Reklama

Reklama

Frankenstein: Děs a hrůza

  • Velká Británie The Horror of Frankenstein (více)

Nelítostný Victor Frankenstein vytváří z částí lidských těl děsivé monstrum a nezastaví se přitom před ničím. (Netflix)

Recenze (23)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Předposlední díl ze série hammerovských hororů o Frankensteinovi, přesto je to spíše úkrok zpět. Vzhledem k tomu, že Ralph Bates coby Victor Frankenstein nesahá Peteru Cushingovi ani po kotníky a režie nemá s klasickou prací Terence Fishera nic moc společného, tenhle horor nedopadl zrovna dobře. Monstrum zde vypadá opravdu strašně a objeví se snad jen na pět minut. Tím víc prostoru je tedy věnováno baronovi, ale ten nedokáže utáhnout celý film sám, ačkoli jsou některé jeho promluvy solidně napsané. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Po půlhodině oživí teprve želvu. Ale běhají mu tam dvě náruživé kozatky, ze kterých jedna (bruneta) mu vaří a dělá postelní společnost a druhá (blondýna) ho platonicky miluje. Vedle nich zpestřuje pomalý a řídký děj taky rostoucí body count - tento Victor je povýšenecké hovádko a nešetří nikoho. Monstrum OK muskalaturou, ale s očima laskyplného dobráčka je cokoliv jen ne “horror”. Zakončení nápadité, ale po tom dlouhém prodírání se brakovým balastem neuspokojivé. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Proč nemůžu na vysokou školu?",,To mě spíš uvidíš v rakvi, než abych ti dal svolení." A rakev už samozřejmě čeká. Ano, nedostižný P.Cushing citelně chybí, avšak i Ralph Bates je místy pěkný slizoun. Ba co víc, z původního Frankensteina, co chtěl oživovat, se stává vraždící maniak. Každý, kdo se dozví o jeho tajných experimentech a práci, má brzy na kahánku. Směrem ke konci se tak kupí jedna mrtvola přes druhou, byť otevřené brutalitě se autoři vyhnuli. Pokud v jedné z filmových verzí trhá monstrum hlavy, pak v této jen láme vaz. Nedostatek případného gore u hammerovek mi nevadí, pokud funguje napínavý příběh, strašidelná atmosféra a všechny osvědčené rekvizity s patřičnými exteriéry (je tu sice hřbitov, ale jen krátce) i interiéry (laboratoř není ve sklepě, vnitřek hradu příliš nenadchne a místo mlžného lesa je pár stromků ve studiu). Příběh nezachrání ani konečná bouře (mizerná), ani samotné monstrum (cha, kulturista). Dávám 3*, jelikož poslední třetina mne docela bavila, jinak ovšem průměr... a chyběl mi požár mlýna, tedy hradu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Návrat ku koreňom potešil. Je tu monštrum, neriešia sa tu výmeny mozgov, opäť sú tu skvelé gotické exteriéry a interiéry a po dlhej dobe sa to dá nazvať hororom. Napriek tomu ostala scenáristická vyčerpanosť. Kde sa tento vývar z vývaru hrabe napríklad na originálne poňatie predlohy v Curse of Frankenstein, či na klasickú variáciu na universalovky v Evil of Frankenstein... ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Vzhledem ke zdejšímu hrubě nezaslouženému podhodnocení filmu musím hvězdičku nadsadit. Jasně, Frankenstein nevhodně omládl a stal se z něj hipík s nechutným účesem a širokými kotletami, ale neskutečně mě bavilo, jakej arogantní ironický parchant se z něj stal. A navzdory neslaně nemastnému konci to končí vlastně dobře (pro mě jakožto Victorova fanouška). K minusům jde bohužel určitě zařadit mizernější scénář a naneštěstí i monstrum samotné. Kladné stránky filmu jsou ale parádní: vynikající hammerovská atmosféra, nafoukanému a nádherně nesympatickému Frankensteinovi (pro mě to je opravdu plus) zdatně sekundují dvě luxusní kočičky (živočišná Kate O´Mara jako postelová služebná i cudná dvojnice Olgy Schoberové Veronica Carlsonová celý film hází výstřihy hlubšími než Grand Canyon), zbytečné dějové linky nezdržují (protože prakticky neexistují) a vše šperkují takové ty drobné hammerovské radosti: zářivě červená krev, zřetelné křupnutí při lámání vazu, kruté zacházení s postavami... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší snímek celé série. Režie se ujal Jimmy Sangster a v hlavní roli Barona Frankensteina vystřídal Petera Cushinga Ralph Bates. Monstrum si stejně tak jako v následujícím snímku Frankenstein and the Monster From Hell zahrál pozdější představitel Darth Vadera David Prowse (mimochodem jediný herec, který si monstrum v hammerovské sérii zahrál více než jednou). Bohužel jeho pojetí Monstra se mi moc nezamlouvalo - kulturista ve stylu Ivana Draga z Rockyho 4 s tělem pokrytým jizvama. Snímek není v podstatě ničím jiným než remakem The Curse of Frankenstein. Až jsem se v jeho průběhu divil, kolik námětů a zápletek je podobných (poměr se služebnou, oživení zvířete, mladý pomocník, který s Victorovými experimenty nesouhlasí, poničený mozek a další a další.). Jenom Victor je větší hajzl a monstrum za sebou zanechává víc mrtvol. Sice je fajn, že Frankenstein opět stejně jako v literární předloze sestavoval monstrum z různých těl a nepřehazuje pouze mozky z jednoho mrtvýho těla do druhýho, jako to ve většině snímků dělal Peter Cushing, ale jinak bohužel nějakou velkou originalitu nečekejte. Velkým kladem celého filmu jsou krásné ženy. Obzvláště na Kate O'Maru v roli služebné Alys bych se mohl dívat celé hodiny:-))) Bohužel největším průserem celého filmu je hlavní hrdina sám, respektive jeho představitel. Hrát dr. Frankensteina Peter Cushing nebo kdokoliv jiný, tak dám klidně 3 hvězdičky. Baron Frankenstein v podání Ralpha Batese je samotným stělesněním zla, bohužel velmi nesympatickým. Peter Cushing sekal hlavy srpem, znásilňoval, házel lidi přes zábradlí a dělal další nepěkné vylomeniny, ale na druhou stranu to byl pořád sympatický gentleman, který měl styl a vy si užíváte každou minutu, kdy je na obrazovce. Victor Frankenstein v podání Ralpha Batese vyvádí podobná alotria jako výše jmenovaný, ale vypadá tak protivně a nesympaticky, že dvě sekundy po tom, co se objeví na plátně si nepřejete nic jiného než mu vyrazit zuby a tento pocit se během celého filmu ještě zintenzivňuje. Navíc má pěkně stupidní účes. Nechápu, co na něm ty všechny ty ženský viděly. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z dvojice frankensteinovských filmov spoločnosti Hammer, kde v úlohe baróna nevystupuje Peter Cushing. A rozhodne ten horší. Síce hammerácka atmosféra a výprava neunavujú ( sú v tomto prípade to najlepšie ), monštrum je ale nevýrazné ( aj fyzicky ) a scenár je odbitý ( nezvyčajný koniec ). ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tu mi veľmi chýbalo režisérsko herecké duo Fisher-Cushing. Lebo tu ma mladý Frankenstein vôbec nebavil a práve tu mi chýbala herecká kvalita Cushinga. Kulisy či interiérové alebo exteriérové boli vynikajúce.Chyba mi tu precíznosť Fishera a dramatickosť Frankensteina,ktorého po väčšine zahral vynikajúci Cushing. Lebo sa všetko točilo len okolo Frankensteina a tento herec to sám nemohol zvládnuť a ešte mal taký trápny účes. Monštrum tu bolo malinko aj to žiadna sláva nebola.Ženské postavy boli krásne.Dejová zápletka tiež neoslnila,lebo v tomto prípade sa o originalite hovoriť nedá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Opakovaný vtip už není vtipem, a tak ani opakovaný horor už není hororem. Studio Hammer celkově vsadilo na to, že jednotlivé filmy nejen v sérii s Frankesnteinem, ale i v sérii s Draculou a mumií budou vlastně jen pořád to samé, akorát jen v trochu jiném hávu. To nakonec vede k tomu, že se ty film musí po nějaké době prostě zajídat. Nejsou nikdy úplně špatné, ale to opakování nudí. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Hammer vyzkoušel i mládí barona "doktora" Frankensteina. Tento mladík zkoušel z těl mrtvých lidí zkompletovat celého živého tvora.....jenže narazil (jak už to bývá) na nepochopení spoluobčanů ve vesnici.... Pro mě neslabší díl této série. 40% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První horor ze 70. let a rozhodně ne tak špatný, jak se zdá ze zdejšího hodnocení. Monstrum je sice slabé jak čajíček, ale jinak je tento restart celkem povedený. Ralph Bates je jako mladý Frankenstein hajzlík k pohledání a během filmu stihne zabít více lidí jak samotné monstrum, celý film je pak takové béčko, které ale slušně uhání kupředu. Režisér osekal všechny vedlejší linie a nechal Frankensteina pouze bádat (a zbavovat se nepohodlných svědků), jako okrasu mu dal dvě nádherné ženské. Mínusy jsou kromě monstra i značně suchý až trapný konec a pak nulová dávka napětí nebo aspoň zajímavých vražd. Všechno podstatné se odehraje mimo obraz. Jinak ale solidní 6. díl série. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

U šestého dílu (respektive remaku dílu prvního) musím naprosto nesouhlasit se zdejším hodnocením. Horror sice není až tak dobrý, jako původní Curse, ale Hammeru rozhodně ostudu nedělá. Příběh je poutavý, atmosféra o nic horší, než je u tohoto studia zvykem a Ralph Bates hraje Frankensteina výborně. Cushing zůstane navždy legendou a nikdo se mu nemůže rovnat, o tom není nejmenší pochyb. Avšak dívat se na Batesova Viktora mě velmi bavilo. Jeho arogantní projev a stoprocentní sebejistota perfektně podtrhují charakter postavy - je to prostě inteligentní parchant se vším všudy. Způsobem mluvy mi dokonce chvílemi připomínal mladého Malcolma McDowella. Souhlasím však s tím, že má debilní účes. Co bych vytknul asi nejvíc, je Monstrum. To mě opravdu nijak neuchvátilo. Nejzajímavější na něm je skutečnost, že vidíte de facto Darth Vadera bez masky. Nenechte se však odradit zdejším podprůměrným hodnocením a dejte Horroru šanci. Zaslouží si ji. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Hammerovský Frankenstein bez Cushinga, ale náhradník to zvláda bez problémov a predvádza dokonale slizkého a arogantného nadradeného hajzlíka čo s povýšeneckým výrazom  zavraždí každého kto mu prekáža v rozlete. Hlavný predstaviteľ je ale jeden z mála pozitívnych bodov filmu, ktorý trpí predovšetkým dvoma veľkými problémami. Za prvé, je to remake "pôvodného" filmu ktorý dosť presne kopíruje. Pokračovať v sérii tam kde predtým skončila so všetkým tým prehadzovaním mozgov by síce už bolo ľahko absurdné, ale návrat na začiatok zas znamená že neponúkne vôbec nič nové a sledujeme zasa len ten istý príbeh, akurát s inými hercami. V "origináli" boli síce tie pomačkané a roztopené mozgy evidentne k ničomu, ale tu bol zas ten plastový exemplár taký tvrdý ako by jeho majiteľ za živa lôchal formaldehyd. No a tým sa dostávam k druhému bodu a to je neodbytný pocit že tvorcovia pôvodne začali točiť paródiu, ale potom sa plány zmenili a oni to museli prerobiť na seriózny film. Už keď tá odseknutá ruka pripojená na dynamo začala ukazovať véčko, tak som si okamžite spomenul na Červeného Trpaslíka. Tento pocit zavrhnutej komédie je najsilnejší práve v hororovej časti filmu keď konečne príde na svet očakávané monštrum v podobe kulturistu s hranatou hlavou ako Lemarchandova kocka a napnutím svojej mužnej nekrohrude pretrhne remene ktorými je spútaný. Frankensteinovo monštrum bolo vždy tragická postava, ale tento vyleštený kus vola tam pobehuje s výrazom ľahko sfetovaného majstra sveta a zabíja ľudí len pre parádu. V kombibácii handrami čo má na sebe vyzerá ako paródia na Shreka s pornofilmu. No a korunu tomu nasadí finále, kde je monštrák omylom srandovne zlikvidovaný malým dievčatkom čo sa hrá s gombíkmi v laboratóriu a Frankdensteinova reakcia je úplne ako zo sitcomu, len tam chýbal pridaný smiech. A to som ešte nespomenul dvojicu vykrádačov hrobov, z ktorých žena v kostýmčeku kope jamy a jej drahý si zatiaľ nad ňou robí piknik. Strašne divná záležitosť. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Díky místnímu hodnocení jsem moc nevěřil, že mě tahle Hammerovka zaujme a ejhle, ona to byla docela zábavná podívaná. Líbilo se mi, že se film vůbec nebere vážně a je plný suchých a černohumorných hlášek. Ironický Victor Frankenstein v podání Ralpha Batese mi více připomínal Jeffreyho Combse (Re-animátor), než zde zmiňovaného Cushinga a beru to jako plus. Na rozdíl od většiny fandů hororu totiž Petera Cushinga příliš nemusím, stejně jako jsem nikdy nebyl odvařený z Frankensteinovských filmů z 50. a 60. let. Tohle béčko na to jde trochu moderněji, s nadsázkou a nadhledem, snaží se hlavně pobavit a většinou se mu to daří. Vděčný žánrový divák pak rád odpustí i kdejakou pitomost, gumové atrapy, směšné monstrum i podivný scénář, ve kterém chybějí celé stránky i konec, protože tyhle kiksy takovému filmu vlastě sluší. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Kulisy a kostými sú stále na vysokej úrovni, ale toto je iný Hammerovský Frankenstein. Zábavný a trochu diabolský scénar ktorý však nevystraší asi nikoho. 3 hviezdičky. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Opět velice pěkně zpracované po všech stránkách na úrovni minulých sequelů, ovšem do doby, než se tam objeví zoufalá parodie na frankensteinovo monstrum, co ani neumí hrát, aby se bezkonkurenčně zařadilo jako nejhorší podoba této postavy s nedostižným talentem nejhoršího hereckého výkonu jaký si jen lze představit. Ovšem konec je stylový! ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý sedmdesátky a Hammer jak ho známe a jak ho máme rádi. Frankenstein a jeho monstrum v tomto podání ani v nejmenším neurazí i když na slavnou Hammerovskou sérii to ztrácí, ale i přesto se jedná o gotickou podívanou se vším všudy co k tomu patří, čili pěkný herečky s pěknýma vystřihama, tmavá krev, dobrá hudba a perfektní prostředí s pěknou romantickostrašidelnou atmosférou. Ten jenž má rád gotické horrory a především Hammer produkci, tak bude jistě spokojen. ()

Reklama

Reklama