Reklama

Reklama

Frankenstein: Děs a hrůza

  • Velká Británie The Horror of Frankenstein (více)

Nelítostný Victor Frankenstein vytváří z částí lidských těl děsivé monstrum a nezastaví se přitom před ničím. (Netflix)

Recenze (23)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Proč nemůžu na vysokou školu?",,To mě spíš uvidíš v rakvi, než abych ti dal svolení." A rakev už samozřejmě čeká. Ano, nedostižný P.Cushing citelně chybí, avšak i Ralph Bates je místy pěkný slizoun. Ba co víc, z původního Frankensteina, co chtěl oživovat, se stává vraždící maniak. Každý, kdo se dozví o jeho tajných experimentech a práci, má brzy na kahánku. Směrem ke konci se tak kupí jedna mrtvola přes druhou, byť otevřené brutalitě se autoři vyhnuli. Pokud v jedné z filmových verzí trhá monstrum hlavy, pak v této jen láme vaz. Nedostatek případného gore u hammerovek mi nevadí, pokud funguje napínavý příběh, strašidelná atmosféra a všechny osvědčené rekvizity s patřičnými exteriéry (je tu sice hřbitov, ale jen krátce) i interiéry (laboratoř není ve sklepě, vnitřek hradu příliš nenadchne a místo mlžného lesa je pár stromků ve studiu). Příběh nezachrání ani konečná bouře (mizerná), ani samotné monstrum (cha, kulturista). Dávám 3*, jelikož poslední třetina mne docela bavila, jinak ovšem průměr... a chyběl mi požár mlýna, tedy hradu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První horor ze 70. let a rozhodně ne tak špatný, jak se zdá ze zdejšího hodnocení. Monstrum je sice slabé jak čajíček, ale jinak je tento restart celkem povedený. Ralph Bates je jako mladý Frankenstein hajzlík k pohledání a během filmu stihne zabít více lidí jak samotné monstrum, celý film je pak takové béčko, které ale slušně uhání kupředu. Režisér osekal všechny vedlejší linie a nechal Frankensteina pouze bádat (a zbavovat se nepohodlných svědků), jako okrasu mu dal dvě nádherné ženské. Mínusy jsou kromě monstra i značně suchý až trapný konec a pak nulová dávka napětí nebo aspoň zajímavých vražd. Všechno podstatné se odehraje mimo obraz. Jinak ale solidní 6. díl série. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší snímek celé série. Režie se ujal Jimmy Sangster a v hlavní roli Barona Frankensteina vystřídal Petera Cushinga Ralph Bates. Monstrum si stejně tak jako v následujícím snímku Frankenstein and the Monster From Hell zahrál pozdější představitel Darth Vadera David Prowse (mimochodem jediný herec, který si monstrum v hammerovské sérii zahrál více než jednou). Bohužel jeho pojetí Monstra se mi moc nezamlouvalo - kulturista ve stylu Ivana Draga z Rockyho 4 s tělem pokrytým jizvama. Snímek není v podstatě ničím jiným než remakem The Curse of Frankenstein. Až jsem se v jeho průběhu divil, kolik námětů a zápletek je podobných (poměr se služebnou, oživení zvířete, mladý pomocník, který s Victorovými experimenty nesouhlasí, poničený mozek a další a další.). Jenom Victor je větší hajzl a monstrum za sebou zanechává víc mrtvol. Sice je fajn, že Frankenstein opět stejně jako v literární předloze sestavoval monstrum z různých těl a nepřehazuje pouze mozky z jednoho mrtvýho těla do druhýho, jako to ve většině snímků dělal Peter Cushing, ale jinak bohužel nějakou velkou originalitu nečekejte. Velkým kladem celého filmu jsou krásné ženy. Obzvláště na Kate O'Maru v roli služebné Alys bych se mohl dívat celé hodiny:-))) Bohužel největším průserem celého filmu je hlavní hrdina sám, respektive jeho představitel. Hrát dr. Frankensteina Peter Cushing nebo kdokoliv jiný, tak dám klidně 3 hvězdičky. Baron Frankenstein v podání Ralpha Batese je samotným stělesněním zla, bohužel velmi nesympatickým. Peter Cushing sekal hlavy srpem, znásilňoval, házel lidi přes zábradlí a dělal další nepěkné vylomeniny, ale na druhou stranu to byl pořád sympatický gentleman, který měl styl a vy si užíváte každou minutu, kdy je na obrazovce. Victor Frankenstein v podání Ralpha Batese vyvádí podobná alotria jako výše jmenovaný, ale vypadá tak protivně a nesympaticky, že dvě sekundy po tom, co se objeví na plátně si nepřejete nic jiného než mu vyrazit zuby a tento pocit se během celého filmu ještě zintenzivňuje. Navíc má pěkně stupidní účes. Nechápu, co na něm ty všechny ty ženský viděly. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tu mi veľmi chýbalo režisérsko herecké duo Fisher-Cushing. Lebo tu ma mladý Frankenstein vôbec nebavil a práve tu mi chýbala herecká kvalita Cushinga. Kulisy či interiérové alebo exteriérové boli vynikajúce.Chyba mi tu precíznosť Fishera a dramatickosť Frankensteina,ktorého po väčšine zahral vynikajúci Cushing. Lebo sa všetko točilo len okolo Frankensteina a tento herec to sám nemohol zvládnuť a ešte mal taký trápny účes. Monštrum tu bolo malinko aj to žiadna sláva nebola.Ženské postavy boli krásne.Dejová zápletka tiež neoslnila,lebo v tomto prípade sa o originalite hovoriť nedá. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Návrat ku koreňom potešil. Je tu monštrum, neriešia sa tu výmeny mozgov, opäť sú tu skvelé gotické exteriéry a interiéry a po dlhej dobe sa to dá nazvať hororom. Napriek tomu ostala scenáristická vyčerpanosť. Kde sa tento vývar z vývaru hrabe napríklad na originálne poňatie predlohy v Curse of Frankenstein, či na klasickú variáciu na universalovky v Evil of Frankenstein... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Toto je jediný Hammerovský snímek o Baronu Frankensteinovi, kde nehraje Peter Cushing. Horror of Frankenstein stojí mimo tradiční Hammerovskou sérii o Frankensteinovi, jedná se spíše o částečný remake snímku Curse of Frankenstein. (liquido26)
  • Ralph Bates byl obsazen, aby se film přiblížil mladšímu publiku (liquido26)

Reklama

Reklama