Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárně dramatická koláž natočená na motivy skutečného příběhu Harveyho Pekara ukazuje obyčejného muže, který celý život vykonával nudnou práci - byl úředníkem v nemocnici. Díky svému autobiografickému komiksu se však stal legendou. Drama z produkce HBO Můj svět odhaluje život a názory Harveyho Pekara, nemocničního úředníka, intelektuála z nižší třídy, posedlého sběratele a tvůrce autobiografického komiksu American Splendor. Toto jeho dílo zobrazuje dvě desetiletí a dokumentuje Harveyho všední trápení, náhodné zkušenosti a kulturní radosti, jež ho provázely každým dnem jeho existence v rodném Clevelandu. Můj svět je pravdivá sága o obyčejném muži, který prostřednictvím svých komiksů našel lásku, rodinu i svůj tvůrčí talent. (HBO Europe)

(více)

Recenze (74)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, jen jméno - Paul Giamatti, chlapík z Bokovky - ten smutný, zas se opakuju, ale byl tam tak úžasný a byl takový i tady. Jeho Harvey tvoří komiksy, jak je všední, tak je neobyčejný, máte pocit, že ho lze potkat denně, ale že zároveň i se svými kamarády a jejich "diagnozami" musel snad odněkud spadnout, a přes svoji vnitřní melancholii má pud sebezáchovy, který ho zdvihne ode dna, má komiksy - svou psychoterapii, má ženu........."Vím, že nakonec tu válku stejně prohraju, ale dobrý je na tý cestě vyhrát pár bitev". Fajn film. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Co až zemřu, bude postava toho komiksu žít dál?“ Dopředu jsem o filmu vůbec nic nevěděl a prvních pár minut jsem se ve vyprávění trochu ztrácel. Naštěstí brzy vyšlo najevo, že to není tak komplikované: Harvey Pekar je obyčejný chlápek, který začne psát komiksy o svém obyčejném životě a stane se slavným. Po několika letech o jeho životě natočí film. Tohle je ten film. Jak mi postupně docházelo, Harvey Pekar je skutečnou žijící osobou, ve filmu jej hraje Paul Giamatti i samotný Harvey Pekar, který je vypravěčem celého příběhu a účinkuje v archivních záběrech ze show Davida Lettermana. Pekarův život je opravdu obyčejný, ne tak lidé, které v jeho průběhu potkává a kteří zajišťují většinu komických situací jinak celkem vážného dramatu. Slovy jeho přítelkyně to jsou: autista, paranoik a polymorfní perverzák. Posledně jmenovaným byl přitom míněn známý kreslíř Robert Crumb, bez jehož kreseb by Pekar nikdy neprorazil („neumím nakreslit ani rovnou čáru“). Dvojice debutujících režisérů bohužel nemá film pevně ve svých rukou, snaží se být formálně nápadití za každou cenu. Ale kdybych neviděl Horší už to nebude, možná by právě nepatřičně působící originalita byla důvodem k udělení páté hvězdičky. Apendix: Můj život si ještě lépe vychutnáte s alespoň základní znalostí americké nezávislé komiksové scény – pro rozšíření obzorů doporučuji fascinující dokument Crumb). 85% Zajímavé komentáře: Adrian, belldandy, Tommy987 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V jedný věci je Můj svět poměrně netradiční film, Harvey Pekara tam totiž hraje jednak Paul Giamatti, ale v některých scénách i sám Harvey Pekar, což takhle slovně může působit chaosově, ale ve filmu to docela zapadá. Spíš než souvislý příběh, se jedná o pozorovařku značně neorotodoxní bytosti jménem Harvey Pekar, kterej má věčně zamračenej kukuč a tváří se jak kuře před zájezdem na pekáč. Paul dal postavě Harveyho zvláštní kombinaci smutku a humoru a přesně tak vyznívá i celý film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harvey Pekar byl hodně jinej, než tak běžnej člověk bejvá. Na druhou stranu právě ta neortodoxnost donutila tvůrce k tomu, aby o něm vyprávěli film. Paul Giamatti tak rozjíždí další ze svých intelektuálních rolí, kterou si občas střihne i samotný Harvey Pekar. Takže tu Pekara někdy hraje Giamatti a někdy si ho hraje i on sám. Do toho se tu promítá i svět komiksů a fakt, že na scéně je více bláznů, než je obvyklé, což je v rámci filmu v pořádku. Jakmile nahodíte na jeho tóninu, zaručeně Vás uspokojí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shari Springer Berman, Robert Pulcini .. Comics nemusí být jen o superhrdinech, ale i obyčejných lidech, kteří mají své každodenní potíže v práci, s manželkou, chorobou. A takový je přesně American Splendor. Příběhy o hořké každodennosti, depresivní všednosti a občasných vyhraných bitvičkách. Snímek má své originální momenty, ale také spoustu hluchých míst, kdy jsem (ač bylo dopoledne) lehce zíval nudou. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Komiksový film o komiksoch avšak úplne inak ako všetky doterajšie komiksové adaptácie. Zároveň pre mňa aj jeden z najlepších a najoriginálnejších príbehov aké som mal možnosť vidieť. Spôsob, akým tento film prevracia naruby nielen pravidlá a poetiku komiksových políčok, ale zároveň aj médiami a hollywoodskou mainstreamovou produkciou masírovanú predstavu o americkom sne a ideálnom spôsobe života je miestami tak presvedčívý, až ma desil. Najsilnejší je práve v momentoch, kedy som sa pristihol, že nepríjemnú situáciu odohrávajúcu sa vo filme by som rád transformoval na spomínané zažité a bezpečné vysnívané škatuľky happy-cukríkových nereálností - vtedy mi ukázal ako sám miestami až strojovo príjmam za samozrejmé tieto zažité konvencie. K tomu si pridajte perkfektný výkon Paula Giamattiho v úlohe Harveyho Pekara, dokonale hravú formu smerom ku komiksovej štylizácii a skvelý, pohodový soundtrack. Výsledok vás nemôže sklamať. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svět komiksu nezahrnuje jen ty obecně známé postavy a symboly popkultury, jako jsou superhrdinové v podání Batmana, Spidermana nebo Supermana. Podobné tituly sice na objem jednoznačně vítězí, ale téměř od počátku existoval proud alternativního komiksu, který chtěl reflektovat skutečný svět a jeho skutečné problémy a představoval nekomerční, ale o to zajímavější část malonákladové komiksové produkce. Jedním z hrdinů a symbolů téhle nezávislé tvorby je právě chlápek jménem Harvey Pekar, který je všechno, jenom ne idolem žen a superhrdinou. Místo s padouchy a nestvůrami bojuje se svými mindráky, pohodlností, smůlou a bohužel také s rakovinou. Film se odehrává v tragikomické poloze a má autobiografické rysy, protože v něm autor scénáře popisuje vlastně své životní osudy. Jen málokdy můžu říct, že bych měl takový pocit sounáležitosti s filmovým hrdinou, protože už jen vstup do jeho pracovny ve mě vzbuzuje pocit malého vítězství, že je na téhle planetě aspoň jeden člověk, který je větší bordelář než já. Můj svět je malý film, který nenabízí šokující zvraty a bombastické efekty, ale je hluboce lidský a sympatický. Celkový dojem: 75 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavosť snímku pramení najmä z jeho jedinečnej nezvyčajnosti. Sfilmovaný comics, sfilmovaný život, sfilmovaná realita aj fikcia. Na týchto rozhraniach je postavený celý dej. Svojsky prerozprávaný, ešte svojskejšie zakončený. Ale určite z väčšej časti zaujímavo trpký, pesimistický aj humorný. Viac z tohto celku však majú určite domáci (USA), ktorí majú o 'American Splendor' oveľa väčší prehľad, keďže tam sa comics a postava Harvey Pekar stali dá sa povedať národnými ikonami. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Perfektní polo-hraný dokument o komiksovém scenáristovi Harvey Pekarovi, který v Americe proslul svými komiksy American Splendor. Je jen logické, že film nese stejné jméno, protože je to prostě další dílo popisující Pekarův život. Film je dost zábavný, hlavní hrdina je morous, který si diváky snadno získá. Paul Giamatti v hlavní roli je dokonalý. Dokonce Pekara lehce připomíná, ale zase ne moc:) To naštěstí nevadí. Film má dost zvláštní a ojedinělou formu, která k tomu ale skvěle sedne. Používá různé originální prvky, komiksovou stylizaci, jako například že nejrůznější časové údaje (Potom; Druhý den...) vkládá do roku filmového obrazu jako nápisy v komiksu, atd... Mimochodem o prvním ilustrátorovi Pekarových scénářů, Robertu Crumbovi, byl natočen dokument Crumb (1994), ke kterému ale neseženete titulky. Ohedně komiksové předlohy: Stačí podívat se na tento film a máte jasno. První čísla vycházela od roku 1976 v Pekarově vlastním nákladu jednou za rok. V roce 1993 začal komiks vydávat Dark Horse a v letech 2006-2008 vydávalo tyto komiksy nakladatelství DC měsíčně. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Nečekaně povedený snímek. V záplavě dle komiksů natočených filmů se jedná tak trochu o něco uplně odlišného. Tentokrát se nejedná o nějakého nepřemožitelného hrdinu, celý film popisuje obyčejný život jednoho neobyčejného člověka, který si jeden den řekl, že začne psát komiks podle svého života. Největším překvapením tohoto filmu je skvělý Paul Giamatti, který pro mě zatím byl takovým druhým Robem Schneiderem a co se hraní týká jsem ho moc vážně nebral. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Harvey Pekar vede obyčejný a přesto zajímavý život. Svůj looservský osud se totiž rozhodl vložit do komiksového scénáře. Byl to nápad trochu exhibicionistický, ale zároveň dostatečně originální, aby se mu podařilo získat pro něj vydavatele. Všechny životní peripetie tohoto věčného smolaře a misantropa se od té doby odbývaly za dodatečné účasti čtenářů jeho komiksu. Pod jejich dohledem se Harvey seznamoval s Joyce Brabner, svou druhou ženou (Jejich první setkání skončilo scénou zvracení na záchodě a následným prohlášením Joyce: „Vynecháme námluvy a rovnou se vezmeme.). Pod jejich dohledem překonával manželské krize i urovnával vztah se svým přítelem nerdem Daniellem Batonem a nakonec i prodělával léčbu rakoviny. Film American Splendor není nic jiného než adaptací Harveyho komiksu. V záplavě všech komiksových adaptací ze života superhrdinů, jde však zřetelně o něco jiného. Nejen proto, že nám film nabízí pohled na odvrácenou stranu amerického života, ale také proto, že režiséři Shari Springer Berman a Robert Pulcini se svého tématu chopili netradičně a postmoderně. A tak mimo herců představujících Harveyho, Joyce a Daniella vidíme ve filmu i jejich skutečné životní předvzory, kterak děj různě komentují. Příběh se zaplétá sám do sebe, když hrdinové prožité scény znovu sledují napřed v komiksu a pak na divadelním jevišti. Film se nám otevřeně představuje jen jako čtvrtá verze původní události a svoji fiktivnost tak nezastírá, ale naopak hrdě odhaluje. Jeho originalita je tak výrazná, že to nemohou zkazit ani viditelně malé náklady a tak trochu televizní formát. Bohužel jediné ocenění, jež se tomuto filmu, pokud vím, dostalo, je cena Sundance festivalu z roku 2003. Lze pochybovat, že se kdy bude zdát některému českému producentovi dostatečně divácký, aby ho přivedl do Čech. Je to škoda, ale ještě větší škoda možná je, že český čtenář nemá příležitost seznámit s původním komiksem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako usoplené mládě jsem kreslila komiksy, mými spolužáky oblíbené sci-fi krváky, a svět výtvarna mi zůstal blízký dodnes. Chválím tedy vizuální stránku filmu a vůbec celkově neotřelé provedení "Mého světa", kombinující životopisný film s dokumentem, do toho zajímavé obrázky a komiksové vsuvky. Jako další klad lze přihodit herecký výkon Paula Giamattiho, na padnutí na zadek a oslavné výkřiky to sice nebylo, ale na druhou stranu scénář nedával kdovíjaký prostor pro excelování. Obyčejný lidský příběh je paradoxně největší slabinou filmu, místy melancholický, místy groteskní, ponejvíce však všedně nudný, jak už to obvykle v životě chodí. Pro příznivce nezávislých snímků asi hotový ráj, já jsem ovšem pouhá povrchní pipka, od kinematografie očekávám, že mi přinese pořádné emoce: napětí, strach, smích nebo dojetí, úžas nad nepoznanými světy - nic z toho mi tenhle film nenabídnul. No jo, zase jsem usnula a v tomto případě by se mi to nejspíš stalo i v dopoledních hodinách, natož v noci. 58% za to zajímavé, vymazlené zpracování a P. Giamattiho. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Harvey Pekar (skvelý Paul Giamatti!), koho životopisom je tento film, píše comicsy o svojom nudnom živote a vrcholom je, keď napíše comics o svojom boji s rakovinou. V živote by som taký comics nevzal do rúk ... lebo je to nuda. Keď chcem vidieť reálny život, tak sa pozriem von oknom. 50% ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Podivná autobiografie podivného podivína. Potencionálně nejsilnější momenty filmu (léčba rakoviny) jsou shrnuty v několika comicsových oknech, režiséři se zaměřují spíše na ostatní aspekty Harveyho života. Což je možná škoda, ale zcela jistě záměr. Harvey Pekar je zvláštní osobnost a film svým pojetím jeho zvláštnost ukazuje. Filmařsky dokonalé, divácky možná až moc podivné (rozuměj občas přeci jen nudné). ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tento film ma jednoducho okúzlil. Tak spracovaním, ako aj námetom, tak scenárom ako aj jeho režijným prevedením a predovšetkým úžasne zahraným Harveym Pekarom úžasným Paulom Giamattim. Role nespokojných chlapíkov mu skrátka sadnú rovno na telo. A keď si pomyslím, že celý ten film je v podstate o obyčajnom živote rozprávané cez comixy a jazz (určite moje dve najmilšie neresti a slasti) tak nemôžem nič, len tento nenápadný filmík odporučiť všetkým. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Našťastie som videl pred pár mesiacmi dokument Crumb, takže som túto osobnosť ihneď identifikoval a jednoduchšie som si spojil súvislosti. Vtipne a svižne nakrútený metafilm, ktorý ide dokonca tak ďaleko, že ešte ponúka aj divadelnú hru vo filme vo filme. Trochu to pripomína Synekdochu New York, ale tu sa nikto nehrá na komplikované puzzle, American Splendor je maximálne prehľadný v každom svojom momente. No a pokiaľ si chcete urobiť prehľad o tom, ako žije priemerný Američan, okrem Homera Simpsona lepšiu postavu na obrazovkách, ako Harevya Pekara, nenájdete. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Životy samotárov, outsiderov, neviditeľných bytostí, obklopených jednotvárnosťou, z ktorej sa niektorí snažia vymaniť, iní si vybudovali svoj vlastný, nepreniknuteľný vnútorný svet, z ktorého nechcú, alebo majú strach, uniknúť. Harvey Pekar bol jedným z nich, jedným z nás, priemerným, nevýrazným a obyčajným, no dokázal niečo, čím si získal pozornosť a tisícky priaznivcov. Prekonal svoj tieň a unikol z bezodnej priepasti zabudnutia. Film, ktorý rozpráva jeho príbeh, je klasickou nezávislou, úprimnou vtipno-smutnou sondou do života Harveyho, plniaceho si svoj sen o úspechu na základe svojho jednoduchého, každodenného putovania po uličkách svojej existencie. No nejedná sa o klasicky poňatú biografiu, príjemným oživením klasickej schémy filmov o životnej dráhe jedného človeka je vizuálna stránka filmu priamo vychádzajúca a čerpajúca z Pekarovej komiksovej tvorby, čím vzniká veľmi originálny film-komiks, v ktorom nechýba ani reálna postava Harveyho Pekara. Postavy snímky sú príjemnou zmesou životných stroskotancov, hľadajúcich i prežívajúcich, ktorí sú však pre bežného diváka (mňa) oveľa lepšou a sympatickejšou variantou ako prototyp klasického nepremožiteľného hrdinu. American Splendor je film, ktorý najviac ocenia ľudia, netrpiaci fóbiou z vlastnej priemernosti, príbehom o človeku, ktorý na nej postavil piliere svojho úspechu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zdá se vám váš život příliš obyčejný, nudný, nezajímavý? Napište o něm komiks! Třeba ho pak někdo zfilmuje... Paul Giamatti a Harvey Pekar skutečný, divadelní i animovaný jako úředník Harvey Pekar. Patrně jeden z nejoriginálnějších živototpisných filmů vůbec. ()

Reklama

Reklama