Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárně dramatická koláž natočená na motivy skutečného příběhu Harveyho Pekara ukazuje obyčejného muže, který celý život vykonával nudnou práci - byl úředníkem v nemocnici. Díky svému autobiografickému komiksu se však stal legendou. Drama z produkce HBO Můj svět odhaluje život a názory Harveyho Pekara, nemocničního úředníka, intelektuála z nižší třídy, posedlého sběratele a tvůrce autobiografického komiksu American Splendor. Toto jeho dílo zobrazuje dvě desetiletí a dokumentuje Harveyho všední trápení, náhodné zkušenosti a kulturní radosti, jež ho provázely každým dnem jeho existence v rodném Clevelandu. Můj svět je pravdivá sága o obyčejném muži, který prostřednictvím svých komiksů našel lásku, rodinu i svůj tvůrčí talent. (HBO Europe)

(více)

Recenze (74)

ric 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak dobře se dají filmové efekty využít k natočení tohoto dílka. Krom skvělého hlavního podivína stojí za zmímku i ti okolo něj. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý příběh i zpracovaní. Přesto (a možná i právě proto), že vtáhne do děje a hrozně depresivního života autora, je film ke konci už docela nudný. Prostě mě už nebavilo koukat na zoufalý osud toho člověka, neschopnost s tím nic dělat, deprese ... Dal bych možná i 3*, ale jednu bonusovou si zaslouží nejlepší Nerd na světě:). ()

old salt 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mi chvíli trvalo než jsem se "do filmu dostal". Ale poté jsem se výborně bavil .Giamatti je výborný (ostatně skoro jako vždy !) a "zpracování" příběhu - komiksu je mimořádné . Opravdový zážitek ! ()

josmart 

všechny recenze uživatele

Paul Giamatti je geniální herec. Film jsem neviděl úplně od začátku, ale brzy mi došlo, že bude založen na nějakém skutečném příběhu. A to příběhu docela dodává sílu. Crossover komiksu, dokumentu a autobiografie - netradiční kombinace, ovšem zvládnutá na jedničku. ()

MK_ultra 

všechny recenze uživatele

Motto filmu:" Ordinary life is pretty complex stuff" plně vystihuje to co si o filmu a o životě myslím. Komentáře stranou,prostě si to pusťte!!! ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Inovatívny film, ktorý spojením záberov Pekara, jeho rodiny a priateľov s jeho alter egom sviežim a neustále prekvapivým spôsobom. Giamatti je perfektný v úlohe nehanebného lakomca. Scenár k filmu napísali režiséri. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, dobří herci, hezké zpracování, ale nějak mě to nebavilo. Ani jsem nedokoukal. Možná příště. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Nejsem schopný vůči tomuhle filmu zaujmou jasné stanovisko. Na jednu stranu mě fascinuje ta troufalá práce s médii (komiks prolínající se s filmovým časoprostorem a skutečným člověkem, který tyhle komixy napsal). To vyzdvihnutí obyčejného člověka na superhrdinskou úroveň je nejzajímavější fenomén poslední dekády. Ale na druhou stranu tahle syntéza nese hořkou pachuť. Tu šedivou realitu a vlastní bezvýznamnost Splendor sice vyloženě neadoruje, ale tak nějak probouzí geeky do syrovýho světa z jejich super-snění, což třeba já osobně nesu s velkou nelibostí. Kdyby film alespoň probouzel nějaký existenciální otázky nahledávající komiksová paradigmata...ne, sledujeme plešatějícího úředníka, kterej není ani zajímavej svým handicapem (Defendor), ale je prostě nudnej a obyčejnej. Prostě a jednoduše - American splendor mi ukazuje jakej kus bezvýznamnýho zmrda jsem a boří kameny, na kterejch komiks stojí - touha stát se nesmrtelným bohem (ať už chaosu nebo řádu). A tohle dělá tím nejhorším možným způsobem - skrytě oslavuje naši smrtelnost a ubohej stereotyp našich životů. Ale už jenom kvůli těm všem otázkám a rozporům si American splendor zaslouží pozornost. ()

andaAanda 

všechny recenze uživatele

jeden z mých vůbec nejoblíbenějších filmů. absolutně úžasná adaptace komiksu - směs kresby, hraných a dokumentárních sekvencí. občas úýasný přechody - teba když představitelé harveyho a andyho diskutují v knihovně, pak klapka, odejdou ze záběru a tam skuteční harvey a andy, kteří taky... diskutují v knihovně :) - věčná škoda, že judah friedlander nedostává víc podobných rolí, ale pořád hraje ty samý omezený trotly jako v děsným dojáku. a věčná škoda, že další (minimálně ten jeden, co jsem viděla) film režisérské dvojice nestál za moc. ()

Bohaatstvo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, jelikož jsem film před shlédnutím vůbec neznal. Ze začátku trochu obskurní podívaná, stojí ale za to vydržet až do konce. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování autobiografie, kde vystupuje i reálná osoba, o kterou se jedná (Harvey Pekar). Není to nic nového, sám sebe hraje např. Howard Stern v Soukromých neřestech. Tohle je však více "dokumentární" i díky vloženým záběrům z natáčení či kresleným ukázkám z Harveyho díla.  Z herců zaujme Hope Davis v roli ..... manželky hlavní o hrdiny (Zlatý globus  2004). ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Komiks o tom nejobyčejnějším přežívání nevýrazného a nevýznamného člověka je podnětem k tomuto autorského filmu ()

Reklama

Reklama