zatím věnuje studiu na malířské akademii a domácím pracem. Lidla chce na svého nápadníka zapůsobit a tak se vydává za dceru architekta. Tím se však všechno pořádně zamotá, zvlášť když i její milý, malíř pokojů Lojza, před ní vystupuje jako slavný výtvarník. Nakonec je to právě Cácorka, kdo se rozhodne udělat té přetvářce konec... (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi lidová a nenáročná komedie a málo známý film s nedostatečným a nedokonalým technickým vybavením. Snímek tedy ve své době a již ve značné konkurenci nemohl uspět, jednak pro své poměrně slabé a skoro neznámé herecké obsazení, výrobu a pak také pro samotnou Svobodovu režii a scénář, jehož základ byl v divadelní hře Cácorka od Anny Ziegloserové. Pro Svobodu to byl už třetí film, po prvním nikdy nedokončeném, druhém skoro neznámém. Hlavní role ve filmu si střihli tito herci: Josef Příhoda jako zedník Kutil, Běla Tringlerová jako Cácorka, Ljuba Hermanová jako manekýnka Lidla, jíž to zde nesmírně slušelo, a pak třeba Jan Kaplan jako mladý Franta, milenec Bětky ( Blanka Waleská). Pozitiva: orchestr R.A.Dvorského, pes Rek a Ljuba Hermanová. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dost naivní příběh, který nudí již od samého počátku, kde působí velmi amatérsky. Přestože se mihnou i světlejší okamžiky, celek je nakonec utopen v špatných hereckých výkonech, nezajímavé zápletce a konci, který ničím neohromí. V análech tak zůstane zapsán pouze jako jedna z prvních hereckých příležitostí pro Věru Ferbasovou, kterou dokonce vidíme i nahoře obnaženou! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kdo míří vysoko, padá nízko. Režisér Jan Svoboda, jeden z těch náhle se zjevivších filmařských selfmademanů, kterým pšenka nekvetla... Stejnojmenná divadelní hra Anny Ziegloserové byla většinou tehdejších teatrologů a kritiků velkoryse přehlížena, částečně také proto, že lidová zábava, tzv. umění pro masy, dosahovala velmi slabé úrovně. Film je tedy pouhým otiskem doby, ve které vznikal; jeho ambice nebyly valné, na což ostatně narážela i probíhající premiéra v méně významných kinech. Současný divák ocení nejspíš jen vystoupení populárního R. A. Dvorského a jeho Melody Boys. Nic víc tu, bohužel, není. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Dosti nekonzistentní snímek, kterému chybí hodně k dobovému řemeslu (zvláště zvuková stránka je dosti zoufalá), ale nedá se mu upřít určitá živelnost (i v dialozích), díky níž je film určitým dokumentem dobových reálíí (zednická hospoda, vystoupení R. A. Dvorského v kavárně, výstavní síň Mánes i s přilehlou kavárnou). Prostředí rodiny pana Kutila je také docela pěkný maglajz (jedna dcera s dítětem, druhá povrchní - ale vcelku líbezná - manekýnka, třetí zodpovědná studentka malířství), tatík, matka a tetka, navíc sympatický tím, že nikoho nenapadlo sem vecpat typizované Nedošínskou s Pištěkem a tím zachovat určitou periférní syrovost. Proti Slavínskému doslova perla. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud se divak uplne nesoustredi, brzy nevi, kdo je kdo... Presto ty "pavlacove" sceny maji sve kouzlo a umi pobavit. Mne to prijde vtipne, i kdyz je to dejove ponekud mdle... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Koktavá tetka Kysilková byla světlou skutečností tohoto dost slabého filmu. Speerger málokdy vystupoval v nějaké z hlavních rolí svých mnoha filmů, to bylo jistě také cenné. Ale jinak to bylo zvláště režijně, ale i herecky hodně amatérské, přímo bych řekl ochotnické. O ději ani nemluvě, ale takových filmů bylo tenkrát hodně. Závěr byl taky zmatečný, Cácorka chtělamalíři Plachému ukázat pravdu o své rodině, ale nevyšlo jí to, takže musela přijmout ten happy end. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Tohle nelze omluvit snad ani dobou vzniku:-))) Protože to muselo být hloupé už tehdy. A vroucně doufám, že o make-upu Cácorky se mi nebude zdát:-))) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Samotná záměna jednoho za druhého není v prvorepublikové komedii ničím novým a objevila se několikrát. Zde jde ovšem o tak nenáročnou báchorku, že si nevystačí ani s celou stopáží. Ve stínu jiných filmů snímek asi neměl moc šancí uspět. A přiznám se, že mě jen máločím zaujal. ()

Reklama

Reklama