Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárně dramatická koláž natočená na motivy skutečného příběhu Harveyho Pekara ukazuje obyčejného muže, který celý život vykonával nudnou práci - byl úředníkem v nemocnici. Díky svému autobiografickému komiksu se však stal legendou. Drama z produkce HBO Můj svět odhaluje život a názory Harveyho Pekara, nemocničního úředníka, intelektuála z nižší třídy, posedlého sběratele a tvůrce autobiografického komiksu American Splendor. Toto jeho dílo zobrazuje dvě desetiletí a dokumentuje Harveyho všední trápení, náhodné zkušenosti a kulturní radosti, jež ho provázely každým dnem jeho existence v rodném Clevelandu. Můj svět je pravdivá sága o obyčejném muži, který prostřednictvím svých komiksů našel lásku, rodinu i svůj tvůrčí talent. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svět komiksu nezahrnuje jen ty obecně známé postavy a symboly popkultury, jako jsou superhrdinové v podání Batmana, Spidermana nebo Supermana. Podobné tituly sice na objem jednoznačně vítězí, ale téměř od počátku existoval proud alternativního komiksu, který chtěl reflektovat skutečný svět a jeho skutečné problémy a představoval nekomerční, ale o to zajímavější část malonákladové komiksové produkce. Jedním z hrdinů a symbolů téhle nezávislé tvorby je právě chlápek jménem Harvey Pekar, který je všechno, jenom ne idolem žen a superhrdinou. Místo s padouchy a nestvůrami bojuje se svými mindráky, pohodlností, smůlou a bohužel také s rakovinou. Film se odehrává v tragikomické poloze a má autobiografické rysy, protože v něm autor scénáře popisuje vlastně své životní osudy. Jen málokdy můžu říct, že bych měl takový pocit sounáležitosti s filmovým hrdinou, protože už jen vstup do jeho pracovny ve mě vzbuzuje pocit malého vítězství, že je na téhle planetě aspoň jeden člověk, který je větší bordelář než já. Můj svět je malý film, který nenabízí šokující zvraty a bombastické efekty, ale je hluboce lidský a sympatický. Celkový dojem: 75 %. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

American Splendor je jasným důkazem, že podle výborného scénáře nemusí nutně vzniknout i výborný film. Biografie Harveyho Pekara obsahuje výborně prokreslené charaktery, které díky výbornému castingu získali i odpovídající tváře, ale po režijní stránce prostě AS nemá čím zaujmout. Režijní unylost a šeď zachraňuje až pár výborných scén prolínání komiksu s realitou, ale ty bohužel neudělají celý film, podobně jako vždy sympatický Paul Giamatti. Filmu bohužel neprospívá ani chvilková snaha o jakousi polo-dokumentárnost, kdy film chvílemi přeskočí do jakéhosi "making of" s pravým Pekarem, bohužel ale tyto momenty jaksi nevyzní. American Splendor zkrátka funguje výborně na papíře jako komiks, na plátně ale bohužel dost často nudí. I tak se ale jedná o nezávislé drama, které za to zhlédnutí stojí. Pro fanoušky Paula Giamattiho nutnost, prakticky nesleze ze záběru, byť se jedná o další jeho klasickou roli. 60 % ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Komiksový film o komiksoch avšak úplne inak ako všetky doterajšie komiksové adaptácie. Zároveň pre mňa aj jeden z najlepších a najoriginálnejších príbehov aké som mal možnosť vidieť. Spôsob, akým tento film prevracia naruby nielen pravidlá a poetiku komiksových políčok, ale zároveň aj médiami a hollywoodskou mainstreamovou produkciou masírovanú predstavu o americkom sne a ideálnom spôsobe života je miestami tak presvedčívý, až ma desil. Najsilnejší je práve v momentoch, kedy som sa pristihol, že nepríjemnú situáciu odohrávajúcu sa vo filme by som rád transformoval na spomínané zažité a bezpečné vysnívané škatuľky happy-cukríkových nereálností - vtedy mi ukázal ako sám miestami až strojovo príjmam za samozrejmé tieto zažité konvencie. K tomu si pridajte perkfektný výkon Paula Giamattiho v úlohe Harveyho Pekara, dokonale hravú formu smerom ku komiksovej štylizácii a skvelý, pohodový soundtrack. Výsledok vás nemôže sklamať. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, jen jméno - Paul Giamatti, chlapík z Bokovky - ten smutný, zas se opakuju, ale byl tam tak úžasný a byl takový i tady. Jeho Harvey tvoří komiksy, jak je všední, tak je neobyčejný, máte pocit, že ho lze potkat denně, ale že zároveň i se svými kamarády a jejich "diagnozami" musel snad odněkud spadnout, a přes svoji vnitřní melancholii má pud sebezáchovy, který ho zdvihne ode dna, má komiksy - svou psychoterapii, má ženu........."Vím, že nakonec tu válku stejně prohraju, ale dobrý je na tý cestě vyhrát pár bitev". Fajn film. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Film podle komiksu, ve kterém je zaznamenán obyčejný život jeho autora. Rafinovaná narace se skládá z několika navzájem se proplétajících rovin, v jejichž středu stojí postava Harveyho Pekara (sám Pekar/ pětihvězdičkový Giamatti) a jeho každodenní boj se životem. Víc takových scénářů! 8/10 ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama