Reklama

Reklama

Uzumaki

Trailer

Obsahy(1)

Začalo to zcela nevinně: Kirie přistihla otce svého přítele, jak v naprostém vytržení pozoruje spirálovitou ulitu hlemýždě, nevnímaje svět okolo sebe. Mužova bezpříkladná posedlost spirálami zasahuje vše od rozvířeného trávníku po stočenou roládu do polévky. A netrvá dlouho a Kirie přichází na to, že její rodné městečko zasáhla kletba, kvůli níž se všichni jeho obyvatelé mění ve spirály. (kiddo)

(více)

Recenze (108)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Další z podivných japonských úletů. Uzumaki však není tentokrát pouhým experimentem s divákem, nýbrž smysluplným filmem. Bizarní je tu hlavně příběh o malém městě, na něhož je uvalená zvláštní kletba: všichni jeho obyvatelé jsou posedlí spirálami, což je přivádí k šílenství a sebevraždám. První minuty vůbec nepřipomínají horor, ale postupně všechna nálada upadá do hluboké deprese. Zpočátku veselá hudba a až teatrální herectví se úplně vytrácí a do popředí se cpe zvuk zlovolného větru a bizarní proměny i úmrtí vedlejších postav. A vlastně nejen nich, protože nikdo z města není ušetřen. Na to, že to začalo dost nevinně a jednou šnečí ulitou, závěr pak skvěle graduje a je na co koukat. Paráda. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale nebudu se do ničeho nutit. Znovu jsem se nechal nalákat na asijskou podivnost, znovu jsem se těšil, znovu jsem se nudil a znovu jsem si řekl, že víckrát už ne. Celé je to takové rozvláčné, pomalé, v druhé polovině bezúčelně bezútěšné. Příběh je podivně kuriózní (pozitivum), ale směřuje odnikud nikam (negativum). Tentokrát jsem se ani na závěr nedočkal nějakého povedenějšího finále, prostě celkově obrovské zklamání. Hodnotím dvěma hvězdičkami, jimiž oceňuji alespoň tu různorodost spirál a dobrou kameru. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako len v skratke a zaroven co najvystiznejsie opisat moje pocity z tohto filmu? Snad takto "Uzumaki je japonsky Twin Peaks Davida Lyncha zhusteny do jedneho filmu..." :-) ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděla před lety, nechala jsem se povrchovou divností přesvědčit, že to není tak, že by ten film byl blbej, to jen já mu jako blbka nerozumím. Po přečtení komiksu o dekádu později to ale není nic než vizuálně nezajímavá, mizerně odehraná, televizně pojatá bezduchá kopírka originálu, která navíc postrádá konec, takže člověk vlastně ani neví, proč ji vůbec protrpěl. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Dost šílený psycho, ač ho hodnotim docela vysoko, podruhý bych to asi nedal... - doplněk : tak jsem to podruhé dal a je to možná ještě lepší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca, absolútne šialená (a originálna) manga Spirála v češtine vyšla v Zoner Press v trilógii v rokoch 2010 - 2011 a v roku 2021 toto kultové japonské dielo vydala CREW v masívnom omnibuse. Je to vec vskutku nevídaná a bizarná i na japonské pomery äa to už je vážne čo povedať). Filmové spracovanie dopadlo dobre a 4* s podľa mňa zaslúži. Svojráznemu režisérovi sa vcelku adekvátne podarilo sfilmovať nesfilmovateľnú (?) predlohu, takže sa dočkáme špirál v najnečakanejších úsekoch a momentoch, ale i obrích ľudských slimákov a bláznivých vlasov. Divák je absolútne pohltený totálne nepredvídateľnou zápletkou a bizarným dejom a keď už si myslí, že tvorcovia nič šialenejšie nedokážu vymyslieť, hneď z nasledujúcej scény pochopí, aký naivný bol ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Film z každého políčka kričí "ja nie som z Hollywoodu". Keby som ho mal ohodnotiť ako kamerový experiment dám plný počet. Označenie "horor" však nie je namieste, lebo mne tie hororové scény pripadali dosť komické. Každopádne ale stojí za zhliadnutie kvôli perfektným kamerovým vychytávkam, krásnej Kirie a lynchoidne haluznej atmosfére. Scenár je však veľmi slabý. Forma jasne víťazí, i keď veľmi presvedčivým spôsobom. 7/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Asi takhle - manga je několikanásobně lepší. Tady jsem se bohužel docela slušně nudila. Navíc mi to přišlo úplně bez atmosféry, kterou v manze můžete pomalu krájet. Je možné, že kdybych to předtím nečetla, bavilo by mě to o špetku více. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Parádní bizarní japonský horror. Na městečko Kurozu-cho dopadla kletba. Vše se v něm postupně mění ve spirály. Kletba je neúprosná. Dívce Kirie, jejímu milému Shuichimu, i ostatním obyvatelům městečka nezbývá než bezmocně přihlížet jejímu drastickému působení. Lze vůbec kletbě uniknout? Ze začátku ujetá komedie, která se postupně změní v neutěšenou a depresivní záležitost. Atmosféra tohoto dílka je vskutku mrazivá! Na některé scény budete jen nevěřícně zírat. Přeměna mladíka ve spirálu, kluk měnící se ve šneka, předlouhé vlasy natočené do tvaru spirál a mnohé další chuťovky. Vynalézavost autorů ve vytváření spirál zřejmě neznala mezí. 9/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Bezvýchodně temná a sugestivně depresivní záležitost, jakých se moc nevidí. Strašidelný surrealistický sen. Tady není světla na konci tunelu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Četl jsem u nás vydanou třídílnou komiksovou předlohu (http://www.comicsdb.cz/serie.php?id=252) a hodně se mi líbila. Film, natočený před jejím dokončením, si vybírá motivy a scény pouze z prvních dvou knih (plus se v závěru mihne reportérka z třetí knhy), a nenajdete v něm tedy epické finále s vysvětlením původu spirálové kletby. Utlumené barvy (komiks je černobílý) vytvářejí dobrou atmosféru a filmařské haluze a přehrávající herci zase adekvátně zprostředkovávají grotesknost předlohy, ale je to celé fest utahané, málokterá scénka dosáhne působivosti jakou měla na papíře a navrch to vyznívá do ztracena. Výborný záběr ale byl průjezd úzkými nočními uličkami města, do kterého se prolne odraz řidiče a spolujezdkyně na předním skle, který se zaostřuje až na jejich reálný obraz. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený fantasy horor z japonskej produkcie. Má úplne originálny a dosť dobrý príbeh o mestečku, ktoré postihla kliatba a postupne sa v ňom všetko určitým spôsobom prispôsobuje špirálam, prinajlepšom posadnutosťou nimi, ale aj horšie. A mladé dievča so svojim kamarátom musí čeliť tejto skutočnosti, pričom vyzerá, že tomu nie je úniku. Spracovanie sa mi páči, je úplne iné, ako vo väčšine aspoň trochu podobných filmoch, ešte úvodná dvadsaťminútovka je len taká rozbehová, ale potom je to už len jedna veľká bizarnosť, kde jedna zaujímavá situácia strieda druhú, film ani nijak výraznejšie negraduje, iba sa o niečo posunie v druhej polovici a tých bizarných prvkov je už viac, takže tu ani netreba moc nad niečím premýšľať, len sa prispôsobiť pravidlám filmu a baviť sa. Veľkým kladom filmu je rozhodne atmosféra, nesnaží sa pôsobiť nijak desivo a ani náznak napätia sa tu nenájde, ale je taká správne znepokojivá a v druhej polovici je ešte silnejšia a už pôsobí dojmom, že nič optimistické sa čakať nedá. A toto zvýraznia aj skvelo podané záverečné titulky s bizarnými obrázkami. Čo sa týka samotných hororových scén, tak tie klasické sa tu očakávane ani nenachádzajú, tento film síce je určitým spôsobom horor, ale vybral si úplne inú cestu, nič sa nesnaží desiť, ani napínať, hlavné sú rôzne originálne situácie so špirálami, kde fantázia nepozná hraníc a tak muž v práčke, mladík natočený na kolese auta, prípadne ľudské slimáky teda rozhodne dokážu zaujať. Herecké obsadenie je ideálne, nie je tu žiadna výrazná postava, ktorá by to ťahala svojou charizmou, ale to by sa tu asi ani nehodilo, postavy sú len prirodzenou súčasťou filmu, nikto sa nesnaží situáciu zachrániť, prípadne uniknúť. Réžia a technická stránka sú výborné, až ma prekvapuje, že ukrajinský debutant natočil niečo takéto zaujímavé a v pravom japonskom štýle. Uzumaki je rozhodne jeden z najoriginálnejších hororov, teda ak sa vôbec za horor dá pokladať, takže kto má rád originálne alebo aspoň zaujímavé filmy, ktoré sa neobmedzujú žiadnymi šablónami ani nemôže byť sklamaný. 76% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

S asijskými horory moc zkušeností nemám, ale Spiral mě moc nenadchnul. Atmsféra sice parádní, ale velmi pomalé posouvání děje (který navíc vůbec nic nevysvětluje a ani nic nenaznačí) a mizerná kvalita triků mu na působivosti nepřidá. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Příliš zarputilá snaha držet se celkem zdařilého komiksu, která ale moc nefunguje a zelený filtr to nezachrání. Nulová atmosféra, nulové okouzlení spirálou, nulový závěr, nuloví herci. Kdybych komiks neznal, patrně bych vůbec netušil, o co vlastně jde, a bláhově si myslel, že je to zas jen nějaká japonská bizarnost, kterou jsem jednoduše nepobral. Takhle vím, že je to opravdu jen podprůměrná pitomina s několika zábavnými momenty. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Netypicky pojatý a hlavně originálně natočený horor s prazvláštní atmosférou je jen dalším důkazem toho, že východní kinematografie je u západního diváka stále více oblíbenější. Bourá klasickou stavbu děje, přináší pestrou plejádu témat s často obskurně bizardním nádechem. Uzumaki se zpočátku ani klasickým hororem být nezdá, avšak pomalá gradace se vzrůstajícím počtem iracionálních prvků takový názor bourá. Spirály, které prostupují prakticky celým příběhem, nejsou jen obsesivními symboly několika vyšinutých jedinců, ale zastávají daleko hlubši význam. I když Tento význam Higuchinsky mlžně obaluje, nepřikládá žádný důraz k hlubšímu proniknutí do děje, k jeho vysvětlení. Pohrává si s klasickým stylem vyprávění a polopaticky nechrlí vodítka k pochopení. Pointa tudíž může pro někoho být až přespříliš abstraktní. Tady ale slabiny Uzumaki končí. Po technické (vizuální) stránce by se mohlo dosti režisérů učit, co se týče dynamičnosti (přestože tempo je někdy až nemístně pomalé), budování temné atmosféry. Příjemný, leč dosti podivný zážitek. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl Uzumaki hodnotit jako vážný horor, nemohl bych mu dát více než ***, anžto hutnou atmosférou zrovna nedisponuje a ani příběh není nic moc. Příliš vážně jej však brát nedokáži (nejspíš tak ani míněn není) a jako hravé dílko na téma „kam všude lze nastrčit spirálu“ je sympatickou a vcelku bizarní podívanou. 7/10 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ukazkova bizardost, aka moze prist hadam len z japoska. Dostatocne na to, aby vam tetnto film priniesol vynimocny zazitok, nie vsak dostatocne natolko, aby zakril prilis jednoduchy a infantilny dej, ktory miestami slusne uzemnuje atmosferu. Ak si vsak radi pochutnavate na bizardnych filmoch, tento kusok vam to naserviruje velkou mierou, a to na na tanieri so vzorom spiraly. (7.9/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ten, kto má rád nedovysvetlené tajomno a výtvarno, nebude veru Uzumaki sledovať nadarmo. A aj ten nevinný, po stene lezúci, slimáčik sa v závere mení na celkom iný tabáčik. Temné hody divákom prekliate mesto prichystalo. A nie: vyslobodenie z nich tentokrát nenastalo. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Vyhejbání se zaběhlým filmařským konvencím ještě neznamená, že to bude dobré. Popravdě nevím, co si o tom mám přesně myslet. Nevím, jestli mám být naštvaný nebo být unešený, spíš teda naštvaný, hlavně díky tomu, že jsem se trochu nudil a čekal jsem nějaké lepší zakončení a ve vyhrocených scénách něco víc, buď aby mě něco vystrašilo, nebo odpudilo. Jednou mě zamrazilo, ale zase v jiných scénách mi něco přivodilo úsměv, což by zřejmě nemělo. Ta spirála mě asi naprosto zblbla. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který deformuje realitu i obraz. Film je rozdělen do čtyř kapitol. První kapitola vyžaduje hodně pozornosti a kvalitní obrazovku, protože spirály jsou opravdu všude. Tu nám jedna zavíří na obloze, tady druhá v trávě na dvorku. Pěkný úvod do divně záhadného děje, který začne následovat v dalších kapitolách, kde se už spirálové prokletí naplno projeví. Trochu mi vadil až závěr třetí kapitoly, který mi připadal jako parodie na bubáka z Ringu. Ale pak naštěstí přišel vrchol v podobě čtvrté kapitoly, která je už jen směs úžasných morbidních výjevů, kterým vévodí symbol spirály. ()

Reklama

Reklama