Reklama

Reklama

Poslední leč

TV spot
Komedie / Experimentální
Československo, 1981, 92 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedinými protagonisty této nezvyklé podívané, v níž se dialogy prolínají s pantomimou, jsou revírník z románu Viléma Mrštíka Pohádka máje a doktor Zvonek Burke ze hry současného dramatika Ladislava Smočka Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho. Děj je velmi jednoduchý: tak jako každý rok přichází doktor Burke navštívit stařičkého pana revírníka, o něhož se stará pečovatelka Dobruše. V malé, nepříliš útulné místnosti prožívají oba přátelé neuvěřitelná dobrodružství, v nichž díky jejich fantazii mění úplně všední věci svou funkci, představy se stávají skutečností a vzniká tak bláznivý svět, v němž je možné všechno. Experimentální film, kde jde v podstatě o hru na hru, se zcela vymyká běžnému standardu barrandovské produkce a oprávněně zaujal kritiku i zasvěcené diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

charge odpad!

všechny recenze uživatele

Barevný vsuvky kdy nám Polívka vysvětluje, nebo koumá jak provede další scénu a Pecha mu u toho sekunduje dejme tomu, ale sledovat dva magory jak si hrajou v místnosti na myslivce (lesní zvěř, rybáře atd.) a melou u toho super hovna jak po lobotomii a výplachu mozku zároveň mě vážně nebere. Jako netušim jestli je tohle veledílo určeno pro fanklub divadla Husa na provázku, ale já coby nezaujatej divák vnímám jen nudu, šeď, vysoce stupidní scény a dialogy, kterým neni navíc často ani pořádně rozumět. Tady mě otravovalo skutečně všechno od A do Z včetně vstupů protivný ošetřovatelky a těch pár okamžiků přechodu mezi realitou a čirým herectví to nezachrání. 5% ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Pana revírníka jsem znala z Pohádky máje z Provázku, doktora Burkeho z Podivného odpoledne tuším ve Véčku - perfektní! Poslední leč jsem viděla Na Provázku ještě v předpremiéře. Šla jsem tam po večeři a měla jsem co dělat, abych ji smíchy nepředvedla ostatním. Bylo tam strašně moc lidí, hrozný vzduch a my jsme seděli na zemi namačkaní pod pódiem. A zkuste se chechtat, když jste sedící sardinka! I když je to vlastně hodně smutné téma, chechtala jsem se pořád, už když Bolek Polívka před představením strašil publikum vystoupením živé šelmy a pak přišla stará fenečka Nela, na to v životě nezapomenu. Divadlo za pět hvězd, film za čtyři, protože to divadlo bylo prostě lepší. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

To co tu Bolek s Pecou předvádějí je dokonalé. Celé je to postavené na podobném základu jako Cimrmanův Lijavec, ale tito dědci nebourají mocnářství, ale nimrodí, či rybaří. Sísova režie je sice celkem statická, ale vůbec neruší. Když Bolek leze po Pecovi, prostě to nemá chybu, ale následuje spousta dalších skvělých míst a úžasných hlášek: "Ležím v kleči!" ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tomuhle druhu humoru příliš nerozumím. Trochu víc klaunství s prvky pantomimy než klasický humor. Občas se člověk trochu zasměje, spíš ale jednotlivostem, než aby chápal, oč Polívkovi a Pechovi šlo. Samozřejmě, namítnete - zfilmované představení Divadla Na provázku, klasický Polívka, jenže mně se tu víc líbil Jiří Pecha, zvlášť ten začátek, kdy jej pečovatelka obléká, vypadal nadějně. Dva senilní staříci si vybavují scény ze svého nimrodského života a tím duševně omládnou. To omlazení duše ale bohužel nedoprovází omládnutí těla, z čehož mají asi vyplývat komické situace. Několikeré opakování většiny gagů snad má taky připomenout, že skleróza bude čekat na každého z nás... Časem se z toho stala dost nuda a v polovině jsem asi na deset minut usnul. Asi mi byly duchovně nejblíž ty pečovatelky... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me hodne rozporuplny film, kteremu clovek v jednu chvili chce dat temer odpad a pak snad i plny pocet. Ja se radeji budu drzet stredu. Myslim, ze se jedna o velmi originalni podivanou, ktera v roce 81 musela byt hodne nadcasova. Humor ve filmu neni spatny, postupem casu se ale zacina opakovat, coz muze zacit nudit. Herecke vykony vsech protagonistu jsou ale vyborne a uz jen kvuli nim stoji za to tento neobvykly film videt. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama