Reklama

Reklama

Samsara

  • Česko Sansára (více)
Trailer
Itálie / Francie / Indie / Německo, 2001, 138 min

Obsahy(1)

Mladý budhistický mnich Tashi se po letech strávených v klášteře a meditacích rozhodne oženit s mladou dívkou Pemou a žít s ní na vesnici. Život mimo klášter je ale mnohem složitější než si myslel. Poznává sexuální vášeň, žárlivost, nevěru, zradu, mstu a bídu. Sám musí hledat odpověď na věčnou otázku, zda je důležitější zasvětit svůj život duchovnu (meditacím), nebo žít obyčejným životem plným emocí a citů, ve kterém je těžké najít hranici mezi dobrem a zlem. Natáčení tohoto filmu trvalo 7 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Cival 

všechny recenze uživatele

Je to spíš za 2.5 hvězdičky. U první, šíleně roztahané poloviny se dá krásně spát, v té druhé se rozjede sice zajímavý, ale nenápaditě natočený příběh. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film o životních cestách, jejich správném výběru a vlivu na okolní svět. Pochválit musím krásné záběry na ještě krásnější východo-asijskou krajinu, kterých bylo opravdu plno, krásný pohled na osudovost života a bezvýchodnost cest pochybujících a jemný nádech spirituality. Přes snahu naladit se na uvolněnou meditační atmosféru filmu jsem se místy nedokázal ubránit únavě a nepozornosti. Snímek je někdy nezdravě rozvleklý. Snaha o maximální výmluvnost nebyla nejlepším řešením. Skutečnou výpovědní hodnotu nese pouze několik brilantních chvil, které ale vnímavý divák Samsary nemůže nepostřehnout. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mě nijak nenadchl a říkala jsem si, že z toho nic nebude, ale čím dál víc se mi děj začínal líbit. Nakonec jsem dala plný počet hvězdiček, protože si je tento film ode mne zaslouží. Životní cesta buddhistického mnicha, který se zamiloval a rozhodl se žít se svou vyvolenou ... Neotřelý a zajímavý příběh, určitě doporučuji. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Příběh o hledání cesty mezi duchovním a světským (rodinným) životem, zabalený v budhistickém rouchu. Jednoduchý, myšlenkově až schematický a didaktický příběh s krásnými, i když v podstatě velmi statickými záběry. Škoda, že filmaři nevyužili příležitost a do té doby filmařsky zapovězené úchvatné scenérie "himalájského království" Ladak nepojali trochu velkolepěji. I když to by pak už asi musel být trochu jiný film. Na druhou stranu, vzhledem k tempu a jednoduchosti příběhu poskytli obrovský prostor pro vlastní, v mém případě velmi intenzivní stylovou meditaci na zvolené téma. Pokud ovšem není pro vás téma příliš aktuální a film uvidíte v TV bude to pro vás nejspíš jen další východ'ňácká zívanda. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pri Samsare som si oddýchla, pokochala sa nádhernou prírodou a na záver sa nechala aj trochu dojať. Zdalo sa mi, že autenticita filmu bola miestami narušená západniarskymi prvkami, ale to nemôžem zaručene tvrdiť, keďže nepoznám dokonale indické zvyky a tak to ponechám na odborníkov. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda, prostředí, dokonalá kamera a hrátky s barvami! Ale 138 minut bylo poněkud moc... více střihu a bylo by to mnohem lepší. A co se mi líbilo nejvíc? "Jak zabráníme kapce, aby nikdy nevyschla? ... Hodíme-li ji do moře." ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Samsara je řádka pěkných obrázků a dávka pohádkových moralit, okořeněná několika exotickými erotickými experimenty. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

I přes velice pomalý rozjezd má Samsara co nabídnout. Ale divák musí mít trpělivost si smysl filmu musí v jeho velice pomalém tempu vyčekat. Pakliže mu film sedne, získá představu nejen o odříkání mnichů, ale i inspiraci k přemýšlení o životní cestě. Naštěstí vám toto čekání může zpříjemnit krásná kamera a podmanivá hudba. Osobně mám o důvod víc obdivovat muže, jež žijí prosti od všech životních slastí, musí to výt velice těžké, na druhou stranu asi nejsem dost duchovně založený člověk, protože v jejich životním stylu nevidím smysl. A v závěru mě napadlo, že i volba duchovního života může být vlastně velice sobeckým aktem. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se snímkem Himaláj karavana je Samsara výrazně slabším a mnohem nudnějším počinem. Diváka potěší záběry na atmosférickou přírodu, zaujme soundtrack a po utahané a zdlouhavé první části i začne bavit svým příběhem, který však není zvlášť oslnivý. Otázky o morálních hodnotách, životních prioritách, cestách a cílech, chybách a poučení, práci a meditaci jsou zajímavé, avšak nějaký hlubší dojem nezanechají. Možná, že kdyby Samsara byla kratší, působil by snímek daleko lépe. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Dosti nudné, protahované a jednoduché pojednání o cestě z kláštera do klína a vice versa. O filosofi, životě mnicha, buddhismu jako takovém etc. tam mnoho nepadne, zato sexuálních scén je na můj vkus přehršel. Pokulhává i obsazení hlavních rolí - je hodně poznat, že herci nejsou zrovna typičtí obyvatelé místa, ve kterém by se měl příběh odehrávat. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem film pouze od momentu, kdy se Taši rozhodne opustit klášter, a byl jsem tak zřejmě ušetřen oné rozvleklosti, na niž si tu všichni kolem stěžují. Přesto nelze popřít, že má snímek zejména po stránce scénáristické k dokonalosti hodně daleko. Jeho chyby jsou nicméně dobře vyváženy věrohodnými hereckými výkony a (pro mě) atraktivním tématem. Hrdinovo váhání mezi rodinou a duchovním životem, mezi přilnutím ke světu a odpoutáním od něj, mezi následováním tužeb a odepřením, je korunováno v posledních minutách rozhovorem s manželkou, která svému prchajícímu muži připomíná osudy žen, které tiše trpí zatímco jsou jim jejich mužové nevěrní s Absolutnem. Otevřený konec je zde jen k dobru - nutí diváka, aby si na položenou otázku našel odpověď sám. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ja si nemôžem pomôcť, ale ja som tam v tej jednej hlavnej piesni stále počul: '' Kerá nemá frajérá, kerá nemá frajérá...'' ! :-) ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Sledování jsem ukončil chvíli po tom, než jsem si uvědomil, že jsem koupil jiný film(asi hodinku jsem trpěl), než jsem zamýšlel. Větší pičovinu jsem snad roky neviděl. Netvrďte mi, že tahle sračkoidní hovadina vznikala 7 let. Já bych ji sfoukl za odpoledne, kdybych měl k dispozici podobné prostředí. Kdybych neměl, tak bych byl s filmem hotov přibližně za týden. Když si vzpomenu, že jsem film kupoval na ulož.to alespoň 20 minut, tak je mi toho času od srdce líto. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Viera s túžbou sa v kláštore lámov rozlúčia, keď sa Tashi rozhodne hľadať sa mimo kláštorných múrov. Otec ho priviedol k lámom, ako mnoho iných 5-ročných chlapcov, a dal mu možnosť rozhodovať sa samostatne. Čo je dôležitejšie? Fascinúca zdanlivá jednoduchosť života na náhornej plošine, akoby odrezanej od okolia, obsahuje všetky základné životné pravdy, ktoré sa v huriavku sveta strácajú. Uvítala som možnosť vložiť sa do jednoduchého príbehu a obyčajného života, krásnej prírody a hudby ako do voňavého stohu trávy, kde láska vonia, zrada pichá, pravda je v oblakoch a všetko ma svrbí, aj keď som už z neho vyliezla a vrátila sa späť medzi autá, chaos a hluk. Možno to mohlo byť všetko rýchlejšie, akčnejšie či menej ospalé, ale dokázali by sme potom pochopiť 3 roky, 3 týždne a 3 dni v meditácii? Myšlienkou mi trochu pripomenul Jar, leto, jeseň, zimu a jar... i keď je v ňom viac "obyčajného života". ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh muže, který má zřejmé problémy s učiněním nějakého definitivního rozhodnutí. Exotická kultura a překrásná příroda dokáží kompenzovat i zjevné nedostatky scénáře. Režisér občas překvapí nějakým originálním přechodem, ale jindy je zase až příliš doslovný. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Buddhistické softporno s překrásnými exteriéry, hezkou výpravou, nehezkým digitálním orlem na začátku a s notně přihlouplým obsahem. Vhodné pro polovzdělané publikum, aby se dozvědělo něco o buddhismu, jinak ztráta času. ()

Reklama

Reklama