Reklama

Reklama

Elling

(festivalový název)
  • Norsko Elling (více)
Trailer

VOD (1)

Stydlivý a neurotický Elling a jednoduchý Kjell posedlý sexem, kteří strávili nějaký čas na psychiatrii, spolu bydlí v bytě a snaží se nějak zařadit do společnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Shit 

všechny recenze uživatele

Super norská komedie, dva asociálové se dostávaj do normálního světa z léčebny a tam začíná jejich složitý sžívání s okolním světem. Celý je to podaný trochu komorně, ale fakt vtipně, ale ne zas až tak moc, aby to působilo jako přímo komedie, prostě to vyplývá z děje a je se fakt čemu smát, obzvlášť jednoduchej Kjell je bezvadnej, nikdy se nemeje, neví kdy si naposled měnil spodky a neví jak se chovat, ale ze všeho má strašnou radost, navíc i jeho protějšek Eling umí do filmů vnést určitou zábavnost, i když jeho postava je trošku složitější, ale zase se všeho bojí a neumí ani zvednout sluchátko telefonu. Elling je vlastně zábavnej pohled na celkem složitou situaci a daří se to tomu fakt na výbornou ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kultovní snímek. Zřejmě nejoblíbenější norský film. Petter Næss tento příběh o strachu, fóbií, nejistotách a prolamování bariér inscenoval jako divadelní hru a poté ho s týmiž herci i zfilmoval. Vznikla neskutečně milá komedie o jednom mužském duu, jež se jen těžko protlouká životem. Elling jako inteligentní člověk, který je pronásledován strachem a nevolností kdykoliv, když má vyjít mezi lidi nebo jen ze svého obvyklého prostředí a Kjell, jenž se zdá být zdánlivě jednodušším, ale cítí a miluje stejně jako ostatní. Dvojice, která asociuje i slavný pár Lemmon + Matthau. Snímek, který nemá daleko ke skutečnosti, ale přesto vyzní optimisticky. Film, který se především díky svému humornému nádechu s přehledem vyvaroval laciného sentimentu. A Ellingova nesmělá hledající básnická povaha je mi nesmírně blízká. ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Moje filmové srdce pri pozeraní tohto filmu veľmi pookrialo... Strašne milá komédia s jednoduchým námetom, zaujímavými postavami a skvelými hereckými výkonmi. Dvojicu hlavných postáv som si obľúbil už po krátkom, ale účelnom úvode a ich postupná integrácia medzi ľudí je plne uveriteľná, čo dodáva filmu neobyčajný šmrnc. Verím tomu, že v Nórsku je to kultovou záležitosťou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Roztomilá komédia o dvoch chlapoch, ktorí sa snažia začať normálne žiť a popritom niekde zapadnúť. No začiatky nie sú ľahké a sú plné rôznych nepríjemných udalostí, ktoré obom hrdinom pekne strpčujú život. To všetko s príjemnou clivotou v pozadí, ktorá dala základ celkom slušnej atmosfére. A navyše popri všetkom sa tu nájde aj pár humorných scénok. Celkom spokojnosť, na oddych a príjemné rozjímanie ako stvorené. 70/100 ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Tenhle norský nominát na Oscara není ani trochu smutný, jak by se vzhledem k tématu o lidech z psychiatrického ústavu mohlo čekat. Je to film o životě dvou ne zcela běžných lidí, kde jeden má strach ze všeho neznámého a druhý mluví neustále jen o ženách. Tahle sympatická dvojka magorů s mnoha podivnými zvyky (měnit si spoďáry jednou za dva týdny, postele vedle sebe) k sobě parádně sedí a obyčejné příběhy z života ve městě proměňují v zábavnou podívanou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen na motivy románu norského spisovatele Ingvara Ambjørnsena "Pokrevní bratři" z roku 1996. Kniha je třetí částí Ambjørnsenovy románové tetralogie o Ellingovi. (skudiblik)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama