Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehrává v česko-německém pohraničí v roce 1938. Hrdina Tomáš Jakl se ožení, ale manželství není příliš šťasné a rozpadá se. Jeho německý přítel ho donutí ke vstupu do nacistické strany. (oficiální text distributora)

Recenze (39)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Asi bych měl začít samotným filmem, ale to se prostě nedá, protože to ci tady předvádí za herecký výkony Emil Horváth, a Milan Kňážko, to je na Oscara, před takovým výknem klobouk i trenýrky dolů. Samotný film se soustředí především na jednání Tomáše Jakla ve velmi vyhrocené době. Lidskou psychologii jak prase mistrovsky doplňují zpočátku velmi nenápadně začleněné scény z událostí v našem pohraničí v roce 1938, které mě kdykoli spolehlivě emotivně nastartují. Z některých dialogů šel mráz po těle a postupně se stále víc věnuje pozornost dění v českém pohraničním městě, kde Adolfova pátá kolona pomalu ale velmi jistě ničila českou státnost. Přiznávám, že tohle vždycky prožívám hodně silně a může se to projevit na hodnocení, ale i kdybych si to odmyslel, tak pořád mně zbývají herecké výkony, scénář i filmařská práce a to všechno je tady ukázka naprosto luxusní umělecké práce. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sice úplně nedává smysl posunout román z roku 1934 o čtyři roky vpřed, ale budiž. Volný cyklus Svobodových výletů do retra je mi čím dál tím více sympatičtější. Určitá syrovost, opakovaná práce se stejnými herci, věčně pokládané otázky o smyslu života v nových souvislostech. Já jsem určitě za. Loni jsem si dala na Finále Papilia, Prokletí domu Hajnů se obdivuji už dlouho a jeho práce se zralou Brejchovou už oceňována povšechně také je. Čili co je zde nejbáječnější? Úpadek trojice povrchních bonvivánů do klatby nacizmu? Případ hledající a nikoli naivní učitelky Magdy Vášáryové, která je skutečnou hlavní postavou celého příběhu? Či vedlejší linka marné Čechoameričanky a její kamarádky, německé lesbičanky Wally? Každý si najde to své. Velmi bych ocenila na DVD. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Teď už patříš k nám. Teď už můžeš všechno! '' ---- Svět nic neví - je takový ke své škodě pozapomenutý film o nástupu nacismu u nás. S Horváthem mladším asi nic jiného neznám snad kromě role ambiciozního Slováka, který po akci v Tatrách nastoupil ke kriminálce s Honzou Zemanem :-). Tady tedy ale hrál velmi přesvědčivě a mrazivě skvěle hrál i Kňažko. Tomáš Jakl je takový floutek, který dělá vše jen pro svůj prospěch. Skoro bych řekl - typický Čecháček. Zprvu se ne zcela orientuje v politických změnách, které sebou rok 1938 přinesl. Je mu vše víceméně jedno, jen když se jakkoliv dostane k nějakým prachům, případně do ženského klína. S partou podobně založených kupánů tráví večery po hospodách, kde občas opijí nějakou dívku s níž si pak celou noc užívají. Nad mladou republikou se však začínají stahovat mračna a nacističtí přisluhovači se objeví nejen ve smíšeném česko-německém městečku, ale i mezi Tomášovými kupány. Když Tomáš následně po jedné z potyček pochopí jaké výhody a jakou sílu nabízí nacismus svým věrným, stane se další hnědou duší ve stádu vrahů, zlodějů a násilníků. Když je však po něm požadována vražda, plně mu dojde čeho se stal součástí. Jenže je již příliš pozdě na záchrannou brzdu. Nastupuje skutečný děs a následně rezignovaná tupá poslušnost... To období strachu i nejistot je ve filmu skvěle ztvárněno. Jeden den visí v pohraničích na náměstích našich měst vlajky s hákenkrajcy aby byly s příchodem našeho mobilizovaného vojska rychle sundavány. S jeho odchodem jsou opět věšeny. To už ale začínají první perzekuce Židů a těch co nahlas odsuzovali nacismus. Již jen z tohoto důvodu je film velkým přínosem a měl by si jej pustit každý, kdo pochybuje o Benešových dekretech. Tam v pohraničí to tenkráte začalo. tam byli první zmrzačení, zastřelení, tam padli první naši četníci... Tento film rozhodně stojí za vidění! 4 náboje do mauseru. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Opomíjený skvělý film, který patrně ze všeho nejvíc doplácí na mimofilmovou pověst režiséra. K plnému hodnocení mi chybí ne vždy jasná motivace jednání hlavní postavy. Nevím, jestli je to výtka scénáři nebo je třeba reklamovat spíše u režiséra. Ale i tak mimořádně povedené drama. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná psychologická hra v odporně pokřivené době. Přišel z bídy a chce do velkého světa. Do světa bez starostí, kde si může urážet, využívat a zneužívat kohokoli. "Pošlete mi účet...". Účet za své činy, který nemusí, či lépe řečeno, nechce nikdy platit. Jeho proradnost a bezcharakternost má totiž v nastávajících časech své místo. Tyto bezpáteřní krysy vůdce potřebuje. "Tvůj dědeček byl Němec...!". A kariéra může pokračovat. Drž pevně svou pochodeň a zpívej píseň s davem. I když si v roli cynického bohéma, žijícího za peníze ostatních, dokážu představit mnoho jiných, neb Horváthovo (a nejen jeho) souboj s českým Ř byl nerovný, celkově je film, i při své délce, velmi dobře zpracován. Atmosféra předválečného Československa i společenské změny, zachycené z počátku jen v detailech, jsou podchyceny opravdu skvěle. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Z filmu si budu pamatovat vyloženě hnusný vizuál, hnusně nesympatického Emila Horvátha a také to, že mě film nebavil ve své režijní stavbě. Jiří Svoboda není Karel Kachyňa, který uměl diváka konejšit při obdobném nástupu nacismu v seriálu "Vlak dětství a naděje". Svoboda zvolil nezvládnutý syrový přístup, kdy před diváka staví protivného Tomáše Jakla, který rád podléhá sukním a není mu cizí ani "kamarádská" výpomoc v nastupujících řadách nacismu. Apropó, ještě se oženil, ovšem kdyby to film opomenul, vůbec nic by se nestalo. První hodinu je Horváth nepříjemný až zlý na svoji mladou ženu Vančíkovou, ovšem (mně) ze záhadných důvodů se chová slušně až vybraně k Vášáryové, k ženě ze seznamovacího inzerátu a současně židovce. A prakticky je fuk, že ji později zabije. Milan Kňažko má celkem ďábelské plány, takže zde máme zlosyna jak vyšitého, akorát ve filmu nic nedává dostatečně dobrý smysl. Chatrné motivace hlavního hrdiny budí pousmání, na Horváthův věčně arogantní výraz si nelze zvyknout a žádná z postav nemá uvěřitelný rozměr. Absolutnímu zlu tehdejší doby je věnován jen okrajový prostor, většinou je na scéně interiér nóbl restaurace, bytu či klábosení za různých meteorologických změn - jednou je hezky, jindy zuří bouřka. Nulová celistvost snímku má za následek nudnou dějovou progresivitu. Něco dramaticky vyhroceného se sloučí do závěrečné půlhodiny. Kola aut se projedou po Vančíkové, Vášáryová sehraje nejtrapnější roli své kariéry, Horváth prozřel pozdě, ačkoliv neprokázal absolutně nic, co by s prozřením a úlevě svědomí mělo souviset, a všichni slovenští herci svorně mluví česky s roztomilým přízvukem a důrazem kladeným na perfektní výslovnost "ř", zvláště Horváth by v tomto směru od Šmoldase sklidil pochvalu. Film je vskutku příšerný, nezáživný až nechtěně směšný, dialogově i obrazově, vyzdvihl bych jen solidní výpravu a jakousi nebývalou snahu o modernější přístup k dané látce, která netradičně koketuje s psychologickým rozměrem. Nepovedený a právem zapomenutý art film. 3/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Geniálny koncert Horvatha ml., v lepšie zahranej role som ho nikdy nevidel. Príbeh je lepší v prvej časti, druhá ma až tak neupútala, koniec vôbec. Celkovo to ale nebolo sklamanie, skôr som bol prekvapený, že sa to fakt dalo pozerať. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Nesourodé Československé pohraniční drama skoro neznámého režiséra. Dramatický příběh muže, který chtěl dosáhnout úspěchu za každou cenu........ Scénář : Václav Šašek a Jiří Svoboda. Kamera : Josef Vaniš. Hudba : Josef Revallo. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Podivný manýristický kočkopes, který opakuje chyby předešlých režisérových opusů, ale zároveň občas nabízí velmi neotřelé charaktery, osudy i příběhy. To se týká především role Magdy Vašáryové je to zřejmě její poslední filmová smrt - kdyby tohle bylo hlavní osou příběhu, mohlo se stát, že by film byl větší. Jinak znám podobné reflexe nástupu nacismu v Česku od Krejčíkových filmů přes Kachyňu až k Hřebejkovi. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé psychologické drama z předválečné doby. Ambiciozní,zhýralý mladý muž - který se chce dostat nahoru za každou cenu. Když mu k tomu nepomůže bohatá nevěsta - tak co třeba nacisti ? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Normalizacia v byvalom Ceskoslovensku sa roku 1987 zdala byt nekonecna a vsadepritomna. Preto normalizacne filmy uz dodychavali a tocili sa len nenarocne komedie ako Jachyme hod ho do stroje, Marecku podejte mi Pero a zidealizovany vidiek a la Menzelova Vesnicko ma strediskova. Ak sa natocil film o realnych pomeroch vo federacii ako depresivny Prodavac Humoru, film siel hned do trezoru. A tak tu mame dalsi normalizacny film z cesko -nemeckeho pohranicia roku 1938. Jedna sa len o vstup do istej politickej strany, inak sa nedeje nic. Reziser Jiri Svoboda /Zanik Samoty Berhoff/ ma teda nijako nepresvedcil tymto filmom, niektore sceny su nadbytocne a dalsie by potrebovali komplet prepracovat. Ludi ako Brzochudobny /Vsichni Dobri Rodaci, vychodny western Nocni jezdci/ otvorene nemam rad. 50 % ()

sator 

všechny recenze uživatele

O neukojených ambicích... Jinak řečeno:Není trvalého štěstí ve vnějším světě,musíte ho hledat v sobě... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Svobodovi hrdinové nikdy nebývají černobílí a tento film jde v tomto smyslu do extrému. Tři kamarádi v předmnichovské době. Vymetají bary a šukají opilé holky a to vše do doby, než je doba politicky rozdělí. V Sudetech se v té době musel každý rozhodnout a i na naše chlapce to dolehlo. Jeden nacista, druhý Žid a třetí ani nevěděl co. A o tom třetím to celé je. Neuvážený sňatek pro peníze, setkání s jinou ženou, která mu změnila život a srážka s nacisty schopnými všeho. Zmatek, strach a touha přežít. Hajlující pohraničí, Němci přebírající moc, prchající Češi ze své vlastní země, násilí....80% ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin, stojící za povšimnutí. Škoda jen rozpačité režie, kdy některé scény tak úplně nenavazují a jiné jsou zase téměř zbytečné. Příběh sám je ale dosti zajímavý. Co takový úlisný čecháček bez špetky morálky a cti, toužící po moci a penězích, je schopen na cestě ke svému cíly zničit a obětovat... Vývoj hlavního "antihrdiny" je zpracován na výbornou. A když si už už člověk začíná myslet, že hlavní postava podnikne alespoň tu jedinou správnou věc v celém filmu, tak to všechno krásně zazdí parádní sviňárnou. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Škrípal som zubami celý čas kôli Emilovi. Kňažko čo tam zahral teraz predvádza v Slovenskej politike,  dokonca aj tá zbraň v ruke.  Postrelil zlodeja, ale už na úteku. Tak teraz tu máme nový fenomén " Prásknuť niekoho na Kňazka".Ale odosobnil som sa a za predlohu, vystihnutie doby a Pána herca Brhobohatého si to 4* zasúži. ()

Reklama

Reklama