Reklama

Reklama

Scény z manželského života

(seriál)
  • USA Scenes from a Marriage
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Seriál Scény z manželského života, natočený podle švédské klasiky Ingmara Bergmana z roku 1973 s Oscarem Isaacem a Jessicou Chastainovou v hlavních rolích, znovu zkoumá ikonické pojetí lásky, nenávisti, touhy, monogamie, manželství a rozvodu z pohledu současného amerického páru. (HBO Europe)

Recenze (61)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Letos nám vzniklo cosi decentního, co dokázalo promluvit asi mnoha lidem do suše. Ať už prožívají manželský život nebo ne. V mnoha úhlech pohledu silné příběhy s komplikovaností života, které tvůrci dokázali docela dobře podchytit. Uznávám, že mnohdy asi pro někoho nudné. Ale asi to je o nalezení rovnováhy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zcela rovnocenný soupeř Bergmanova originálu. Chytře cituje a zároveň aktualizuje citovou dynamiku páru, problematizuje mužské a ženské role, prohazuje motivace a klíčové citáty. Výsledkem je úplně nový, pro současnost relevantnější pohled na manželství. Dřív bylo opouštět příliš složité, dnes příliš snadné. Konstelace se mění, temný dům uprostřed noci zůstává. Chastain a Isaac jsou absolutně strhující dvojice. A Levi vytvořil dusný, významy a valéry přetékající mikrokosmos, o kterém se můžete bavit jak dlouho chcete. Nakonec vždycky skončíte u toho, že mluvíte o sobě. Velmi bergmanovské. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Událost. Mezi všemi seriály, které momentálně kolují ve všech platformách - klenot. Hagai Levi má úžasný cit pro dynamiku záběru, dokáže vést herce neskutečně do timingu dané scény. Emocionální, zdrcující, vášnivý, a tak geniálně napsaný. Isaac & Chastain na vrcholu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedinečný počin. Minimalistická, sugestivní, autentická sonda do nitra toxického vztahu, zdeformovaných emocí a pokřivených osobních hodnot obou představitelů. Scenes from a Marriage nevynikají jen naturalisticky inscenovanými emocionálními scénami a zanícenými dialogy, ale především faktem, že se takticky a nenápadně nestaví ani na jednu stranu z hlavních protagonistů. Oba zobrazuje před kamerou obnaženě (místy doslova) na 100 procent ve svojí citové křehkosti i zlobě, v slzách i smíchu, lásce i nenávisti. Z pohledu třetí osoby odzbrojujícím způsobem obohacující a pravdivé/ze života. Někdy je nesmírně těžké "just let go" a minisérie od Hagai Leviho o tom vypráví znamenitě jako máloco. Citové peklo za zvuku monotónní hudby a statických záběrů zasněženého dvorku před domem. Piece of art. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Najkrajšie je, keď vás seriál zastihne v momente, kedy dokáže odovzdať najviac. Vycíti, zaklope a následne vás nechá pochopiť, prebolieť potrebné a dokončiť osobnú očistu. Scény z manželského života som si dávkovala postupne, pretože ma príbeh týchto dvoch duší skutočne bolel. Excelentné herectvo Oscara Isaaca a Jessicy Chastain tú hmatateľnú ťažobu ešte viac umocňovalo. Chvíľkové rezignácie, následné zdĺhavé hádky a boje o víťaznú poziciu, úcta a súčasne dešpekt, podoba tej najsilnejšej lásky, ktorá najviac ublížuje… to všetko tam je. Skúste, každý z nás uvidí niečo úplne iné. Samozrejme, je dôležité vidieť aj švédsku klasiku od Ingmara Bergmana. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrazivá analýza rozpadu manželství stojící jako v Bergmanově předloze na trefných dialozích, které obnažují na světlo temné vnitřní pocity partnerů. Mnohé jsou přepsány pro dnešní dobu, byl ale zachován význam. Děj je situován na předměstí Bostonu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Bergmanova klasika převedená do aktuální doby a seriálové podoby. Chytrá konverzačka, kde se oproti originálu prohodili role ale bohužel mi přechytračelé, intelektuální dialogy neseděly, tak jako přízemní a výrazně intenzivnější originál. ()

marhoul

všechny recenze uživatele

Tohle mě neoslovilo. První díl jsem dokoukala ze slušnosti, pojetí "přechodu" herců před kameru se mi líbilo moc, ale jinak mi bylo fuk, co manželé "žijí". Možná jindy. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tato látka vyžaduje naprosto přesné a bezchybné herectví. Jessica Chastain je dokonalá, jásal jsem, když jsem se dozvěděl, že hraje v nové verzi Bergmanovy klasiky. U Oscara Isaaka jsem si tolik jistý nebyl, na druhou stranu jsou sehraní díky A most violent year. Mýlil jsem se v něm, podal rovněž přesvědčivý výkon. Sledování doporučuji ale bez jediného záchvěvu či náznaku únavy, je třeba se na seriál postavený na dialozích velmi soustředit. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Já místní nadšení bohužel až tak nesdílím. Ač na mě minisérie už od námětu působila slibně, tak všechna ta zajímavá témata, která otevírá (manželství, láska, vášeň ve vztazích, věrnost, samota) se mě vlastně emočně nedotkla. Jo, byly tam rozhodně slibné momenty, ale většinu času se klouže na povrchu a scénář prostě není nejsilnější. To jediné, co bylo vyloženě excelentní, jsou oba herecké výkony, jinak jsem tentokrát od HBO čekal trochu víc. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO GO - Škoda toho posledního dílu, ten byl naprosto zbytečný. Jinak dialogy kupodivu bavily po celou dobu stejně a hlavní dvojice byla skvěle vybrána. 80% (J) ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Geniální deprese. Myslím, že většina z nás by si zde dokázala najít nějaký to svoje nepříjemný deja vu a ani k tomu netřeba zažít přímo manželství, ale vlastně jakejkoliv vztah trochu vážnějšího charakteru. První epizoda ("scéna") je taková rozjezdová, malinko slabší oproti těm ostatním, od druhý části až do konce je to ovšem plná palba. Je to precizně napsaný, zrežírovaný, zahraný - docela mě překvapilo, že Isaac a Chastain neproměnily své nominace na Glóbech, protože výkon obou byl jedním slovem strhující. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

vzhledem k tomu,že Marriage story jsem dal plný počet,tak ani tady nemůžu jinak.Komorní,přesto ve výsledku docela drsná vztahová studie jednoho páru,který nemůže být spolu,ale zároveň nedokáže být bez sebe.Nechybí tu emoce,vášeň,zrada,umí to být dojemné,ale i sakra nepříjemné,,navíc je to skvěle zahrané a hlavně Jessica Chastain předvádí svůj zatím nejlepší výkon.V mnoha ohledech to bude mluvit z duše všem kdo si prošel nějakou tou vztahovou krizí...85% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Scenes from a Marriage je veľmi zaujímavo a pútavo natočená miniséria. Manželstvo je tu také reálne!!! Herecké výkony sú wow!!! Keď som dopozerala prvú epizódku Innocence and Panic mala som trošku zmiešané pocity a bola som na pochybách, či sa mi to bude ďalej páčiť, no zároveň som bola zvedavá. V epizóde Poli je Oscar Isaac ešte lepší ako Jessica Chastain, no obaja hrajú vynikajúco!!! Vôbec nevadí, že sú tam len oni dvaja. Na začiatku vždy vidíme štáb s proticovidovými opatreniami, kamery, atď. a potom sa na scéne objavia Isaac a Jessica a my diváci úplne zabudneme, že je tam okolo nich celý tím ľudí, pretože hrajú na 100% uveriteľne!!! Druhá epizóda je emocionálna bomba a maximálna depka!!!! The Vale of Tears sa mi zo všetkých epizód páčila najviac. V epizóde The Illiterates Jessica Chastain vydáva zo seba maximum!!! Psychicky až vyčerpávajúca epizóda, veľmi dobre napísané dialógy a celkovo postavy, takmer klaustrofobické prostredie, napätá atmosféra, dážď sa tu maximálne hodí, ale NAJ sú herecké výkony, ktoré sú vlastne na celej minisérii to najlepšie a už len kvôli tomu sa oplatí pozrieť si to. Samotný koniec In the Middle of the Night, in a Dark House, Somewhere in the World ma trošku sklamal, ale celkovo sa mi to páčilo. Určite si pozriem aj švédsky originál. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jessica Chastain je svým způsobem hezká, ale nelíbí se mi na ní ty jakoby "vpadlé" oční důlky (potažmo celkově oči), což mi evokuje osoby, které mi v životě nikdy nebyly sympatické. Oscara Isaaca jsem zrpvu jako herce moc nemusel, ale musím říct, že se to postupem času hodně zlepšilo. A tento seriál ukazuje jejich pravé kvality, oba u mě mají najednou plus. Co se týká seriálu... co mělo vždy znamenat to, že tam byly i záběry na štáb? Totálně rušivá záležitost. Jinak je to celé strašně ukecané, jak kdyby to natočil Woody Allen - jsou tam i takové podobné intelektuální kecy a charaktery a dialogy jsou často tak nepřirozené, že snad není možné, aby se takhle bavili normální lidi v realitě. Kupodivu zahrané to ale přirozeně bylo, takže v tom mám takovej rozpor. Vývoj celého toho vztahu se ubírá zajímavým směrem a člověk se v tom tak trochu hledá a možná se i párkrát najde, nebo alespoň nějakou parelelu při srovnání se svým životem. Někdy (docela často) se to táhne, ale nešlo mi přestat skončit v polovině, takže jsem to zdárně dokoukal... s průměrným až lehce nadprůměrným pocitem. Ale vzhledem k tomu, že tento typ filmů není zrovna můj krýgl piva, vím, že nikdy nebudu mít potřebu na to kouknout znovu, takže jdu cestou průměru. PS: originál od Bergmana jsem neviděl a ani nemyslím, že bych nějak moc chtěl... ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Asi to nesedne úplně každému, ale na mě tato minisérie opravdu zapůsobila a spustila nálož emocí. Takže jednoznačně plná palba! ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Toľko zbytočných, otravných a trááááááááápnych kecov som nepočula asi nikdy. Bla bla bla bla bla bla bla bla......... Čúza si myslí, že v rámci emancipovanej feministiky NECHCE byť chovnou kravou, tak sa pre istotu zosobáši so židom, ktorého odkonvertuje. Má s ním jedno dieťa. A čaká s ním druhé, ale obaja sa po úplnej súzvučnej, ideálnej a láskyplnej zhode dohodnú, že pôjde na interupciu. A potom čúze preskočí, možno jej dôjde, že CHCE byť celý čas vydržiavaná chovná krava, a začne byť kurva. A chce odísť od muža aj s deckom a kurviť sa ďalej. Navyše, ak som správne zachytila, ten druhý je tiež Izraelčan či čo (jasné, keď režisér je nejaký Hagai, a ešte aj Levi). Nezaujíma ma koniec, dotiahla som to do štvrtého dielu. Viac nevládzem, prepáčte všetci nadšenci. Mimochodom, vynikajúce herecké výkony, to áno, ale radšej si pozrite Bergmanov film. Ten je tiež otravný ako stará mama klepajúca na dvere v spálni, ale aspoň pôvodný. Neviem prečo by som mala dopozerať americkú verziu, ktorá má s tou pôvodou prámálo spoločné. Bergmana mám rada aj ako spisovateľa, Spoveď je jedna z mojich najobľúbenejších kníh, ale k tomuto seriálu sa neprikláňam. ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Je celkem překvapivé, kolik toho jde vyždímat ze dvou herců a takřka jedné místnosti, kde je scéna situována celou epizodu. Duo Isaac a Chastain perfektní, ani si nemůžu vybrat koho mám radši za herecký výkon, či koho ''nemám rád'' kvůli chování jejich postavy. Nemůžu říct, že mě to bavilo, protože dva lidi, co se hádají, to nelze nazvat zábavou. Ale některé části definitivně nastavily dost depresivní dojem, z pocitu, že se tohle u nás stává na denním pořádku. Neodpustím si trochu statistiky - v ČR každé druhé manželství končí rozvodem. A to je dost děsivé, pro ty, co se těší na manželství. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama