Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nadpřirozeno, které se v pohádce vyskytuje, se promítá do podoby krásných zázraků, pohádka má onu pověstnou pohádkovou moudrost i hezký vizuál. Je to velmi dobře napsané, je znát, že jde hlavně o příběh, ten má hlavu a patu, je ucelený a herecké projevy oplývají vřelostí. Ani záporná postava není přehnaná, je zřejmé, o co jí jde a jedná se o touhu, která je ve společnosti běžná a je důležité umět se té touze postavit. To zde trochu skomírá, jde o život a příběh přitom příliš nespěchá a všichni se ještě skoro vesele zapovídají. Trochu více napětí v druhé části a trochu více důrazu na herecké postavy, takhle tomu chyběla ta nezbytná špetka koření. ()

Joe16210 

všechny recenze uživatele

Z letošních nových vánočních pohádek byla tahle asi nejslabší, ale pořád velmi příjemná a koukatelná. Obsazení asi vévodí dvojice ženských představitelek Linda Rybová a Zuzana Kanócz. Tím, že se jedná převážně o pohádku slovenskou, tak se mnoha známých tváří nedočkáme, což je v tomhle případě jedině plus. Mínusem bych tentokrát označil postsynchrony, tedy český dabing. Pokud už je nutné slovenskou pohádku nadabovat do češtiny, tak bych u slovenských herců volil méně výrazné hlasy. Bohužel Jiří Dvořák a Hana Ševčíková jsou sice skvělí dabéři, ale od zážitku z filmu mě to rušilo, jelikož jsem si v daných rolích představoval právě známé české herce. Volba méně známých hlasů by byla asi vhodnější. Například Jaroslav Plesl na královo bratrovi byl tak akorát. Pohádce dám šanci i v příštích letech a uvidíme, jak časem uzraje. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Pekná rozprávka. Nič geniálne, ale fajn áno. Po vizuálnej stránke tomu niet príliš čo vytknúť, lebo scenár obsahuje len pomerne ľahko sfilmovateľné veci. Zámok? Máme reálny. Kostýmy? Niekde splašíme. Podvodný svet? Dá sa šikovne stvárniť tak, že pôsobí exoticky a pritom je lacný. Triky? Minimum stačí, netreba to preháňať, ostatne akonáhle sa v minulosti nejaká SK rozprávka vytasila s CGI, dopadlo do katastrofálne. Poetika? Disponujeme, šéfe (najmä zo začiatku, kedy je princezná dieťa). Monštruóznou bradou vybavený Marek Mitaš sa mi napriek pomerne nízkemu veku (40) v úlohe kráľa páčil, aj keď sa nedokážem ubrániť dojmu, že paradoxne práve pre svoj vek, ktorý mi pripadal originálny a teda osviežujúci. Väčšina rozprávkových kráľov v našich končinách je nudne zobrazovaná ako starí bradatí chlapi s pneumatikou, takže mi pripadalo realistické vidieť konečne kráľa na vrchole svojich síl. Herci v kladných rolách OK, čo o sebe však nemôžu povedať záporáci, ktorí sú napísaní dosť biedne (a Zuzanu Kanócz po tomto tak skoro do škôlky asi nepustia). U najzápornejšej postavy je zaujímavé, že je aj nie je potrestaná. Scenár hodnotím rozpačito – dlho trvá, kým sa rozbehne nejaký konflikt, až divák prestane dúfať a bude čakať, že to vlastne bude svojím spôsobom bezdejové. Problém je v tom, že tak by to možno bolo lepšie, lebo akonáhle sa situácie začnú vyhrocovať, začína to byť trochu divné (wtf nehoda na koňoch a wtf scéna s uzdravovaním národa, ktorá vyzerá ako z paródie) a klišé. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

A nechtěla by se Linda Rybová o tu vodičku v této době s lidstvem podělit, docela by to bodlo. Ovšem oceňuji, že pro paní vod byla vybráná herečka jménem Rybová, to se cení. Příběh by nebyl špatný, ale herecky výrazná mě přišla jen Zuzana Kanocz ta si tu svini dala na stříbrným podnose. Ještě výtka, to jste fakt nemohli udělat lepší triky v té vodní říši při dnešních možnostech ? ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Otřesná nuda! Už od začátku je jasné, že úrovní oproti štědrovečerní pohádce bude horší. Neoriginální děj, postavy nezajímavé a okoukané, zvraty stokrát viděné jakbysmet a celá pohádka působí mdlým a neosobitým dojmem bez jakéhokoli citu. Princezna je vcelku ošklivá s takovým myším/veverčím ksichtem. Podvodní říše je absolutně zbytečná a opět nudná. Proč ji jako nemohla nechat odejít? Důvod?? Slovensko-česká pohádka? Haló, kde je Česko?? Co já tak vím, tak jediná česká věc ve filmu, byl českej předabovanej herec a paní Rybová😑. VYHODNOCENÍ: ŠTĚSTÍ, ŽE TA POHÁDKA JE LEHCE ZAPOMENUTELNÁ, ASPOŇ SI JI NEBUDU MUSET PAMATOVAT! ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • První klapka padla 14. července 2020. Pohádka se natáčela na zámcích Bojnice a Smolenice (Slovensko). Zajímavostí je, že se natáčelo za plného provozu, takže na některé scény se mohli sami návštěvníci zámků podívat. (SONY_)
  • Do role princezny Hanky měla být původně obsazena herečka a baletka Valéria Frištik-Stašková, ta ale po čase oznámila, že je těhotná, a tak museli tvůrci najít náhradu, vlastně dvě náhrady, protože princezna Hanka se v pohádce objeví i jako malá. Podmínkou ale bylo, aby se sobě navzájem podobali. Kvůli koronaviru se casting musel udělat pouze online. Roli pak nakonec dostala Darija Pavlovičová a do role malé Hanky byla obsazena Stella Vidanová. (SONY_)
  • Jeden z nejpropracovanějších a nejnáročnějších kostýmů vznikl pro herečku Zuzanu Kanócz. Ta si ve filmu zahrála vévodkyni Henrietu (SONY_)

Reklama

Reklama