Reklama

Reklama

Kriminální drama, které brilantně splétá historická fakta s fikcí, vypráví příběh třech přátel, kteří se ocitnou uprostřed jednoho z nejvíce šokujících spiknutí v americké historii. (Falcon)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

OughJay 

všechny recenze uživatele

Žánr whodunnit neboli "Kdo to udělal?" v roce 2022 vcelku rezonoval - to máte Na nože: Glass Onion, Smrt na Nilu, Vraždu v Londýně... Všechny tyhle humorný detektivky taky oplývaly dost bohatym hereckym ansámblem. O to víc mě překvapuje, že Amsterdam s Christianem Balem, Margot Robbie, Johnem Davidem Washingtonem, Anyou Taylor-Joy, Chrisem Rockem, Michaelem Shannonem, Taylor Swift, Timothym Olyphantem, Zoe Saldanou, Rami Malekem nebo Robertem De Nirem!!! zůstal prakticky bez povšimnutí. A to i co se týče hodnocení. Jasně, nepůsobí tak opulentně jako zbytek a zřejmě trochu podcenil marketing, ale tvl! Mně přitom ze všech zmíněnejch sednul asi nejvíc a i s tou atmosférou 30. let jsem si ho fakt užil. Hereckej koncert. Burt Berendsen: "You call your husband 'general'?" Mrs. Dillenbeck: "Only on the weekdays." Burt Berendsen: "What do you call him on weekends?" Mrs. Dillenbeck: "That's a very personal question." ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Skvele ustredne trio, ale najma fenomenalny Christian Bale, tahaju film, ktory by obsahovo v sucasnej dobe zaplnil minimalne jednu serialovu seriu. Amsterdam je vsak jeden velky mismas, ktory akoby nevedel kam smeruje, co len pociarkuje aj (subjektivne) necakane dejove vyvrcholenie. Radikalne nizkym hodnoteniam v zasade nerozumiem, za mna slusne 3,5/5* ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Postav jak na orloji, dlouhe jak tejden pred vejplatou, ale celkem koukatelne. Skveleho Balea, znudeneho Washingtona a snazivou Robbie tu doplnuje snad kazdy hollywoodsky herec aby se sesli v podivne odvypravenem a zamotanem pribehu, ktery graduje do potencialne zajimaveho dramatu. Ale chybi tomu silny tah na branu. Potsavy putuji od certa k dablu, furt se divy, co se deje a ja ztracim pozornost. Kdybych na to nekoukal na ctyrikrat, tak to snad nedam. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když se mezi tuctovými scénáři, které většina herců odkýve hlavně pro peníze, objeví něco výjimečného v solidní režii, nepochybuji o tom, že kvalitní herci po něm skočí. A vypadá to, že scénář a možná i sám David O. Russell, byl pro mnohé herce velké lákadlo. Takové herecké obsazení v jednom filmu, se totiž jen tak nevidí. A všichni do jednoho byli skvělí i když hráli malé roličky. Když k tomu přičteme, že Russell je slušný režisér a Amsterdam je historický film s parádní výpravou, nezbývá už toho moc, co by se mohlo pokazit. Leda by to byl příběh pro mnohé nezajímavý a zdlouhavý. Takovou kritiku chápu, protože někomu herecký koncert a skvělé dialogy prostě nestačí. Já si to naopak užil velmi. Dokonce tak, že jsem pak zapátral, kolik z toho odpovídá pravdě. A světe div se, hned mi Amsterdam připadá zajímavější, protože jsem o tomto pokusu svrhnout Roosevelta a vytvořit v USA fašistickou organizaci, do dneška netušil. Takže když si k té parádní filmařině a hereckém koncertu přidám vcelku zajímavý příběh, nemám důvod šetřit hvězdami. Jediné, co mě trochu mrzí a co považuji za rušivé, je to klasické vlezdoprdelení členům AAS (Afroameričtí skuhralové). Ty neustálé žblechty o rasismu jsou mi protivné stejně, jako snaha kompenzovat to - v roce 1933 jistě nebylo běžné, aby byl černoch právník, běloška z vyšší společnosti chodila s černochem a bílý doktor s černoškou. Ale to jsou kosmetické...spíš principyprznící vady. On mi to vynahrazoval pohled na Margot...ta ženská je nádherná a je to nástupkyně superhvězd, jakými byla Angelina nebo Julia. Tentokrát netradičně jako bruneta...civěl jsem na ni jako osel na pampelišku. S klidným svědomím mohu tento film doporučit snad jen fajnšmekrům zabývajícím se americkou historií, nebo divákům, kteří ocení profesionálně natočený i zahraný film, přestože příběh občas vykazuje zaškobrtnutí v podobě nepříliš zajímavých momentů. 70% ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

S tímhle hvězdným obsazením a po suprovém traileru byl výsledný film ne úplně příjemným vystřízlivěním. Snímek totiž v té za mě přestřelené 135minutové stopáži nešlape ani zdaleka tak dobře. Některé scény jsou výborné, jedná se ale spíše o záblesky v jinak zběsilém a ve své podstatě prázdném díle. Nepomáhá tomu ani zvláštní styl humoru, který několikrát pobaví, ale většinu času mě spíš rušil. Naproti tomu hereckého koncertu se člověk opravdu dočká. Ústřední trio má mezi sebou skvělou chemii, a především Christian Bale je i se svým okem geniální. Nejvíce si mě však získal Robert De Niro a je škoda, že neměl více prostoru. Moje největší výtka míří k samotnému příběhu, který je sice jednoduchý, nicméně zbytečně složitě podaný, čímž vlastně postupně ztratil můj zájem. Možná to byl úmysl režiséra, těžko říct, každopádně jsem se zhruba po třetině absolutně přestal orientovat v tom, kam snímek směřuje, jaké jsou motivace postav a dost často se mi i pletla jména vedlejších aktérů. Z toho důvodu jsem ke konci skoro až odevzdaně a bez jakýchkoliv emocí sledoval, jak to celé dopadne. A to je fakt škoda, jelikož samotný námět zněl zajímavě a věřím, že z něj šlo vykřesat mnohem víc. Takhle jsem si spíš než celek užil herecké výkony, vybrané scény a technické zpracování. 5/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Příběh tří přátel je smyšlený, ale odehrává se na pozadí skutečné události, tzv. Obchodního spiknutí. V roce 1933 proběhl ve Spojených státech pokus svrhnout vládu prezidenta Franklina D. Roosevelta a dosadit Smedleyho Butlera (postava generála Dillenbaecka – Robert De Niro) jako diktátora. Ten ovšem celou záležitost vynesl na světlo a přestože se nakonec nepodařilo nikoho usvědčit, zabránil tím vzniku fašistické organizace v USA. Generálmajor námořní pěchoty ve výslužbě Smedley Butler tvrdil, že bohatí obchodníci plánují vytvořit organizaci fašistických veteránů a s ním v jejich čele provést státní převrat a svržení Roosevelta. (Martrix)
  • Název filmu se objeví až během závěrečných titulků. (noelcoward73)

Související novinky

Gosling a Robbie opět spojí síly

Gosling a Robbie opět spojí síly

20.08.2022

Hvězdy chystané Barbie Margot Robbie (Vlk z Wall Street) a Ryan Gosling (Blade Runner 2049) se znovu shledají. A to vlastně už velmi brzy, Gosling se totiž podle všeho čerstvě upsal chystanému… (více)

Reklama

Reklama