Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi : "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Jarda - Standův bratr ho učí jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu kde Olinka bydlí - každá poznala ten okamžik trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkáníVšichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z Brněnské televizní inscenace z úvodu filmu "V Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží" nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.

Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (477)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Byl to předposlední film na prvním filmovém maratonu, tudíž jsem byl už pěkně unavenej. PO těch dnech prosezených v kině. Viděl jsem jen bílou a černou a myslel si, že už jsem zbarvoslepnul. Určitě bych si příběh víc vychutnal, kdybych byl trošku více čilejší. Grafik plakátu v podání Martina Kaisera, dobrá práce. (( :: ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

„Olinko, ty mi lžeš... tys ty řízky snědla bez chleba!” –– Po dlouhé době konečně opravdu povedený film plný skvělého humoru, výtečného hereckého obsazení a vtipných hlášek. Je jasné, že někomu se to líbit může, někomu ne... inu, já patřím spíš do té první sorty. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Nuda v Brně aneb nuda v kině...má tu být jakési skryté poselství? A kde?? Nebo si jen Morávek usmyslel, že koukat na blázny, kterým se zapalujou lejtka, je zábavný? Budař hraje vesnického blázna sice věrně, ale k čemu to proboha všechno je? PS: Já v Brně žiju a nuda tam rozhodně není :) Spíše mé hodnocení vyplývá z faktu, že současnému českému filmu ani trochu nerozumím (přiznávám se). ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak ze všech souloží, které dnes v Brně proběhly, jedna stála opravdu za to. Freud naruby: úkladná vražda ultrastarostlivé matky je jen prvním z drastických kroků, jež musí prosté cudné děvče učinit pro osvobození se k lásce. Není totiž ještě vyhráno: bude také nutno pomocí baseballové pálky vysvětlit vyvolenému (který mi silně připomíná mého nejmilejšího kamaráda), co a jak; což je těžké, když sama neví, co a jak; Olinka však projeví mimořádnou sílu vůle (pomineme-li, že k trpělivosti má vlohy) a všechno je nakonec trochu jinak, než jak radí „zkušený“ brácha (chlapci), resp. kolektiv kamarádek (děvčeti). Láska vítězí a neporazí ji ani dobré rady ani oživlá zombie ve špajzu. Příběh na kontrastním pozadí mozaikovité typologie znalců nudy v Brně, již tématizuje Liškovo „ta soulož, která by tak ráda byla proběhnuta“ a uzavírá fatálně topolující Donutil: „posraná celá zeměkoule aj s posraným celým vesmírééééééém“. Takhle nějak bych si představoval komedii o současných Češích, pane Hřebejk. Na současnosti jí kupodivu nic neubírá ani částečná leč zřetelná sympatická retro stylizace, čímž nemyslím jen černobílý obraz. Jen toho slibovaného Brna tam moc nebylo. Váhám mezi čtyřmi a pěti, na just nízkému průměru dávám pět. Na periferii díla Pecha v roli Pechy, Goldflam v roli Goldflama. Gramotné titulky, výstižný plakát. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jak těžké může někdy být provézt ten nejzákladnější a nejpřirozenější akt mezi mužem a ženou? Někdy dost. V tomto případě nám to několik dvojic názorně ukáže. Rozhodně nevšední film s experimentálním nádechem a skvělýmy hereckýmy výkony. Určitě humorné dialogy, výborná kamera a nakonec celá režie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ve své době se mi to svým způsobem líbilo - snad i proto, že jsem tehdy hořel mladistvým obdivem k Morávkovým divadelním inscenacím, na které jsme jezdili pravidelně se školou do Klicperova divadla v Hradci - ale dnes už mě to míjí. Přijde mi to hodně zaseklé ve své době (ten film pozoruhodným způsobem zastaral - nezávisle na tom, že záměrně působí "retro" dojmem), částečně takové intelektuálsky odtažité, a především pak prostě jen nudné - většinu děje mě zkrátka nebavilo sledovat, bylo mi jedno, co se tam děje, a přišlo mi to prostě jen jako takový nevtipný bizar, který mě osobně neoslovuje. Podobně jako samotné obsazení - většinu herců jsem zde shledal nesympatickými, podobně jako Krajčův písňový doprovod. Toto je film, k němž mám za sebe spíše výtky subjektivně-emočního rázu - ale prostě nelze jinak. Podruhé už bych se mu v telce vyhnul. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Název Nuda v Brně a jeho podtitul „komedie navzdory osudu“ jsou zároveň takovou minirecenzí filmu. Zvlášť podtitul vypovídá mnohé. Když k tomu připočítáte ještě ten symbolický rohlík na obalu nosiče s filmem, pak snad nemusím kromě mého názoru už nic víc psát. Tak tedy: Nuda v Brně je pro mě velkým překvapením. Zejména v první polovině jsem se řehtal jak blázen. Inu české „prcičky“ (americké jsem neviděl) mají ten správný šmrnc, nápad, myšlenku, možná i poselství, vtip (místy trochu černý), zajímavé herce, režijní nápady (prolínání záběrů „různých“ rohlíků) arohlík ;-) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nečekaně svižná a zábavná tragikomedie. Na poměry naší současné kinematografie nebývale brilantní záležitost, jak po herecké, scénáristické, tak i režisérské stránce. Inspirace českou novou vlnou 60. let je více než zřejmá, dokonce si dovolím tvrdit, že ten film jakoby z těch 60. let přímo vypadl (mimo jiné také zásluhou černobílého zpracování)! A herecký výkon velmi talentovaného a nadějného Jana Budaře - no comment (v dobrém smyslu slova)! 80 % ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Vím, že jsem jedna z mála, ale opravdu jsem ve filmu to jeho opěvováné 'kouzlo' nenašla... Děj mi přišel suchý, o ničem... Prostě nuda.. Dvě hvězdičky jenom za herecký výkon Honzy Budaře a místy pěknou kameru.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatický pokus našich západných susedov o niečo nové, originálne, niečo, pri čom si divák znova nehovorí, že sa musí pozerať na tých istých hercov v tých istých úlohách a musí smiať sa tomu istému typu humoru. V tomto bol Morávek úspešný, ale musím povedať, že sa stále dalo z témy vyťažiť viac a príbeh mohol byť poňatý viac dramaticky. Nezanedbateĺným faktorom hodnotenia je aj to, že podobne postihnutý človek prežíva sex úplne ináč. Aspoň podľa odborníka, vyjadrujúceho sa k postihnutým filmovým postavám v jednom čísle staršieho ročníka jedného nášho už zaniknutého filmového časopisu. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Hlavní předností filmu je jeho nepřehlédnutelná stylizace, která pro mě byla ve své době zjevením a které se od té doby nejen tvůrci tohoto snímku marně snaží znovu přiblížit. Film se na jedné straně s grácií dotýká žánru grotesky, aby ji vzápětí konfrontoval s prázdnotou životů mnohých z nás a skončil téměř existenciálním vyvrcholením, při kterém nám přesto nepřestanou cukat koutky. Možná jediný český film natočený v 21. století, který dá opravdu silně vzpomenout na novou vlnu šedesátých let. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

No tak alespoň, že autoři byli vskutku soudní lidé a kvalitu filmu samotného zahrnuli už do názvu. Myslím, že se trefili dokonale a zároveň cítím stud, že tento film takovým nehorázným způsobem znesvěťuje jméno této moravské metropole. Jediné na co jsem se mohl v klidu dívat, bez špetky sebezapření byly scénky v nichž exceloval tradičně skvělý Miroslav Donutil. Vše ostatní byla obrovská nuda, či slet nesmyslů. Humor naprosto nulový. Děj naprosto debilní točící se kolem dvou idiotů, kteří byli mimochodem slušně zahraní, zejména ženská role, ale co je to platné, když to jsou stále idioti, tak působivého vzhledu, že se na to nedá ani normálně dívat. Směšné to skutečně nebylo a nevím zda byl vůbec autorův záměr být alespoň trochu vtipný. Takže jako celek to na mě působí jako maximálně debilní a hlavně naprosto zbytečný film. Dá - li se vůbec slovo film v tomto případě použít. ODPAD ! ! Kdo hodnotí jinak, toho lituji. Opravdu nevěřím, že se to může normálnímu člověku líbit. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je opravdu nuda. Ale občas je to i sranda. Hlavně Budařovy hlášky: "A nežer furt ten rohlík!" :D ()

Mariin odpad!

všechny recenze uživatele

Ubohost, ubohost, ubohost! Morávkovy produkty zatím patří mezi nejošklivější a nejtrapnější, které jsem v tuzemské filmové tvorbě poznal. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Zřejmá a místy úporná snaha o vzkříšení „nové vlny“ 60.let na mne při první projekci zafungovala. Při druhé jsem si uvědomil, že přemíra demence je prvoplánové vydírání a to mi trochu vrátilo na zem. Ale i ze země musím uznat, že je to plamínek v porevoluční filmové tmě, který by mohl zažehnout pochodeň, pokud nebudou autoři při každé klapce myslet na Hollywood. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Debuty divadelních režisérů na plátně nejsou jen americkou záležitostí, a i tentokrát to vyšlo. Báječná stylizace, filmové plakáty, líčení herců a jejich mluva, hudba, perfektní dialogy: vše do sebe zapadá. I filmy o tom, že všichni to chtěj taky, mohou být inteligentní a zábavné. Nuda v kině místo nenašla. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Nuda v Brne podľa môjho názoru rozhodne nie je nudnou záležitosťou. A dvojka Budař - Liška, to je paráda. ()

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Reklama

Reklama