Reklama

Reklama

Inujaša - Season 1

(série)
Japonsko, (2000–2004), 66 h 48 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Rumiko Takahaši (komiks)

Hudba:

Kaoru Wada

Hrají:

Kappei Jamaguči, Sacuki Jukino, Ai Kobajaši, Hóko Kuwašima, Ken Narita, Ken'iči Ogata, Mamiko Noto, Akihiko Išizumi, Bin Šimada, Činami Nišimura (více)
(další profese)

Epizody(167)

Obsahy(1)

Romantická komedie o dívce jménem Kagome, která se v den svých patnáctých narozenin dostane začarovanou studnou do japonského středověku, kde se seznámí s Inuyashou, napůl člověkem a napůl démonem, s nímž, a posléze i s dalšími po cestě získanými přáteli, putují krajem, aby posbírali všechny střípky kouzelné perly, z nichž každý může způsobit v rukou zlé bytosti katastrofu. Seriál obsahuje mnoho střetů moderního světa se středověkým, složité vztahy velkého množství postav od milostných po nenávistné, a v neposlední řadě mnoho situačního humoru. (Glutexo)

(více)

Recenze (31)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Fantasy plné výborných nápadů, dobře napsaných postav, i solidního příběhu. Mám však dvě výtky, které mi nedovolí dát maximální hodnocení. Za prvé, ne vždy mě bavily různé vtípky, zvláště pokud se po páté, po desáté opakují (např. Miroku ošáhává Sango pozadí). Naštěstí po šesté a po jedenácté ona situace proběhne trošku jinak. Ještě o něco více mi vadila délka seriálu a zvraty, které způsobují jeho další prodloužení. Většinou jde o to, že hlavní záporák se stal natolik silným, že Inuyasha a jeho parta se musí vydat hledat ještě silnější zbraň či bojovou techniku. Jakoby seriál vcelku logicky plynul ke svému konci a autoři si náhle řekli:"Kdepak, ještě neuděláme konec, nás to baví, diváka to baví, tak co..." 167 dílů na mě bylo vážně hodně. A to jsem si i já našel svého oblíbence. Teda oblíbeňkyni - SPOILER, jemný nástin charakteru Kagury - záludnou intrikánku Kaguru, nepříliš loajální služebnici hlavního záporáka, která se snaží především přežít, pak získat svobodu a úplně nakonec sloužit Narakuovi (a to nejspíš jen proto, aby přežila). Bylo mi líto, že jí na to Naraku vždycky přišel. KONEC SPOILERU. Ovšem i taková Kikyou, Sesshoumaru či Naraku se významně zapsali do mé paměti. Inuyasha je rozhodně anime, které stojí za vidění. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Inuyasha je polodémon - dieťa Veľkého démona a ľudskej matky, ktorá ho ako jediná ľudská bytosť milovala. Kagome je reinkarnácia kňažky Kikyo, ktorá vo feudálnom japonsku Inuyashu za jeho pokus o krádež artefaktu zvaného Shikon no Tama (klenot štyroch duší nebo tak něco) pribila magickým šípom o strom tak, aby sa nemohol hýbať. Keď sa cez čarovnú studňu v Inuyashovom lese Kagome dostane do Inuyashovej doby a pri útoku obrovskej stonožky ho oslobodí, môže začať hon na silný magický artefakt Shikon no Tama (vlastne jeho úlomky), ktorý by Inuyashovi umožnil stať sa plnokrvným démonom (a stratiť tak svoj komplex menejcennosti) a mohol by privodiť veľké problémy ľudom v prípade, že by sa k nemu dostali iní démoni. I keď to spočiatku vyzerá tak, že Kagome je Inuyashovi nanič, časom zisťuje, že práve ona je tá, ktorá mu môže výdatne pomôcť a možno i nielen to.... Žasnem. Toto anime je jednak výborne nakreslené, ale ˇľudia ten príbeh a tie rozporuplné nečiernobiele postavy. Zabudnite na včelku Máju a Disneyovky. Napriek svojim niektorým vydareným častiam sa na anime naozaj nehrabú a to som bol voči anime dlho skeptický. V Inuyashovi je každá , i tá najmenšia postava výborne profilovaná. Japonská originalita nepozná medzí a tak sa stretnete so vskutku fantasticky vymyslenými protivníkmi, mne sa zatiaľ najviac páčil Inuyashov brat Sesshomaru(charizma na rozdávanie) a Yuri - vlasová démonka, ktorá prostredníctvom vlasov ovláda ľudí ako bábky. Čo ešte na anime veľmi oceňujem, je že sa nebráni i jemne eroticky ladeným scénam (samozrejme v rámci možností a vkusu), ktoré sú na Západe (špecialisti na toto sú v USA) dodatočne vystrihnuté.Moje hodnotenie je po 8 častiach, možno ho časom znížim, ak si seriál neuchová svoju kvalitu. Po 35 ...hmmm sovy nejsou čím se zdají být....teraz by som dal aj 6 hviezdičiek.... Musím sa pristaviť pri Kikyo. Nápad oživiť ju z jej kostí a hliny sa mi najprv zdal blbý, ale potom sa Kikyo stala mojou najobľúbenejšou postavou v seriáli (a možno aj vo všetkých anime). Kikyo je úžasne napísaná tragická, rozporuplná a plastická postava, ktorá vo svojej novej forme rieši nebojím sa povedať hamletovsky zapeklité otázky svojej minulosti, citov, príčin svojej "fyzickej" smrti a dôvodov svojho oživenia. Je vykresľovaná ako záporná postava, čo je však neustále prevracané naruby až kým nezistíte o čo jej vlastne ide....potom ju budete milovať (podobne ako Inuyasha), i keď je to len nemŕtva miko kradnúca mŕtve duše, ktoré potrebuje pre svoj život. Kikyo + Sesshomaru rulezzz Update 1.4.2005 Po zhliadnutí kompletných 167 častí ma mrzí len jedna vec - že to skončilo nedokončené a musím zháňať mangy. I tak je to ale jeden z najkrajších fantasy príbehov aké boli kedy vymyslené. Kikyo + Sesshoumaru rulezzz 4ever..... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvělý seriál mi nedá, abych mu nezdvihla hodnocení. Krásný, tajemný a osudový příběh, démoni, polodémoni, příšery, spousta zajímavých postav a postaviček, krásná hudba, fantastické animace a nejlepší na celém seriálu je, jak si každý najde svého naprostého oblíbence. U mě je to bezpochyby charismatický Sesshoumaru. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to je mazec. Okamžitě chci další díly XoD / To je úplně na prd... vždyť ten seriál nemá "regulérní" konec - pokračování v mange, see ya... :-/ Ale stejně mě to bavilo ;-) ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dlouhé době konečně něco co se řadí mezi "klasiky žánru", a opravdu si toto zařazení zaslouží. Je opravdu těžké udržet si nějakou stálou úroveň při 167 dílech a neklesnout pod ní. Inuyashovi se to povedlo i přes občasné fillery (které ovšem většinou skvěle zapadnou do originálního universa bez nejmenšího problému..a mnohdy si jich ani nevšimnete, viz. Wolf princess) stále bavit bez zaškobrtnutí. Co se animace a kresby týče, tak tady nemůžu jinak, než vztyčit palec vysoko vzhůru. Ono při tolika dílech občas nenakreslit nějaký odfláknutý díl....to opravdu klobrc důle, bo animátoři se museli nemálo zapotit. K postavám, které by měli vejít do historie se jednoznačně řadí Sesshomaru (tak výborně napsaný charakter, který bilancuje na hraně dobra a zla a přitom se pořád tváří jako ta největší bezcitná svině, jsem už opravdu dlouho neviděl) a jeho věrný sluha Jaken. Tahle dvojka je jednoznačně highlight celého seriálu a minimálně já si každé jejich účinkování naprosto užil (teď nevim jestli je dobře, že měli tak málo prostoru, nebo ne...ale tak, já byl spokojen i stím málem, tak asi to dobře je). Času, stráveného s touto sérií, rozhodně nelituju a mám za to, že nebudu sám, kdo má podobný názor. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší anime, co jsem kdy sledovala. (Bleach mě nikdy jaksi nelákal). Vadilo mi, že seriál skončil neskončil, ale teď, když se natočila poslední série s koncem jak se patří, už si nemůžu stěžovat. Fantasy svět InuYashy je přesně ten, co vidím nejraději. Všechny ty bytosti, magie a mystika, yay! Objevilo se tady toho hodně, například kočko-démon nebo meči narostly nohy a začal bojovat (místa, co bych oželela, a co dají vzpomenout na krátkou scénu "japanimace" v Simpsonech), ale je to jen malinká vada na kráse. Příběh totiž tak praštěnej není, naopak je napsanej dost inteligentně. Seriál skvěle míchá drama a komedii. Například hodně legrační scéna, kdy Totosai s očima jak talíře odstartuje na létající krávě. Vedle toho SPOILER smrt Kagury nebo žal Sesshomaru nad podruhé mrtvou Rin jsou až překvapivě dojemný KONEC SPOILERU. Vychválit si zaslouží hudba - na seriál víc než skvělá. Ale hlavně to má oporu v postavách, který jsou mnohem zajímavější než v např. Elfen Lied. Většina z nich se časem rozvíjí a to je v seriálu vždycky velký plus. Střídala jsem japonskou verzi a dabovanou anglickou a obě mají něco do sebe. Jinak nejoblíbenější postava je rozhodně Sesshomaru. Že jsem fanda jeho klanu (tohle trio je podle mě stejně nejzábavnější) nehodlám zastírat a vývoj jeho postavy mě bavil nejvíc (nejspíš protože je vážně ze všech nejlíp vymyšlenej). Zkrátka bishonen k pohledání. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, keď sa mi dostalo toto anime do rúk, bol som hodne skeptický. No po vzhliadnutí asi 5-ich dielov som sa stal na InuYashovi závislý (kamarátova priateľka to okomentovala slovami "Preboha už aj ty?" :-). Dostali ma hlavne silný príbeh, chytľavá hudba(ešte stále si občas pohmkávam "I want to change my world"),zaujímavé a najmä "nečierno-biele" postavy.Ani jedna z postáv nie je jednoznačne "zlá" alebo "dobrá". Podobne ako v znaku "Jing a Jang" každý ma v sebe kúsok tej "druhej strany". Nerád to priznávam, ale mne najmilšia postava je InuYasha (psí polodémon), ktorého navonok cholerická a konfliktná povaha mi hodne pripomína moju (aj keď "Kaze no Kizu" ešte neovládam :-)). (Radšej to tu ukončím, lebo by som začal poriadny SPOILER, keďže začínam mať nutkanie rozobrať zopár pasáží, dejových línií, či charaktery jednotlivých postáv.) ()

gibbon 

všechny recenze uživatele

Už od prvních dílů mi připadá, že tenhle seriál byl od samé počátku projektován na stovky pokračování, což mě celkem děsí. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Inuyasha je jednou z mojich prvých anime skúseností a aj napriek tomu, že to nie je zo žánru nič výnimočne, v mojej hlave ostane už na trvalo. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Uff, mám rád Rumiko Takahashi (především ovšem v tištěné podobě) a mám rád i dlouhé anime, víc než třicet dílů Inuyashi jsem ale nedal. Pokud ovšem někoho baví koukat na desítky pořád stejných dílů, proč ne.. ^_^ ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Inuyasha má všechny předpoklady pro vydařený shonen. Má docela povedeného záporáka, ne úplně špatné hlavní postavy a hlavně skvělé (fakt skvělé) vedlejší postavy. Pyšní se i dobrým soundtrackem, a tak se jedinou vadou stává děj, který je sice rámcově dobrý, ale vážně se dost opakují ty samé situace. Mohlo to být tak o 50 dílů kratší, nebo to mohlo pokrýt víc dílů mangy. Celkově ale pořád 5*. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Inuyashu je opravdu těžké hodnotit. Seriál se může pochlubit výbornými charaktery, (včetně nejlepšího záporáka všech dob!), pěkným příběhem, ale problémem je jeho natahovanost (filler epizody) a otevřený konec. Vlastně se ani není čemu divit, když stále vychází další a další díly mangy. K výborným kladům ale patří nádherná hudba, která krásně upevňuje fantazy atmosféru. Po celou dobu co jsem Inuyashu sledoval, jsem se vždycky nemohl dočkat až si pustím další epizodu. Inuyasha sice není nejlepší, ale jeden z nejlepších seriálů co jsem kdy viděl, určitě je. 9/10 ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Když to tak převaluji v hlavě, tenhle seriál si asi nezaslouží pět hvězdiček. Když na to tak vzpomínám, měl všechny neduhy japonských anime. Ale měl také všechny jeho kvality a bylo to mé první setkání s japonským anime (když nepočítám Pokémony, což mi jistě nikdo nemá za zlé). A já ho miloval - každou postavu, každého démona, každou zápletku! A jak jinak ohodnotit seriál, který milujete. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokoukáno všech 167 dílů, takže líbilo, i když cílové "šónen" publikum jsem přerostl o dekády. :-) Poloviční chlapec / démon InuYasha a jeho přátelé: dívka ze současnosti Kagome, chlípný kněz Miroku, liščí démonek Shippo a zabiják Sango s létající kočkou Kirarou pátrají ve středověkém Japonsku po střípcích posvátného drahokamu a bojují s démony, zejména s mocným zlým Narakem, jeho vtěleními (Kagura, Hakudoushi) a pomocníky (Kohaku, Banda sedmi); ještě záhodno zmínit kněžku Kikyo, vlčího démona Kogu a mně asi nejoblíbenějšího, chladného lorda Sesshoumarua, InuYashova bratra. Právě prokreslené postavy a jejich vztahy, lásky či hádky byly tím nejpůvabnějším (obzvlášť v dokonalém původním dabingu), protože standardní bitky nevystupovaly nad průměr; a vcelku mne bavil i jejich humor, který spíše mile infantilně komentoval, než aby uječeně iritoval (viz třeba spřízněný BLEACH). Jako obyčejně výše zmíněné neplatilo pro ubíjející "fillery", zbytečně natahující předlouhý seriál, zkrácení by určitě neuškodilo. I tak nebyl příběh uzavřen a proto se těším na závěrečnou sérii "InuYasha: The Final Act", vzniknuvší po 5 letech. ()

kklepkaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno z nejlepších anime. Je to už pár let co jsem to viděla, ale i dnes si vzpomínám jaký dojem ve mě InuYasha zanechal. Nezapomenutelný je určitě originální dabing. Nádherná hudba. Jen škoda, že není seriál ukončený, ale co se dá dělat. Za vidění stojí i určitě filmy, které zapadají do děje seriálu. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po cca 50 dílech - výborný seriál, dobrá animace a děj, který lze označit za zajímavý a charizmatické postavy, především Sesshoumaru a Shippou mi k srdci přirostli nejvíc. Jakmile se poodkrývá děj či se dostává do popředí akce, je na to radost pohledět, na druhou stranu klidnější pasáže věnované milostným tokáním mezi hlavními charaktery mě slušně řečeno nudily a přišly mi zdlouhavé a natahované. Takže příjemný odpočinkový anime seriál, u kterého mám jen strach, že s přibývajícími díly se zápletka bude stále víc rozmělňovat a natahovat, ale to už je asi osud většiny dlouhých seriálů. ()

Cracker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sympatické anime ktoré si po chvíli zamilujete a možno po ďalšej chvíli aj znenávidíte. Inuyasha má veľmi originálny a aj zaujímavý príbeh. Nájde sa tu veľa charakterných postavičiek a tie od začiatku až do konca medzi sebou bojujú. A.k.a. nekonečný boj medzi dobrom a zlom a tým nekonečným bojom to myslím doslova. Preto to človeka ktorý nieje trošku viac trpezlivý minie míľami... Osobne sa mi najviac páčili epizódy z aktuálnej doby a mal som pocit že ich mohli zopár pridať. Veľmi pozitívna stránka je, že tomu nechýba humor a nasmiať sa pritom teda dá kvalitne či už vás baví sho youkai Jaken, Rin, Shippo alebo kopa ďalších. Na sa Inuyashu treba určite pozrieť.. ()

laserr 

všechny recenze uživatele

Inuyasha mě v moři mnoha a mnoha anime příliš nechytla. V porovnání se seriály jako Cowboy Bebop, Full Metal Panic nebo Yu yu hakusho Inuyasha jednoznačně prohrává. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inujaša je něco co vás chytne hned prvním dílem, začne vás to bavit a horko těžko se toho zbavuje. Obzvlášť když to má 167 dílů, tak je to něco, co si nemůžu při škole dovolit. Takže jsem si "dal" prvních třicet dílů, a zbytek buď postupně s delšími pauzami, nebo až v létě. Podobně jako v Narutovi to plyne neskutečně pomalu, děj se v podstatě za těch 30 dílů nepohnul skoro vůbec dopředu, jen se Kagame dostala do středověkého Japonska, kde se to démony jen hemží, zjistila že je "vyvolená", a rozflákala jeden šutr na stovky kousků a každý střípek bude teď muset s Inujašou hledat. (Prosil bych překladatelské skupiny, aby japonské jména překládali do češtiny a nenechávali je v anglické podobě, nevidím k tomu jediný důvod, když v angličtině ty jména znamenají stejné "nic" jako v češtině. A taky třeba Hayao Miyazaki by konečně mohl tady na ČSFD někdo v jeho profilu opravit na Hajajo Mijazaki). Bohužel to celé trpý schématizmem. Občas se posunem někam dopředu, jen aby jsme v příštím díle poznali nějaké nové postavy, často ohrožované démony, kteří mají v sobě zaražený střípek Posvátného drahokamu, Inujaša je zabije, roučíme se s přeživšími a jede se dál. Souboje mezi Inujašou a jeho starším bratrem, nebo Paviánem (teď si zrovna nevzpomenu na jméno) jsou vždy naživot-a-na-smrt, ale když máte 167 dílů, které navíc adaptují jenom půlku mangy, jestli si dobře pamatuju, tak se zákonitě nemůžou pozabíjet hned, takže se jenom tak trochu oťukávají, a polomrtví ty souboje ukončují, aby se za dalších pět, deset dílů mohli utkat znovu. Jediný důvod, proč se na to ještě dívat dál, je výborně zvládnutý humor... zatím - 70 % UPDATE: po pětatřiceti dílech jsem to zabalil. Vidina dalších sto třiceti dílů stejného schématu mě tak viděsila, že jsem od toho utekl =D ()

Blacki 

všechny recenze uživatele

Inuyasha je další z mých nejoblíbenějších anime. Nejvíce musím ocenit postavy, hlavní i vedlejší, protože každá se mi nějakým způsobem vryla do paměti. Jejich charaktery a povahové rysy mě vždy bavily. Chlípný Miroku, vznětlivý Inuyasha, chladný Sesshomaru, sebevědomý Kouga, Jaken, který to vždy zle odnesl. Rozhodně nelituji toho, že je anime trochu delší, tady bych to neviděla jako negativum, ikdyž je pravda, že některé díly tam být nemusely. ()

Reklama

Reklama