Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt? (AČFK)

(více)

Zajímavosti (331)

  • John Travolta (Vincent Vega) se chtěl lépe vcítit do role člověka závislého na heroinu, a tak režisér snímku Quentin Tarantino pozval svého kamaráda, který měl s heroinem dlouhodobou zkušenost. Ten mu poradil, ať se pořádně opije tequilou a lehne si do bazénku s horkou vodou. Travolta radu poté vyzkoušel se svou manželkou v hotelové vaně. (Indy_Brabino)
  • Postava taxikářky Esmeraldy Villalobos (Angela Jones) byla inspirovaná postavou z krátkého filmu Curdled (1991) o kolumbijské emigrantce, která dělala "čističe" po vraždách, proto byla Esmeralda vraždami tak fascinovaná. (Janzic999)
  • Ve scéně, kdy si Mia (Uma Thurman) objednává shake, se číšník ptá, zda si dá Martin a Lewis nebo Amos a Andy. Dean Martin a Jerry Lewis bylo bělošské komediální duo, The Amos 'n Andy Show (od r. 1951) byl pořad s černošským duem v hlavní roli. Ptal se jí tedy, jestli chce vanilkový nebo čokoládový shake. (Janzic999)
  • Důvod, proč má Marcellus Wallace (Ving Rhames) na týlu náplast, je, že se Rhames před natáčením řízl žiletkou při holení hlavy. (ppetrnosek)
  • Film v televizi, který probudí Butche (Bruce Willis), je Nam's Angels (1970), pojednávající o motorkářském gangu Hells Angels bojujícím ve službách CIA ve vietnamské válce. (Peklop)
  • Film se v roce 2008 umístil dle Amerického filmového institutu mezi nejlepšími gangsterskými filmy na 7. příčce. (TheDude)
  • Quentin Tarantino psal scénář 7 měsíců a po celou dobu byl domluvený s Michaelem Madsenem, že herec ztvární roli Vincenta Vegy (John Travolta). Dva týdny před dokončením scénáře mu však Madsen oznámil, že už přijal nabídku na jiný film. Role se tak nakonec ujal John Travolta, který byl v té době nežádaným po fiasku ve snímku Kdopak to mluví 3 (1993). (adam9)
  • Tarantino záměrně nechtěl zadat hudbu žádnému skladateli a vybral si již dříve nahrané skladby. (Amras)
  • Quentin Tarantino je milovníkem stolních her. Dvě jím takto ironicky pojmenované hry "The Game of Life", v překladu "Hra o život", a "Operation", tedy "Operace", je možné vidět ve scéně, kdy se Vincent (John Travolta) a Lance (Eric Stoltz) chystají vrazit Mie (Uma Thurman) adrenalinovou injekci do hrudi. (cihlenka)
  • Quentin Tarantino napsal dvě ze tří finálních povídek k filmu ještě před zfilmováním snímků Gauneři (1992) a Pravdivá romance (1993). Až po velkém úspěchu těchto dvou filmů se režisér rozhodl dopsat povídku třetí. (cihlenka)
  • Chevrolet Chevelle Malibu, který ve filmu řídil Vincent Vega (John Travolta), byl v roce 1994 ukraden svému majiteli  Quentinu Tarantinovi a nalezen byl až v dubnu roku 2013 v kalifornské oblasti San Francisco Bay v rukách teenageřů, kteří ho rozebírali na kusy. (kukkik)
  • Quentin Tarantino v jednom z rozhovorů prohlásil, že při psaní scénáře Pulp Fiction: Historky z podsvětí si nejprve pouštěl hudební alba a až u hudby postupně vymýšlel příběh a charaktery postav. (cihlenka)
  • Podle původního scénáře měl Butch (Bruce Willis) praštit mrzáka třikrát pěstí a srazit ho na kolena, ve filmu jej pak nakonec udeřil jen jednou. (karlik4801)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

16.05.2021

Hvězdy kultovního snímku Pulp Fiction Bruce Willis a John Travolta si po necelých třech dekádách zopakují spolupráci. Oba se totiž objeví v novém akčním filmu Paradise City. Snímek chystá režisér… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Reklama

Reklama