Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku sráží hlavně dětinský (ne dětský) humor obyvatel vodní říše. Jinak je to další relativně rozumná pohádka, kterou si nejspíš užila hlavně Zuzana Kanócz při hraní své záporné figury. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

A nechtěla by se Linda Rybová o tu vodičku v této době s lidstvem podělit, docela by to bodlo. Ovšem oceňuji, že pro paní vod byla vybráná herečka jménem Rybová, to se cení. Příběh by nebyl špatný, ale herecky výrazná mě přišla jen Zuzana Kanocz ta si tu svini dala na stříbrným podnose. Ještě výtka, to jste fakt nemohli udělat lepší triky v té vodní říši při dnešních možnostech ? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jako každý rok, tak i letos jsem se těšil na již pravidelný duel mezi premiérou české a slovenské pohádky a nyní musím konstatovat, že to s přehledem vyhrála pohádka česká. Tady jsem se nějak nedokázal zakoukat. Je pravda, že Linda Rybová a Zuzana Kanócz byly to nejlepší na pohádce, ale když se příběh dostal pod vodu, tak jak kdyby se efekty zastavily před dvaceti lety. Ne-li déle. Navíc i ten příběh byl vyprávěn tak jako nemastně, neslaně, neskutečně nevýrazně. Škoda. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pekná rozprávka. Nič geniálne, ale fajn áno. Po vizuálnej stránke tomu niet príliš čo vytknúť, lebo scenár obsahuje len pomerne ľahko sfilmovateľné veci. Zámok? Máme reálny. Kostýmy? Niekde splašíme. Podvodný svet? Dá sa šikovne stvárniť tak, že pôsobí exoticky a pritom je lacný. Triky? Minimum stačí, netreba to preháňať, ostatne akonáhle sa v minulosti nejaká SK rozprávka vytasila s CGI, dopadlo do katastrofálne. Poetika? Disponujeme, šéfe (najmä zo začiatku, kedy je princezná dieťa). Monštruóznou bradou vybavený Marek Mitaš sa mi napriek pomerne nízkemu veku (40) v úlohe kráľa páčil, aj keď sa nedokážem ubrániť dojmu, že paradoxne práve pre svoj vek, ktorý mi pripadal originálny a teda osviežujúci. Väčšina rozprávkových kráľov v našich končinách je nudne zobrazovaná ako starí bradatí chlapi s pneumatikou, takže mi pripadalo realistické vidieť konečne kráľa na vrchole svojich síl. Herci v kladných rolách OK, čo o sebe však nemôžu povedať záporáci, ktorí sú napísaní dosť biedne (a Zuzanu Kanócz po tomto tak skoro do škôlky asi nepustia). U najzápornejšej postavy je zaujímavé, že je aj nie je potrestaná. Scenár hodnotím rozpačito – dlho trvá, kým sa rozbehne nejaký konflikt, až divák prestane dúfať a bude čakať, že to vlastne bude svojím spôsobom bezdejové. Problém je v tom, že tak by to možno bolo lepšie, lebo akonáhle sa situácie začnú vyhrocovať, začína to byť trochu divné (wtf nehoda na koňoch a wtf scéna s uzdravovaním národa, ktorá vyzerá ako z paródie) a klišé. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Najviac ma zaujal ten psychedelický vizuál scén spod vody. Niečo také som naposledy videla na jednom maďarskom goa trance festivale. Partia týpkov pod vodou robí chemické experimenty ako variči pika v Dúbravke. Osobne nefandím romantizujúcej pseudogotickej architektúre typu Smolenice alebo Bojnice, ale do takýchto rozprávok sa to hodí. Toľko k plusom. Dej je síce priamočiary a jednoduchý, bez zbytočných kudrliniek, ale aj tak akosi postráda dynamiku. Téma asi nebola vybraná náhodne. Je fajn, že altruizmus a snaha o všeobecné zdravotné blaho sú aspoň v rozprávke. Ťažko to asi budeme čakať aj v reále od firiem typu Pfizer, Moderna, či AstraZeneca :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výnimočne som novú rozprávku na štedrý večer nesledoval. Som rád, že nám tvorcovia na silu nepchali "vtipné postavičky" pod nos alebo aspoň netlačili na pílu. Väčšina nových rozprávok chce byť vtipná za každú cenu, no deje sa pravý opak. Zopár trapnejších momentov nájdeme aj tu. Máme tu jednu "vtipnú " postavičku z vodného sveta a dvoch strážcov na zámku, no dá sa to prežiť. Páčila sa mi postava kráľa, dobre obsadený Mitaš i sympatická vládkyňa vodného sveta, no asi najviac pozornosti na seba strháva Z. Kanócz v zápornej postave. V závere by som za jej znetvorenú tvár čakal ešte nejakú pomstu, možno sa z toho ešte dalo niečo vytlačiť. Je takmer pravidlom, že všetko, čo je na filme zlé, nie je o peniazoch. Takmer smrteľná nehoda na koni?? To musíš aj presvedčivo natočiť, režisérovi stačila táto scéna po ktorej sa mohol kráľ oprášiť a ísť kľudne na pivo. Celkovo nič moc priemerná rozprávka, boli tu určite lepšie, ale i podstatne horšie. 50%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na niektoré veci asi nestačí ani Covid-19. Potrebujeme len liečivú vodu. Škoda, že sme ju tiež nedostali do daru. Okey, vtipy na bok, a teraz vážne. "O Liečivej Vode" sa v jadre ukázalo ako celkom dobre spracovaná rozprávka. Niekedy potrebujeme len dobre skombinovať originálne elementy s elementami, ktoré už poznáme. A výsledkom môže byť aj dobrá rozprávka. Vizuálna stránka vodnej ríše je dobre spracovaná, princezná je veľmi sympatická a rovnako je podľa mňa veľmi dobrý aj kráľ. A niekedy proste dobro existuje. Prečo nie? Dobrý je aj kráľov brat Filip. Najlepšie na ňom je pre mňa to, že pôsobí veľmi skutočne. A nechá sebou veľmi jednoducho manipulovať. Ako asi z lásky dokáže veľa chlapov. Treba nájsť tú správnu mieru. A potom je tu Zuzana Kanócz ako zloduch filmu. Pôsobí celkom presvedčivo a vychytá si jednotlivé momentky. Síce by som možno pri nej uvítal nejaké zaujímavejšie zvraty, ale dokážem ju pochopiť. Takže v tomto smere oceňujem. Film celkovo vyzerá dobre, herci si svoju prácu v rámci svojich povinností odvádzajú dobre a film nie je hlúpy. Za pozornosť podľa mňa stojí. Hodnotenie: B ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Linda Rybová obsazená jako Paní vod mě sice pobavila, ale to mi na hodinu a půl nevydrželo. Příběh je strašně slabý a kdykoli se nevyvíjí podle přání tvůrců, přijde Linda Rybová, foukne si do dlaně a všechno se srovná. A když je hodná a má takovou moc, proč to nezachránila rovnou? Ano, protože to mělo zabrat hodinu a půl. Nuda, nuda, šeď, šeď, a sem tam nějaká voda. Fakt nevím, jestli se mám pochválit, že jsem u této pohádky zvládl neusnout, nebo si za to vynadat... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neviem či tvorcovia nevideli normálnu vianočnú rozprávku, ale toto fiasko neobstojí ani len ako len obyčajná rozprávka na kanáloch so sledovanosťou 0,4% a nie rovno v prime time na štátnej stanici, ktorú si platíme. Ale smrdelo to už obsadením Kemku. Ja nechápem, kto píše k tomu scenáre, kto to režíruje, absolútne bez citu k rozprávkovosti, absolútne bez pochopenia toho, že točíme niečo na Vianoce, že by to malo byť výnimočné. Zhrabli obrovské peniaze a predhodili nám za to grcku. To je vyslovene pľuvanec do tváre daňových poplatníkov. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Voda je přitažlivé téma, ale jinak se pohádka neliší od podobných včetně šermování, jízdou na koních, hodování a pití na plese. Ničím neurazí, takže by se mohla pouštět i v Americe. Je zde spousta vycpávek filmového času a balastu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, ačkoli pohádka více osloví děti větší a dospělé. Moc pěkně obsazeno neokoukanými tvářemi, Linda Úžasná, Kemka a Vaněk skvělí, viděno ve slovenském znění, tedy čeští herci předabovaní, však vkusně, za což palec nahoru. Poetické, klidné, milé, Zuzana Kanócz v roli potvory skvělá! Výprava slušná, kostýmy mohly být i pěknější, nicméně vídáme i horší, krásná kamera, námět zaujal, Mitaš v roli krále výborný, Zelinka potěšil, nerušil nikdo. Do toho skladba úžasné horehronské divy Kataríny Málikové, (držitelky několika cen Radiohead, jejíž desky Pustvopol a Postalgia dobývají ten velký hudební svět a uchvátily řady zahraničních par excellence kritiků, obočí zdvihli i Dead Can Dance, Kimbra či Bjork, tedy nic pro běžného konzumenta Elánu, Michala Davida nebo tuc tuc debilovin), kombinace toho všeho evokuje pohádky z časů dávno minulých, jako byla třeba posmutnělá, ale krásná Malá mořská víla nebo Plavčík a Vratko. Nevím, jestli se pohádka zalíbí široké veřejnosti, já však absenci pitvoření, křiku a jiných šaškáren vítám. Pohádka se mi ve svátečním odpolední u ryby se salátem a mísou cukroví líbila moc! Ján Sebechlebský se mi trefil do vkusu, vážnější kusy tohoto žánru mívám ráda (Třetí princ, Hodinářův učeň nebo Král drozdia brada), takže ode mě lepší čtverka- radostná. Dobrou práci s chutí pochválím. Režisér se drží své vize, dobře vede herce a to se u pohádek posledních let nevidí často. Pěkné! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pohádka O léčivé vodě mě zaujala především krásnými exteriéry, nádhernou výpravou a kostýmy, které byly člověku bližší než v jiných pohádkách, jelikož šlo o módu z přelomu 19. a 20. století. Z vizuálního hlediska bych vytknul poněkud odbytou podvodní říši, skýtající v sobě velký potenciál, který však nebyl naplno využitý. Z hlediska příběhu nejde o nic nového, co bychom neviděli už jinde - nejvíce mě oslovila linie s podlou Henrietou, zbytek byl spíše nemastný-neslaný. Nejvíce mě iritovaly scény s "podvodními pomocníky" - hlavně pak postava, již ztvárnil Petr Vaněk, která mi přišla neuvěřitelně otravná. Rovněž mi vadily zásahy Paní vod a pramenů do děje - skoro jako "deus ex machina" - v závěru už to její foukání do dlaně poněkud nudilo. Rozhodně mi ale nevadilo, že šlo o koprodukční a z větší části slovenskou pohádku - divák měl možnost vidět neokoukané tváře. P.S. Jak ironické, že obsadili do role Paní vod zrovna Lindu Rybovou - jako by šlo o nostalgickou vzpomínku na Vodníka z Kytice. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, jako u všech tří letos (Vánoce 2020) v TV uvedených pohádek - slušný vizuál, skvělé lokace, podivný casting a naprosto mizerný scénář s příběhem v podstatě nulovým. Všem je nám brzy jasné, co bude následovat, takže jen unuděně čekáme, až si tvůrci střihnou pár zbytečných scén se svými těžce trpnými a neakčními postavami, než tedy příběh nějakým "fouknutím" posunou. Protože i u pohádky O vánoční hvězdě se furt jenom foukalo, byť do lahvičky, tady stačilo fouknout do dlaně a vše se zázračně vyřešilo, aniž by postavy musely cokoliv udělat. Chybí nějaký nosnější a zajímavější příběh, postavy, kterým se dá fandit, protože něco dokázaly nebo víme, že dovedou dokázat, překonávají určité překážky při cestě za nějakým cílem, nechybí případně podpříběh, nadhled a / nebo humor, případně postavy pracují na svém sebezdokonalení či napravení někoho jiného nebo uvědomění si něčeho... Tady postavy prostě jsou, jedinou hybatelkou děje je mocichtivá vévodkyně, která navíc věci zařizuje neskutečně amatérsky, a paní vod má velkou moc, ale použije ji jen sem tam, když se jí chce či zrovna se svými dvěma rádoby vtipnými poskoky šmíruje. Přitom začátek nevypadal tak zle, kamera kouzlila, seč se dalo (záběr ze studny!), ale co naplat, když má pak na place bandu ploužících se mátoh bez jiskry života a vlastních motivací. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Výborná Zuzana Kanócz. Vůbec jsem ji nepoznala, krásnější než před lety. Milá pohádka se zajímavým hlavním motivem. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vyprázdněný televizní zvratek vržený do tváře každého diváka, který snad od pohádky něco čekal. Kvalitativně zhruba na úrovni německých pohádek, které zpravidla dávají někdy kolem páté ráno. Obsahem díla je především to, že se tam někdo hýbe v historickém kostýmu. Jinak scénář o ničem, dramaturgie nulová, střih je naprosto tristní. Pokusy o humor snad nemá cenu komentovat. V podstatě každá scéná vyznívá jalově, prázdně... do ztracena. Nejvíc si ale užívám dialogové pauzy, v nichž každý herec jakoby čekal, než se věta jeho předřečníka vsákne do vzduchu a pak teprv začne mluvit. Zase jedou lahůdka, todlecto... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ta zazračná léčivá voda by se šikla nejenom v současné době všem zdravotníkům, ale tak nějak i tvůrcům. Začal bych třeba tím, že jsem si u některých zvratů opravdu seriózně říkal, jak by se mohly asi vyřešit. A většinou to bohužel dopadlo docela debilně (Pozor Spoiler! Princezna vypije lektvar zapomnění, díky kterému naprosto vše zapomene, ale stačí, aby se setkala s mlynářem a vše je v pohodě. Konec Spolieru!!) Tyhle kiksy tady vždycky fakt tak zadrhnou, že to až bolí a jejich tady bohužel požehnaně. Jinak mě trochu překvapují některé zdejší přehnaně kritické reakce. Sice to nebyl žádný zázrak, ale určitě bych si vzpomněl i na horší vánoční pohádky Z téhle byla (asi jako ze všech podobných česko-slovenských pohádek posledních let) alespoň cítit nějaká upřímná snaha a po filmařské i vizuální stránce to i přes zastaralé triky u určitě nebylo k zahozenÍ, ani hlavní záporačka nebyla vůbec špatná a pokus o trochu strašidelnější pohádku s podvodním prostředím navrch by se možná taky mohl cenit, i když já bych si na ty svátky upřímně dopřál radši něco laskavého nebo vtipného, to mi přinesly poslední povedené Janakoviny, vedle kterých nakonec vyznívá snaha Slováků trochu instantně.  Vážně  trochu potřebovalo nějákou tu vodu-šťávu, protože ve výsledku to i přes určié napětí, které do příběhu přinášela postava zlé vévodkyně mělo docela malý spád, scénáristické koule a hlavně v závěru nulovou pointu. Taky bych byl v  pohádkovém vánočním prostředí trochu opatrný na používání něčeho jako bomby nebo slov jako ,,potvora´´, pokud se to neumí dobře podat. Pod tři nepůjdu  ale nepůjdu, i proto že to byli lepší než loňský Čarovný Kamínek.  Ale oproti takové Slíbeně princezně nebo Kouzelníkovi Žitovi se to dalo v pohodě bez nežádoucích účinků dokoukat a necítím se uražen. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Bude asi něco špatně, když mě z této pohádky nejvíce zaujala postava Lindy Rybové a Zuzany Kanózc. Podvodní svět byl vymyšlen a vytvořen moc dobře. S tím si někdo vyhrál a použil asi i nové technologie. Zbytek byl byhužel tak nějak mdlý. Ale neusnula jsem. Pohádku o zázračném prameni bych si představovala trochu jinak ()

Reklama

Reklama