Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film režiséra Jiřího Svobody z roku 1985 zavede diváky do nemocnice, na pracoviště, kde jsou prováděny vrcholné neurochirurgické zákroky. Stárnoucí profesor neurochirurgie (M. Macháček) stojí před náročnou a téměř beznadějnou operací malého pacienta. Během hodin, které do zákroku zbývají, rekapituluje svůj soukromý život, vzpomíná na spolupracovníky i pacienty. Noc před rozhodujícím zákrokem musí ještě provést mimořádnou a únavnou operaci… Vysokou míru autentičnosti filmu vtiskla osobnost autorky literárního námětu Valji Stýblové, lékařky a přednostky neurochirurgie lékařské fakulty University Karlovy, a také špičkové pracoviště nemocnice v Praze – Motole, kde byly natáčeny nemocniční reály. (Česká televize)

(více)

Recenze (164)

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Dost silný a depresivní film. Ale je o životě a naději, snaze, překážkách a rozhodnutích. Ten film rozhodně není na „jen tak si sednout na gauč a prostě si něco pustit“. Snímek není jenom o jednom rozhodnutí a jedné operaci, okolo které se to ovšem všechno točí. Je i o vnitřních pocitech a myšlenkách hlavního hrdiny, o vzpomínkách a jeho samotném. Místy byl film opravdu smutný, silná slova, která dokázala přesvědčit, ale i bolet. Do situace jsem se vžila i bez toho, aniž bych chtěla. Tak nějak mě film pohltil a zahřál u srdce. - Je totiž vidět, že naše československá kinematografie byla opravdu jedinečná a byli jsme schopni vytvořit opravdu kvalitní, hluboké a citlivé snímky, které ovšem bývají neprávem zapomenuté. Tento skvělý film naštěstí zapomenutý nebyl a není, proto bych ho chtěla doporučit všem, které československá kinematografie zajímá. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, mrzí mě že je relativně málo známý, narazil jsem na něj až letos. Musím pochválit reálnost celého snímku. (já sám jsem pracoval v prostředí nemocnice) Perfektní psychologie postav, pohled na nemocnici tím realistickým způsobem, že lékař je taky člověk a má svoje problémy a starosti. Perfektní pohled na problematiku nevyléčitelně nemocných- jak romský pacient, tak slečna s leukémií. Můžu jenom doporučit ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejsmutnější český film. Mě nejvíc dostala scéna s nabouranou rodinou, mrtvolkou pod plachtou, umírající ženou a ožralým otcem. Síla. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Mistr Miroslav Macháček s jeho monology a nezapomenutelná stále stejná doména FN Motol...Valja Stýblová prostě uměla. Asi nejlepší film z lékařského prostředí, který kdy byl na u nás natočen. Senzační a dokonalé jak knížka tak i film. Noc hezká a smutná linka Doc. Krtka...zachraňuji ostatní, tak kdo zachrání ji? ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Jeden z důvodů proč mám rád dramatické filmy. Tímto snímkem jsem od dětství fascinován. Miluju ty Macháčkovy monology. Slzy se mi derou do očí z osudu Krtkovy dcery. Chce se mi řvát když se ten idiot, který způsobí havárii po které zemře jeho rodina, mlsně sápe po sestře... Ten scénář je fantastický a režisér Svoboda ho převedl na plátno famózně, jedno z nejlepších děl 80.let u nás vůbec! ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do života špičkového chirurga. Kolegovia, priatelia, pacienti, vzťahy, problémy súkromné i pracovné medzi ktorými sa ako červená niť vinie "neoperovateľným" prípad chlapca Uzlíka. Všetko s profesionálnym odstupom, bez veľkého emocionálneho zafarbenia presne podľa charakteru hlavného hrdinu. Miroslav Macháček sa na úlohu profesora perfektne hodí. Produkcia je výborná a atmosféra sedí aj keď takým tým socialistickým spôsobom uvoľnená. 75% ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v našem dobře známém a profláknutém prostředí,nic méně má co nabídnout na rozdíl od ještě profláknutějšího seriálu.Ano srovnávat nelze,protože tento snímek přes jakousi jasně danou linku má co říct.Macháčkovi,Brejchové a Lukavskému to uvěříte i mnohým dalším. ()

R.E.M. 

všechny recenze uživatele

Kniha Valji Stýblové výborná. Té bych dala 5 hvězdiček. O to víc mě zklamal film, jak způsobem vyprávění, tak výkonem Miroslava Macháčka i částečně Jany Brejchové. Také mě neoslovily dějové změny oproti knize. Za všechny bych jen zmínila změnu každoročního rituálu hlavního hrdiny a jeho ženy - procházku rozkvetlým sadem za akčnější překonání peřejí, změnu postavy ambiciózního a neprofesionálního lékaře v postavu lékařky. Celkové pojetí filmu mě nenadchlo. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší český film. Zajímavě natočený, emočně silný. Dokonalý Macháček, dokonalý Brzobohatý. Navíc, když pozorně posloucháte, tak vám toho o životě řekne víc než sto holywoodských snímků dohromady. "Byl jsem šťastný a nevěděl to.", "Se smrtí se musíme smířit , svou i svých blízkých.", "Myslela jsem, že tentokrát ty peřeje nepropádlujeme." Skvěle napsaný scénář, skvělá režie. ()

Reklama

Reklama