Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt? (AČFK)

(více)

Zajímavosti (331)

  • Kotoučový magnetofon ve scéně, kdy se Vincent (John Travolta) a Mia (Uma Thurman) vrací z Mazaného králíčka s trofejí z taneční soutěže, je legendární Teac X-2000RBL. Tento model není konstrukčně příliš kvalitně provedený. Vyráběl se ještě v době (do roku 1988), kdy už ostatní výrobci výrobu kotoučových přístrojů ukončili (1984-85) a plně přešli na kazetové přístroje. V době, kdy se snímek natáčel, nebyl tento přístroj moderní záležitost a je otázka, jestli rekvizitami, jako jsou kotoučové magnetofony, nechtěli tvůrci dosáhnout časového posunu o 6-8 let zpět. Teac X-2000R se díky Pulp Fiction: Historky z podsvětí stal velmi populárním a jeho cena v aukcích i téměř 20 let po uvedení filmu většinou přesahuje hranici 1500 amerických dolarů. Ve své době se dal koupit i v ČR za 72 tis. Kč, což byla částka neuvěřitelně vysoká. (TomasTT)
  • Obchod a dílna, ve které jsou mučeni Marsellus (Ving Rhames) a Butch (Bruce Willis), se jmenuje “Mason a Dixon”. Astronom Charles Mason a topograf Jeremiah Dixon v letech 1763 až 1767 vyměřili hranici mezi čtyřmi státy koloniální Ameriky (Pensylvánie, Maryland, Delaware a Západní Virginie), aby urovnali jejich hraniční spor. Od 19. století linie Mason-Dixon symbolicky představovala hranici mezi svobodnými severními a otrokářskými jižními státy. (Pitrsss)
  • Ve svém prvním týdnu na trhu bylo mezinárodně rozesláno na 715 000 nahrávek filmu, což stanovilo tehdejší rekord. (Pitrsss)
  • Když se Butch (Bruce Willis) vrátí do svého bytu pro zlaté hodinky, v rádiu hraje reklama na Jack Rabbit Slim's, restauraci, kam šla Mia (Uma Thurman) a Vincent (John Travolta) na večeři. (Kama12)
  • Věta: „Já si teď zajdu napudrovat nos," kterou pronese Mia (Uma Thurman), je inspirována filmem Zjizvená tvář (1983), kdy Tony Montana (Al Pacino) prohlásí na účet Elviry Hancock (Michelle Pfeiffer), že „si umí jen napudrovat nos" (tím míní, že pořád jen bere kokain - stejně tak jako Mia). (Tarantinoid)
  • Výzdoba v Mazaném králíčkovi byla inspirována klasickými závodními filmy. Během taneční scény je například možné všimnout si, že pódium je ve formě tachometru. (KangKun)
  • Postava, kterou hraje Mia (Uma Thurman) v „Síle liščí pětky“, nápadně připomíná špiónku Modesty Blaise. Později je možné si všimnout, že kniha, kterou Vincent (John Travolta) čte, se jmenuje „Modesty Blaise“, což je brakový román Petera O'Donnella z roku 1965, který patří k žánru tzv. pulp (brakové, bulvární) literatury. (KangKun)
  • Mia (Uma Thurman) mluví o svých 15 minutách slávy, což vychází ze slavné repliky Andyho Warhola, který prohlásil, že "v budoucnu bude mít každý svých 15 minut slávy". (KangKun)
  • Hamburger, který si Mia (Uma Thurman) objednala v baru Mazaný králíček, se jmenuje Durward Kirby. Odkazuje tak na baviče z 50. let. (KangKun)
  • Jako ve všech barech 50. let i v Mazaném králíčkovi jsou jídla pojmenována podle slavných celebrit. Steak Douglase Sirka odkazuje na známého režiséra. Můžete ho dostat propečený nebo krvavý, což je další odkaz na režisérovy filmy. (KangKun)
  • Na zdech v Mazaném králíčkovi můžete vidět plakáty Tarantinových oblíbených "béčkových" filmů. (KangKun)
  • Číšníka z restaurace Mazaný králiček oblečeného jako Zorro hraje producent filmu Lawrence Bender. (KangKun)
  • Reklamu na restauraci Mazaný králíček můžete slyšet během mučící scény ve snímku Gauneři (1992). (KangKun)
  • Uvnitř restaurace Mazaný králíček je možné vidět mnoho lidí, kteří imitují různé kulturní ikony 50. a 60. let. Například postava u vchodu imituje Eda Sullivana, moderátora televizních estrád z let 1948 až 1971. (KangKun)
  • Ve vystřižené scéně se Mia (Uma Thurman) ptá Vincenta (John Travolta), jestli chtěl být někdy zmlácený holkou. On odpoví: "Jasně, Emmou Peelovou ze Mstitelů." O čtyři roky později pak Uma postavu Emmy v komiksové adaptaci Mstitelé (1998) ztvárnila. (KangKun)
  • Quentin Tarantino se později nechal slyšet, že kdyby prchal z hořícího bytu a mohl si odnést jedinou věc, byla by to právě Zlatá palma, kterou film Pulp Fiction získal na filmovém festivalu v Cannes. (Coldrex)
  • Film měl vzniknout pro studio Columbia TriStar, ale jeho vedení se při čtení scénáře vyděsilo. Neměli pochopení pro složitou strukturu snímku a také se jim nelíbilo, že hlavní hrdina Vincent Vega (John Travolta) bere heroin. Proto producent Lawrence Bender nabídl projekt studiu Miramax, které jej nadšeně přijalo. (Coldrex)
  • Snímek měla původně pod křídly společnost Jersey Films, proto je v titulích uvedeno jméno jejího zakladatele Dannyho DeVita. (Coldrex)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

16.05.2021

Hvězdy kultovního snímku Pulp Fiction Bruce Willis a John Travolta si po necelých třech dekádách zopakují spolupráci. Oba se totiž objeví v novém akčním filmu Paradise City. Snímek chystá režisér… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Reklama

Reklama