Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (345)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy jsem se u téhle pohádky docela bál. Ty jsou sice dávno pryč, ale jednou za nějaký ten roček se rád znovu mrknu. Pro dětské publikum rozhodně vhodné, aspoň se naučí důvěřovat, ale prověřovat:)) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Škoda, že už dneska nejsou kováři a tak jsem jedinej statečnej na vysvobozování princezen a následnou líbačku s nima, ale já si nestěžuji, někdo se hold obětovat musí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pohádky k Vánocům prostě patří a tahle je jedna z těch, kterou od mala, už knižně, mám hrozně rád a můžu se na ní koukat pořád. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pavel Kříž je asi na vždy tím básníkem ze známých filmů Dušana Kleina. Právě proto jsem se, ale musel mockrát bránit smíchu při jeho hrdinském putování. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Jediné co si z toho filmu zapamatujete je cameo Petra Čepka jakožto hlavního padoucha a zajímavou zradu... Kdo ví koho, může to potvrdit.Jinak pouze průměr. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::: Jo, jo. Tak tuhle phádku jsem jako malý vždycky miloval, miluji a doufám, že i nadále budu milovat. Moc hezká pohádka s vynikající atmosférou a výborným Pavlem Křížem. Kde jsou ty časy, kdy se točily takovéhle pohádky ? ::::::::::::::::::::: ()

monolog 

všechny recenze uživatele

O něco lepší pohádka, než Nebojsa na stejný námět Boženy Němcové a od stejných scénáristů. Atmosféra je hutná a docela temná a pohádka se mi líbila víc, jak pozdější ekvivalent. Taky je zajímavý, že Ján Króner hrál hrdinu tam a zbabělce tady. Ten konec mě vždycky v dětství strašil, teď už dobrých patnáct let ne, ale předtím jsem z toho byl docela na prášky a vidět nějakýho černocha, asi bych zalezl pod postel. Jinak Pavel Kříž mi nijak nevadil. Myslím, že je to jedna z jeho nejlepších hereckých kreací a to bez ironie nebo nadsázky. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"A nedají si říct, a nedají." Dokonalá hororová atmosféra a spousta božsky děsivých situací. Srdíčkový případ pro gotické děti. Mlha, lesy, "hoř světýlko, plápolej", temný Čepek, hudba, hadi na stromech a zlo v duších!!! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to temnější. Záporák, zbytečně kvalitně obsazený Čepkem, se tu jen mihne ve slabém závěrečném souboji, aniž by budil nějaký extra respekt. Ten jeden zvrat ohledně identity jedné z postav byl jasný dlouho dopředu. Kříž nesnesitelně čestný, karikatury a přehrávání ostatních ve snesitelné normě. Bitky trapně markýrované, ale ty zpomalovačky byly fajn. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Já tuhle pohádku opravdu můžu, je velmi povedená. Odvážná trojice K-hrdninů (Kříž-Kroner-Knot) na své cestě za ztracenými princeznami plné překážek. Navíc krásná hudba. Ty 4* si to zaslouží. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kříž vlastně není kovář, ale zástupce čeledi mravencovitých, neboť ti jsou taky schopni unést několikanásobek své hmotnosti.. V dětství neoblíbená pohádka, ovšem postupem času jsem svůj postoj tak nějak přehodnotil. Zastávám totiž názor, že u pohádky se má člověk smát (Byl jednou jeden král), nebo bát (O statečném kováři), nebo od obojího (S čerty nejsou žerty) a v těch současných o mlejnech, měšcích a štěstí z pekla z toho nenacházím ani Trošku. Ty ohnuté halapartny si zaplatíš, Mikši! ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Hoř plamínku plápolej, tupou sílu udolej! V rámci pohádek je to na 4*. Herci, příběh, vtip.. A ten kyj je super:) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka určitě patří mezi tu výrazně lepší polovinu v dějinách naší tvorby pro děti a mládež. Snaha dodržet základní půdorys poetik této tvorby, jak se dotvořil a dozrál v první polovině sedmdesátých let, viditelně zvedá její hodnotu v kontextu pozdějšího vývoje, i když ani TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU nebo ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRICEZNA to nejsou. Božena Němcová, naše pohádkářka všech pohádkařů, je z půdorysu díla k jeho výraznému prospěchu víc než vidět; roli siláka Pavel Kříž zvládá nad očekávání dobře právě proto, že svým pojetím koření v básnické pentalogii. Hrůza je opravdu hrůzou, dobro dobrem, vítězství vítězstvím v dobře zvládnutém klasickém pohádkovém černobílém pohledu; syžet i scénář a režie nenechají lhostejnou ani převážnou část "dětí starších generací". Herci bez výjimky hrají to, co mají a mohou; typy, stereotypy i vlastnosti, které tato pohádka přesně a věcně zrcadlí. Za úvahu a diskusi stojí autorský postoj k výkonu královské moci; na mne je pohádkový přespříliš. Naopak nezaměnitelný hudební doprovod JAVORů dává této verzi osvojení staré klasické látky nenapodobitelnou moravskou příchuť, bez níž by naše češství bylo viditelně chudokrevnější. Pohádka - soudě podle odezvy - je dnes zřejmě někde uprostřed mezi dobovým a klasickým nadčasovým rozměrem své další existence. Uvidíme, která z těchto srovnatelně nadějných možností posléze zvítězí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka s tajemnou atmosférou. Jediné co mi zde moc neštymuje, je obsazení Pavla Kříže do role Mikeše. Zahrál ho dobře, ale typově se na něho vůbec nehodil. Jinak bezchybný Václav Knot, Ján Króner a Vlado Müler. Petr Čepek byl démon, o tom není žádná řeč. V roli čaroděje jedinečný. Pohádku dělá též velmi příjemnou krásná hudba Petra Ulrycha. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka s netypickým hlavním hrdinou, krásnou princeznou, výbornou pohádkovou hudbou a pečeným kuřetem, které voní i z obrazovky. Kromě toho taky zjistíme, že tatík kovář uměl upéct buchty s mákem. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

A nedají si říct, a nedají... V rámci starších pohádek je to sice jedna z těch slabších, ale v rámci těch nových "pohádek" vysoký nadprůměr. ()

Reklama

Reklama