Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polsko, Lodž, rok 1965. Lékař Andrzej Hoffmann, vzhledem ke své minulosti v Zemské armádě (Armia Krajowa) a účelové politické neutralitě, nemůže získat pas, aby se mohl setkat s manželkou a dcerou žijícími v Anglii. Jeden z jeho pacientů, sní taktéž o útěku z Polska, proto navrhuje řešení problému: pas si budeme muset koupit, a jediný způsob, jak získat peníze, je bankovní loupež. Situace se komplikuje ve chvíli, kdy se Andrzej musí rozhodnout - zachránit lidský život, a tak vynést rozsudek nad sebou samým, nebo nechat zemřít jediného svědka loupeže? (kamals)

(více)

Recenze (4)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ve festival 3 kino resp. v dvě dnes již kultovní postavičky pražských, karlovarských a polských kinosálů a duchovní otce 3kina mám takovou důvěru, že když se vyhlásí "film na slepo" tak jdu i když jinak tento typ akce zásadně ignoruju. To, že kluci nakonec vyměkli a vše vyblili na sociálních sití se mně netýkalo, měl bylo řečeno na slepo, tak na slepo. Opět se potvrzuje, že vkus 3kina a vkus můj je velmi blízký. Příběh nás ze začátku spíše nenápadně seznamuje se situací hlavních hrdinů, ale postupně utahuje šroubky a pak asi v půlce přepne na jiný level a vyprávěcí rovinu silně zdramatizuje takovým způsobem, že odhad dění následujících minut je skoro nemožný. Polský reálie 60 let dokonalý, postavy jsou mistrovsky napsaný, hlavně lékař Andrzej je luxusní postava, o hereckých výkonech polských herců píšu už roky to samé. Docela bymně zajímalo, kdo v Polsku vyučuje herectví, protože to už není normální, takový přirozený a věrohodný herecký projevy co oni předvádí ve filmech, to je opravdu mistrovství. Koukal jsem na počet nominací na polský Orly, kdyby jich film proměnil jen půlku byl by to král rok, neproměnil ani jeden, protože zrovna v ten samý rok si Roman Polanski vzpoměl, že natočí Pianistu, ale to nic nemění na faktu, že Tam a zpět je je vyzrálá suverení fimařina. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hodně napínavý film. Situace v Polsku v 50. letech nebyla vůbec růžová. Tamní StB měla všechny pod dohledem, zvláště lidi, kteří za války bojovali v cizině. Mezi ně patří i doktor Hoffmann, který si po válce odseděl 6 let a věznice mu zadržovala dopisy od jeho anglické manželky. Dopisy, které psal on jí, se mu vracely nedoručitelné, proto si myslel, že ho opustila. Po letech manželčiny dopisy náhodou dostane a netouží po ničem jiném, než se se ženou setkat a poznat i svou dceru, kterou nikdy neviděl. Protože je na černé listině systému, získat pas je pro něho nemožné. Je však rozhodnut udělat cokoli. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

vyborny film o situacii v Polsku 50. rokov. Akurat ze polska tajna sluzba sa nevolal STB jak pise NinonL, ale Sluzba bepecienstwa. kazdopadne vyborny polsky film, vidno, ze Janusz Gajos vie hrat. Uz dlho som vedel o tomto polskom hercovi, a smutne je to, ze vacsina ludi ho pozna len zo serialu Ctyri z Tanku a Pes 1966 : 80 % ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Skvelý film s krimi zápletkou o osudoch bývalých vojakov Armii Krajovej, ktorí sa po nastolení komunistického režimu v Poľsku stali nepriateľmi štátu. Jeden chirurg, jeden umelec sa kôli rodine a zdraviu snažia emigrovať z Poľska polovice 60-tych rokov. Ani pas, ani peniaze a Poľská tajná služba (SB - Służba Bezpieczeństwa) neustále sliedi. Podarí sa ? Ako vždy výborný Janusz Gajos ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama