Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi : "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Jarda - Standův bratr ho učí jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu kde Olinka bydlí - každá poznala ten okamžik trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkáníVšichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z Brněnské televizní inscenace z úvodu filmu "V Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží" nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.

Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (477)

Willy Kufalt odpad!

všechny recenze uživatele

Nuda ve filmu. Sice ve filmu hodně extraordinérním a taky extravagantním, ale ona i extra-nuda je pořád jenom nuda, byť se Nuda v Brně tváří spomezi novodobých českých filmů jako něco jiného. Inu, netradiční forma s černobílým vizuálem dokumentárního ražení nepostačí, odmítám vnímat polo-amatérské homevideo party brněnských nadšenců jako artový film. Působí to sice, jakoby se ani nejednalo o hraný film, ale spíše autentický záznam kolem večírku a vyvádění ve znamení alkoholu a prvních zkušeností se sexem, ale dle mého by se nic nestalo, kdyby tenhle záznam plný trapných incidentů (byť doplněný o účast několika lokálních hereckých hvězd) veřejnost raději nespatřila. Zaujalo a úpřimně mne rozesmálo jenom to úvodní natáčení filmu. Na komedii žalostně málo. Vím, že se to nesluší při oceněném filmu říci, ale u těch prokletých Babovřesek Zdeňka Trošky jsem se před pár lety dokázal pobavit určitě více... 5% ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal *****, ale film bohužel trpí pro debuty klasickými chybami jako ne-úplně zvládnutou režií a dramaturgií a taky mě přišlo neopodstatněné použití černobílého materiálu. Ale kladů je mnohem více - skvělý scénář tandemu Budař-Morávek, přesvědčivé herecké výkony (ústřední dvojice Budař-Holánová jsou vynikající), spoustu zábavných nezapomenutelných scén a chytlavá ústřední píseň ("Všechno se stane dneska v noci"). Už se na Hrubeše a Mareše nemůžu dočkat! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Díky Nudě v Brně jsem zažil nudu v Liberci při sledování a nudu bych zažil v jakémkoliv jiném městě, kde bych se na tenhle černobílý bizár díval. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Viděn poprvé není tento film zdaleka tak zajímavý jako napodruhé či napotřetí. Nevím, není-li i tohle rafinovaný úmysl tvůrců, ale ať ano či nikoli, skvěle to harmonuje s tématem filmu. Stejně jako nervozita, trapnost, nepolapitelnost či spousty zbytečných řečí... Zajímavý je Morávkův režijní přístup. Zatímco film většinou usiluje o nestylizovanost a autenticitu, divadlo je a nutně musí být stylizované. Herci mluví nejen nepřirozeně nahlas, ale také víc než by se v běžném životě slušelo, mají zbytečně veliká gesta a vždycky je obklopují kulisy. Film není divadlo a Morávek to dobře ví. Jeho filmová omezení jsou jiného druhu, ale fungují stejně spolehlivě. Nebarevnost, dialogičnost, nadsázka. Také zájem o detail. Morávek si totiž ve filmu užívá přesně toho, co v divadle nemůže. Za všechny třeba odraz nápisu BRNO ve slunečních brýlích, detailu krájených rohlíků, smažených řízků či pohledu klíčovou dírkou... Bohužel, pro nepřipraveného diváka je to všechno možná až moc veliká porce jinakosti. Sama nebarevnost je už dnes natolik "divná", že může hodně lidí odradit. (jak dokazují i mnohé ohlasy zde) Ne že by mělo smysl vkládat na úvod "instruktážní film" či "varování nelaskavému diváku", ale možná by nebylo úplně od věci nezahazovat docela pozornost těch, kteří přišli do kina omylem nebo náhodou, i když... léčba šokem je prý v některých případech účinnou terapií ;o) Zajímavé komentáře: dewy, francis, Richie666, numi ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií posledních let. Režisér Vladimír Morávek si ke spolupráci na svém debutu vybral několik v té době neokoukaných hereckých tváří(Kateřina Holánová, Jan Budař, Pavla Tomicová, Marek Daniel), zaujal mě neobyčejný scénář, hudba a texty písní Jana Budaře. Ač jsem tento film viděla už poněkolikáté, opět jsem se naprosto skvěle bavila... ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi styl vyprávění. Představování jednotlivých hrdinů, komentáře, černobílá kamera. Pravdou ale je, že krom příběhu ústřední dvojice vám toho v paměti moc nezůstane. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Překvapení od dvou divadelních hvězd (Vladimír Morávek a Jan Budař) je to opravdu velké. Samotný scénář šlape jako hodinky (spousta hlášek, rohlíkové znaky a pod.) a ani režie nezůstává pozadu. Herci jedou bez problému, až na Pavla Lišku, který tu hodně připomíná svou postavu ztvárněnou ve filmu Pupendo. Nuda v Brně je inteligentní komedie, která dokáže být vtipná, aniž by ztrácela svou důstojnost. ()

sharky odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejhoršch českých filmů, Morávkův humor mi nepřišel ani trochu vtipný a hlavně jsem vůbec nepochopil jak spolu souvisejí jednotlivé příběhy, nevím, co tím chtěl autor říct. Asi jsem blbej a nechápu to. Jediný zajímavý byl pro mě Richard Krajčo, který skvěle namluvil vypravěče. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Vyjímka, potvrzující pravidlo. Nečekala jsem, že o sexu se dá natočit krásný film bez vulgarismů a tisíců odporných scén. Tento příběh o několika lidech a jejich sexuálním životě mě natolik upoutal, že jsem zejména hlavní dvojici (Olinka - Standa) usilovně fandila, aby to už konečně vyšlo. Absence barev dodá filmu trochu víc na uměleckém vzhledu, což vůbec nevadí, ba naopak. Bylo by hezké, kdyby si tvůrci vvzali z takového filmu příklad a napříště nás oprostili od prcičkovitých teenagerských sračiček, jakými jsou naše kina zahlcena. Je mi jasné, že se tak nestane, když práve takové braky mají největší návštěvnost (není se čemu divit, když nejvíc kina navštěvují právě mladí lidé), ale opravdu by se mi to líbilo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Místy mi to přišlo docela vtipné, i když mám z Morávka pocit, že se svým hrdinům vysmívá (speciálně těm dvěma zaostalým hlavním hrdinům). Několik scén a dialogů mě rozesmálo až k slzám ("Maminko, já jsem ti udělala kafýýýčko"). Nelíbil se mi jen Donutil, který tradičně přehrává a "hraje Donutila". ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Řemeslný návrat k Nové vlně působí magicky a civilní herectví všech přítomných tomu dodává na autentičnosti, že se opravdu všechno stane dneska v noci... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice slušné herecké výkony a několik dobrých dějových linií nezachrání celkovou rozvleklost a nezáživné podání. Pokus o určitý nadhled se také ne vždy povedl, i když Donutilova sebereflexe v šalině byla vynikající - jen kdyby ji myslel upřímně, a ne jen jako herecká postava. :-) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nepřesvědčivý Jan Budař, trapný Miroslav Donutil, výborná Kateřina Holánová. Nic moc, žádná sláva, nechápu tolik kladnou odezvu na Českých lvech. Zasloužili si vyhrát jiní. Doufám, že po Hrubešovi a Marešovi nás pan Morávek ušetří dalších fimů. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No jo, no, čas běží a hvězdičky mizí. Nechci tvrdit, že by film neměl své skvělé momenty, po většinu doby ale dělal čest svému názvu. Je to docela škoda, protože oba představitelé hlavních rolí mě naprosto přesvědčili o tom, že jsou trochu jiní, i jejich podpůrné týmy byly výborné, příliš na mě ale nefungovaly ostatní dějové linie a bavil jsem se asi tak ve třetině z celkové stopáže. A to je dost málo. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nuda v Brně se nikdy nestala mou velkou srdcovkou, jako svého času třeba naši Samotáři a Knofllíkáři, nebo příbuzné Jarmuschovy a Kaurismäkiho filmy, na to je opravdu extrémně menšinová a minimalistická a... divná. Ale s odstupem času mám film radši než napoprvé a na milostnou scénu dvou retardů ("DO-TÝ-KEJ-FE-MĚ-FTAN-DO!") už jistě nezapomenu až do své nejdelší smrti, tedy pokud mě nepostihne nějaká stařecká demence. Představitelka Olinky je geniální! ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Když jsem se před pár lety usadil v kině do křesla a záhy na mě vybafl černobílý a dosti kontroverzně se tvářící film o žárovce v puse, připadal jsem si docela vyjukaně :-) Od té doby jsem tento snímek spatřil ještě několikrát a stal se pro mě kultovní záležitostí. Povedeně originální; brilantní herecké výkony, smrtící dialogy a hlášky, bizarní situace plné sladké nevědomosti, nezkušenosti a trapasu..; prostě paráda. Řechtám se pokaždé když to vidím :-) Nemá cenu si "něco zkoušet", jednoznačně za pět ;-) ... ()

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Reklama

Reklama