Reklama

Reklama

Vzkaz na zdi záchodků

  • USA Words on Bathroom Walls (více)
Trailer 1

VOD (1)

Příběh vtipného a hloubavého Adama, který zdánlivě nevybočuje z průměru: jeho tělo vře bouřícími se hormony a mysl se upíná k budoucnosti, v níž se chce stát kuchařem. V polovině posledního ročníku je Adam po incidentu v hodině chemie vyloučen ze školy a je mu diagnostikována schizofrenie. Adam, který na katolické akademii dokončuje pololetí, má jen malou naději, že se mu podaří zapadnout mezi ostatní. A tak chce svou nemoc udržet v tajnosti, dokud se nezapíše na kulinářskou školu. Když však potká upřímnou, inteligentní Mayu (Taylor Russellová), okamžitě se mezi nimi vytvoří silné a uklidňující pouto. Jejich vztah se prohlubuje a dívka Adama přiměje, aby otevřel své srdce a nenechal se svým stavem omezovat. (Cinemax)

(více)

Recenze (37)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Mám z toho zmiešané pocity. Téma o dospievajúcom Adamovi, ktorého život ničí schizofrénia, bola vynikajúca a plná potenciálu. Ten bol do veľkej miery aj využitý, akurát to pôsobilo v mnohých ohľadoch veľmi rozpačito a niektoré Adamove rozhodnutia mi prišli veľmi arogantné, až sebecké. Ťažko sa vcítiť do jeho emocionálnej roviny, ale nemal som pocit, že by všetko riadili len tie schizofrenické impulzy. Miestami mi ho bolo ľúto, no zároveň mi išlo jeho správanie na nervy. A tie vizuálne vsuvky čiernych démonov, to mi tiež skôr prišlo na škodu ako na úžitok. Každopádne, tento film so sebou nesie skutočne kvalitné posolstvo - akurát ten štýl nebol zrovna to, čo by som od takejto témy očakával. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Schizofrenie nebude příjemná diagnóza, ale v podání Američanů to zase tak strašně nevypadá. Kdo by taky nechtěl imaginární kamarády, kteří jsou neustále cool a na počkání k dispozici. Rodinná dramata v kombinaci se střední školou jsou už pomalu americkou klasikou, kterou by mohli vyučovat a zde je další zástupce, který potvrzuje jejich vysokou úroveň. Bonusem je pak skvělé obsazení. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tu máme ďalší film, ktorý som už nejaký čas odkladal a sľuboval si, že sa k nemu reálne dostanem. Takých mám odložených už celkom dosť. A v niektorých prípadoch už ani neverím, že si niekedy nájdem vôbec čas ich pozrieť. Najmä s tým koľko noviniek pravidelne vychádza. Ale to je na úplne inú debatu. "Words On Bathroom Walls" v jadre funguje ako celkom slušná dráma o chalanovi trpiacim schizofréniou. No myslím si, že ak chcete reálne silný film o človeku trpiacom schizofréniou, ktorý vidí postavy, ktoré reálne neexistujú, tak si radšej pozrite film "A Beautiful Mind". To je film, ktorý túto tému zachytil oveľa silnejšie, lepšie a zaujímavejšie. "Words On A Bathroom Wall" v jadre je len klasická teen americká dráma, ktorá rieši typické veci, ktoré poznáme už z iných filmov. Aby som však Thora Freudenthala a Nicka Navedu nezatracoval, tak poviem, že svoju prácu odvádza dobre. Má celkom okey hlavného hrdinu, dobré vedľajšie postavy a niekoľko skvelých momentiek, ktoré stojí za to vidieť. V jadre tu máme dobrú story s dobrými postavami, no filmu trošku chýba niečo, čo by z neho urobilo niečo viac než klasickú teen drámu. Pretože viete mnoho veci predpokladať a tak sa zaujímavý film stáva predvídateľným. A to nie je správna cesta. Zaujímavé by bolo vidieť postavy v jeho hlave nejako lepšie komunikovať. Dať im niečo, čo by z nich urobilo ľudí, pri ktorých by nám nebolo od začiatku jasné, že sú len v jeho hlave. Pravdou síce je, že sa mi páči AnnaSophia Robb, ktorá jednu z týchto postáv hrá, a jeho temná časť, ktorá miestami pôsobí ako keby sme sa ocitli v horore, no v jadre som od nich čakal viac. Mnohé skutočné postavy sú zaujímavejšie. Ako napríklad farár na jeho katolíckej škole, jeho mama, jeho nevlastný otec, alebo Mayina rodina. Tieto postavy reálne pridávajú niečo do celkového príbehu a stojí vďaka nim na dobrých základoch. A niektoré halucinácie sú veľmi dobre spracovaná. Ako scénka v riaditeľni, kde všetko okolo horí. Alebo keď Adam na spomínaných záchodoch bude vidieť všetky svoje negatívne myšlienky. Tie časti sú skvelé. Zaslúži si film pozornosť? Určite. Ale len v prípade, že ste už mali možnosť vidieť "A Beautiful Mind". Pretože ak nie, tak ten film odporúčam vidieť oveľa viac. Hodnotenie: B ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Můj kamarád má paranoidní schizofrenii. Sdělil mi dost z jeho světa. Musím říct, že film pracuje s poměrně dost velkou přesností. Nicméně i tak byl film hodně utahaný, hlavní hrdina těžce nesympatický puberťák s věčně protáhlou hubou, co sbalí nejkrásnější a nejchytřejší bábovku na škole..(?) Aha. Proč ne. Film je taková těžká Amerika, ale navzdory všemu jsem měl na konci troooochu slzičky, za což tleskám režisérovi. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Svieži film pre teenage skupinu, ktorý tentokrát ukáže hádam aj niečo nové. Dej ma nenudil, nikto ma neotravoval a tú polhviezdu dávam určite Charliemu, on ma baví. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Počúvať hlasy v hlave asi nebude nič príjemné, jeden nemenovaný premiér stredoeurópskej krajiny by o tom vedel povedať svoje. Určite to nie je nič ľahké, len film nešiel tým smerom, kam by som si želal. Bolo to skôr o chlapcových problémoch, ako o nejakej romanci, a asi to bolo aj hlavným účelom, ukázať, aké utrpenie takýto človek zažíva. Film teda na jednej strane vzbudzuje solidaritu, na strane druhej dáva potvrdenie, že ľudia s podobnými problémami nemôžu viesť štát. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobre zahrany a zrezirovany prispevek zanru.Film ma srdce na sptavnem miste.Videni sveta pohledem dusevne nemocneho neni bezne v romanci. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní film, příběh jenž mě neohromil, mitns herecké obsazení a nebo načasování, nevím ale obyčejně jednoduchý jemně smutný film. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nějakou naivní romantickou komedii, o to víc mě tento film překvapil. Líčí příběh mladého Adama, kterému byla diagnostikována schizofrenie a ukazuje, s jakými nepříjemnosti se musí člověk s touto diagnózou potýkat. Člověk slyší hlasy a ztrácí spojení s realitou. Žádná účinná léčba, kromě léků, které mají o to horší vedlejší účinky neexistuje. Člověk to má těžké v osobním i profesním životě a nezbývá mu nic jiného, než se s touto nemocí smířit a bojovat. Snímek je natočen způsobem, že se do hlavního hrdiny vcítíte a prožíváte to s ním. Místy je vtipný, smutný, až dojemný. Myslím, že je dobře, že něco takového vzniklo, aby lidi pochopili, že tito lidé nejsou odpadkami, které by se měly vynést. Doporučuji! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Film, který mi strašně rychle vyprchal z hlavy, ale u kterého si moc vážím tvůrcům, kteří se rozhodli vzít si na paškál něco tak náročného, jako je psychologická nemoc či porucha. Zde schizofrenie. Herecky průměrné, ale vizuálně opojné, i když dějově velice pohádkové, což mě mrzelo. 70% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ale šak keď som chorý, liečim sa. Keď liek nie je, neohrozujem ostatných. A keď som vlasatá bukvica zahrabaná medzi hrncami, natočia o mne film. 1 z 5 ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o schizofrenii, co jsem viděla. Je to tam skvěle (a i dost vtipně) vylíčené, i když tedy s touto nemocí nemám zkušenosti, věřím, že to asi tak nějak v hlavě nemocného probíhá. A do toho ta milostná zápletka, ti dva spolu byli fakt sladcí. Strašně jsem jim to přála. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tak tohle mě fakt dostalo.Tragedie je ,že ta nemoc je napořád a záleží na doktorech jak trefí léčbu.Možná by ten ,co uzdravil mladého Babiše měl dostat Darwinovu cenu.Další tragedie je,že si ji někteří pustí jako džina z láhve nadměrným anebo dlouhodobým užíváním opiátů.O tom žádná.Viděla jsem dokument z USA na tohle téma a tam je realita značně odlišná od tohoto scénáře.A účastníky jízdy z kopce dotyčného je i rodina.Tady se tvůrcům povedlo snad všechno i díky digitálním záběrům .další tragedie je,že okolí nikdy neví,k čemu hlasy v hlavě nabádají.Ty záběry s noži asi nebyly jen o touze Adama vařit. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Jeee, tak to bol ale podarený film. Taký  "veselosmutný". Milé postavy, výborne zahrané, dobré otázky, skvelé odpovede a hlavne mimoriadne citlivo rozobratý problém hlavnej postavy. Ten film samozrejme nie je dokonalý (ako Čistá duša), ale mňa bavil od začiatku do konca, v každej scéne. A vlastne nevidím dôvod, prečo mu nedať (pri nepatrnom prižmúrení oka) plný počet bodov. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Výborný a též poučný film o mladíkovi, který se snaží vypořádat se schizofrenií. Doporučuju všem, protože mnohé věci, které zde Adam o schizofrenii říká, jako například to, že na rozdíl od jiných nemocí je lidé nelitují, ale spíše se jim snaží vyhýbat, jsou pravdivé. Přesně těm bych tento film doporučil. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Prečítal som si komentár kolegu menom: silentname, neostáva mi nič iné len do bodky súhlasiť ! Nečíta mi síce myšlienky ale vidí filmy mojimi očami. Druhý film o schizofrénii ktorý rozhodne zaujme. Prvý je samozrejme Čistá duše (2001) kde ten popis je predsa o riadny level vyššie. Tento film je v prvom rade teen dráma do ktorej je postupne viac a viac včlenený závažný problém - schizofrénia. Platí aj u mňa čo písal silentame, že vedľajšie postavy sú rozhodne zaujímavejšie a chcel by som ich mať viacej rozvinutejšie. Takisto preludy sú zaujímavé ale pomerne dosť ploché a jednotvárne. Celé sa to prelína miestami až do hororu a len poukazuje o aký strašný a krutý zdravotný problém ide. Keď sa to celé slušne rozbehlo a skutočne príbeh šiel poctivo dobrou cestou, začal som sa báť o koniec. Nemusel som sa báť, koniec nič nekazí a umocňuje len to videné predtým. Zaujímavá úloha pre Andyho Garciu. 80 % ()

Reklama

Reklama