Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Pohádka by to nebyla špatná... jen škoda toho (za mě nepochopitelného) výletu do říše vody, ze které se “nikdo nikdy nevrátil”. Ha ha... očividně když se chce, jde všechno (a bez většího úsilí) ... ale dobrá pohádka bohužel ne. Zase na druhou stranu jde aspoň o lepší podprůměr, co se týče pohádek poslední doby - snad už od koruního prince je to s nimi žalostné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce velmi povedené a už jen kvůli tomu tu pohádku nechci podceňovat, ale kromě zajímavého začátku se to strašně vleče jak šnek na silnici za jasné oblohy v poledne. Nejsem si jistý, jak moc za to může český dabing, ale zas tak velkou vinu bych na něj nesvaloval, ony jsou všechny karty odkryty poměrně rychle, vše se odehrává přesně tak, jak se dá ze začátku odhadnout a tak tu není žádný zvrat, překvapení a protože se to posouvá skutečně pomalu, chybí tomu napětí a je to prostě nuda. Podvodní svět není pořádně představen (To tam žijí jen ti tři? A co tam kromě vytváření lektvarů dělají? Proč odtamtud žádný příchozí člověk nemůže pryč?) a i když ten příběh není sám o sobě špatný, i tak moc nezaujme. Navíc Paní vod má schopnosti jak superhrdina, stačí fouknout a vše je rázem napraveno, takže se celý tenhle příběh vlastně skoro ani odehrát nemusel. A je to i divně vedené - chvíli to působí vážně a některé scény by v rámci slovenské kinematografie mohly být i v nějakém hororu, ale pak tu máme zase pokus o humorné scény, za kterými stojí především jeden z těch "vodních lidí". Ve finále to není ani jedno, ani druhé, takže i tak z toho mám poměrně rozporuplný dojem. Škoda, potenciál tu byl, ale nepovedlo se ho naplnit. O Vánoční hvězdě se mi z letošních pohádek líbilo víc, sice jen o chlup, ale i tak. Btw, herecké výkony mi tu přišli ve většině případů dost chladné... Lepší 2* ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Letos rozhodně to nejslabší, co jsem mohl o Vánocích vidět. Tohle se našim východním sousedům nepovedlo. Vůbec jsem nechápal tah, kdy jsou slovenští herci předabováni do češtiny, působí to pak dost rušivě až komicky. Ve finále by to byla průměrná až podprůměrná pohádka. Takhle mě to štvalo o dost víc. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

„Chceme, aby z vyprávění příběhu i z celého filmového tvaru vyzařovala radost a energie, ale především lidskost, protože království vody odráží pozemský svět a bytosti v něm při vší dokonalosti mají své slabosti,“ uvedl režisér Ján Sebechlebský. Tak přesně to se nepovedlo, pane režisére. Protože podvodní říše vypadá hrozně. Při dnešních možnostech mohla vypadat o dost lépe anebo alespoň civilizovaněji. My však stále hledíme na jeden obraz. A další důležitý důvod je ten, že Paní vod a pramenů princezně nepomůže, naopak skálopevně tvrdí, že Hanka z říše vody nemůže, což po shlédnutí víme, že není pravda, a ještě způsobí, že na vše zapomene. Celkově se mi u pohádky líbila záporná postava Zuzany Kanócz, která hraje spíše klaďasky. Dále pozitivně hodnotím hudbu. Naopak kostýmy byly poněkud zvláštní na to, že se jednalo o pohádku. A také se mi nelíbil závěr, který nemá logiku. Princezna po celou dobu spěchá, protože král potřebuje vodu, ale přitom jako první nezamíří do komnaty krále, nýbrž k tetě a její služce, čímž se následně uvádí v nebezpečí. Závěrem dodám zajímavost pro (ne)pozorné díváky. Když se princezna rozloučí před jeskyní s mládencem, odchází a zmizí v ní - tak alespoň praví děj. Ve skutečnosti si můžete všimnout, že Darija Pavlovičová učiní pár kroků a pak zůstane stát na místě sice ve stínu, ale pořád v záběru. Celkově to pohádka není špatná, ale stokrát omílaná pravda je pravda zarytá. Opět se jedná o pohádku, která není vyložený prů..r, ale mezi oblíbené se málokomu asi zapíše. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vyprázdněný televizní zvratek vržený do tváře každého diváka, který snad od pohádky něco čekal. Kvalitativně zhruba na úrovni německých pohádek, které zpravidla dávají někdy kolem páté ráno. Obsahem díla je především to, že se tam někdo hýbe v historickém kostýmu. Jinak scénář o ničem, dramaturgie nulová, střih je naprosto tristní. Pokusy o humor snad nemá cenu komentovat. V podstatě každá scéná vyznívá jalově, prázdně... do ztracena. Nejvíc si ale užívám dialogové pauzy, v nichž každý herec jakoby čekal, než se věta jeho předřečníka vsákne do vzduchu a pak teprv začne mluvit. Zase jedou lahůdka, todlecto... ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • Do role princezny Hanky měla být původně obsazena herečka a baletka Valéria Frištik-Stašková, ta ale po čase oznámila, že je těhotná, a tak museli tvůrci najít náhradu, vlastně dvě náhrady, protože princezna Hanka se v pohádce objeví i jako malá. Podmínkou ale bylo, aby se sobě navzájem podobali. Kvůli koronaviru se casting musel udělat pouze online. Roli pak nakonec dostala Darija Pavlovičová a do role malé Hanky byla obsazena Stella Vidanová. (SONY_)
  • „Nikdy by mě nenapadlo, že by mě někdo chtěl na princeznu, spíš bych to tipla na čarodějnici nebo čertici, ale byla jsem nadšená,“ uvedla Darija Pavlovičová. (SONY_)
  • Na Hankiných pytačkách sa objaví Jakub a ukradne fialové sako, ktoré si oblečie. Keď však s Hankou tancuje, nemá fialové ale hnedé sako. A následne, keď ho stráže začnú naháňať, znova nemá hnedé ale fialové sako. (baclajean)

Reklama

Reklama