Reklama

Reklama

Gump - pes, který naučil lidi žít

  • Slovensko Gump - pes, ktorý naučil ľudí žiť
Trailer

Obsahy(1)

Příběh psí pravdy, lásky a naděje. „Jsem Gump a byl jsem toulavej pes...“ On vlastně každý pes je v sobě tak trochu toulavý do té doby, než najde své štěstí, a to štěstí pes najde jenom s člověkem. Můj příběh je o hledání psího štěstí a také  o překážkách a pastech na cestě k tomu správnému člověku. Je o síle a nezlomnosti, která se ukrývá v každém psovi. Ano i v tom vašem, ve vaší čivavě, která na vás čeká celý den, než přijdete z práce. I v tom buldokovi, který se za vámi šine a sotva popadá dech. Dám svoji duši za to, že kdyby vám někdo na tomhle světě chtěl ublížit, tak pak teprve poznáte, jak silné má váš pes srdce a co jeho láska k vám znamená. Tenhle film vám také otevře oči, protože co člověk v psím srdci zničí, to může zase jen člověk uzdravit. Rodinný film režiséra F.A. Brabce je o světě viděném očima toulavého psa Gumpa. O světě, o kterém mnoho z nás moc neví. O tom, jak nás vidí zvířata  a jak je ten náš svět pro ně důležitý. Ten svět, který jim dává domov, sílu, naději, ale také bolest. Dobrodružný příběh skutečných psích hrdinů a lidí kolem nich. (Bioscop)

(více)

Recenze (237)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Gump je vcelku koukatelná agitka pro děti, aby se chovaly ke zvířatům s úctou a respektem. A samozřejmě je měly rádi. F.A Brabec film řemeslně zvládnul. Je to vcelku příjemně natočené a herci, zejména Bolek Polívka, hrají dobře. Příběh je sice primitivní až běda, ale snímku pro děti to lze i odpustit. Na délku filmu je toho však moc. Je zde také zbytečně moc postav, které sice hrají zajímavé osobnosti, ale pro snímek a příběh jsou leckdy úplně navíc. Otravná a vlezlá je hlavně hudba, která se snaží ždímat emoce až moc okatě a naivně. I když věřím, že děcka si u filmu i pobrečí. Oni jsou cílovkou filmu a ti odcházeli ze sálu spokojeni všichni do jednoho. Gump celkově není úplně špatným filmem, ale ani nijak zajímavým. Prostě průměrná pohádka, která má být pro děti poučením. 50%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Gump - pes, který naučil lidi žít není úplně film. Rozhodně ne takový, jaký si pod pojmem "film" představíte. Má střídavě dobré herecké výkony - Bolek Polívka, Eva Holubová, Jana Plodková, Richard Krajčo, ale i horší herecké výkony - obzvlášť Ivana Chýlková. A hlavně to vypadá, jak kdyby to opravdu bylo z pohledu psa. Příběh je takový nepříběh a některé scény působí, jak kdyby se jednalo o promo video Vesmírných lidí - hlavně teda závěr, ale i záběry na psa s pozadím Českého Středohoří. Nicméně kamera se zaobírala nádhernými záběry - jak na přírodu, tak na českou architekturu. Dokonce i ty Velvary jsem tam našel, když jsem je zrovna nedávno navštívil. Svoje kvality tento film tak určitě má. Jen musíte přijmout, že F. A. Brabec není režisér klasického střihu, ale uměleckého směru. Nosná stránka - pes - ale přebírá veškerou zodpovědnost na sebe a celá ta filmová legenda (příběhy pejsků z filmu) filmu také přispívá, takže tři hvězdy si film nakonec upřímně zaslouží. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Rozhýbaná reklama na psy z útulků láká na výrazný vizuál, a hlavně silné téma pro rodiny s dětmi. Jako narativní film příliš nefunguje a překvapí mírou drsnosti, přesto jako zážitek neurazí a svou diváckou obec si najít dokáže. Já mezi ni ale primárně opravdu nepatřím. Více zde. ()

castor 

všechny recenze uživatele

F. A. Brabec? Za mě roky výtečný kameraman a prachbídný režisér, nevýrazný a neschopný pohánět děj dál. Povedla se mu Kytice, ale jinak je to packal (Bolero, V peřině, Vánoční Kameňák...). Gumpem nicméně překvapil, znovu sází na syté barvy, ale ve výsledku jde o naprosto rutinní produkt. Takové nenáročné a nenápadité podbízení se národu pejskařů. Příběh psího ztracence, který hledá svého lidského kamaráda, začíná u skoro-bezdomovce Bolka Polívky, pokračuje přes nějakého toho zlého Taclíka, hodného veterináře Rodena nebo ve výsledku laskavého Krajča, kdy nepěkné situace se odehrají mimo záběr kamery, aby se zvířecí duše zase dostala tam, kde jí bude ještě lépe. Nic víc, nic míň. Zvučná herecká jména tu prostě jen jsou, nic zásadního nepředvedou, navíc mi dost chyběl humor. Možná je to záslužný projekt, ale prosím další film třeba o toulavých kočkách už ne. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Coby pejskař, vlastně páníček od útulkového psa, který byl týraný, zlomený, bázlivě agresivní, lidmi zcela zrazený, jemuž jsme dali domov, začali jej socializovat, pracovat na něm a ukazovat mu, že život s fenkami, lidmi či dětmi může být i psina, hodnotím tento film nejen jako snímek, ale také na základě emocí, které dokáže vyvolat snad v každém, kdo někdy měl čtyřnohého parťáka do života. Oceňuji herecké výkony Bolka Polívky, Evy Holubové či Richarda Krajča, hudbu, kameru, aranžmá scén i příběh. Chválím samozřejmě též herecký projev Gumpů 1-4. :) Tento snímek má v sobě určité poselství i lidství. Není to sice kvalita typu Hačikó, ale výsledek českého snažení rozhodně není zahanbující. Naopak. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ja takéto filmy môžem. Najčastejšie ma totiž vo filme rozcíti bezhraničná a bezpodmienečná láska nemého tvora. Slušne zahrané, dej nenudil a psík bol suprový. Ba dokonca to bolo aj celkom napínavé. Tiež to malo peknú myšlienku v závere, ktorá by mala byť vlastná každému človeku. Za mňa slušný nadpriemer a príjemné pozeranie. 80/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl můj druhej předvánoční dárek. Na Gumpa jsem se těšil už dlouho ikdyž jsem měl zároveň i strach jak to v rukách F. A. Brabce dopadne. O tom, že je schopnej kameraman už přesvědčil mnohokrát. Co se týče režie tak tam už to není to pravý ořechový. Tohle se mu ale povedlo na výbornou. Knihu jsem četl a myslím si, že líp se kniha na filmový plátno snad ani přenýst nedala. Myslím si, že ti co četli knihu musí ocenit i filmový zpracování. Dále pak film ocení především pejskaři. Navíc je všeobecně známo, že točit se zvířaty je mnohokrát složitější a komplikovanější. Takže respekt. Za sebe s klidným srdcem dávám 5 hvězd. Milej, smutnej a zároveň upřímnej film, kterej možná není až tak o hereckých výkonech ale i přesto nebo právě proto dokáže v člověku vyvolat velký emoce. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

To je tak, když chce česká filmová dílnička udělat remake o psím životě. Jednu hvězdu dávám psíkům, protože předvedli daleko lepší herecké výkony, než hlavní, lidští aktéři tohohle braku. Soubor stupidních, nelogických scén podkreslený velice nevhodně zvolenou a otravnou hudbou. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal "panebože, na co to koukám?". Pak mi došlo, že jsem asi tak o dvacet až pětadvacet let starší než cílová skupina. Ano, objektivně to není žádný světoborný film. A jímavý Ivan Trojan jako vypravěč Gump je dost silnej patos. Ale co naplat - pokud máte (rádi) psy, dojmete se, ať chcete nebo nechcete. A myšlenka "děti, chovejte se ke psům / zvířatům hezky" je velice bohulibá... 90% ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Jen škoda, že se do toho nenalilo víc prachů, třeba ze zahraniční produkce, aby vyprávění v kostce nevyznělo tak monotónně. Jako řemeslo určitě zvládnuté a s fajn poetikou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

F. A. Brabec je výborný kameraman, ale jako režisér zatím svůj um neprokázal. Tentokrát si vybral hodně jednoduchou až jednotvárnou látku, zabalil ji do krásného vizuálu a bohužel opět ukázal, že jako režisér si není jistý v kramflecích a minimálně v dramaturgii tápe. Gump tak je fajn na pohled, pejskaře určitě dokáže zahřát u srdéčka, ale ve výsledku toho moc nenabízí. Gump tak putuje po různých místech, potkává zlé i hodné lidi a různými způsoby ovlivňuje jejich životy. Do toho ho po celou dobu hledá jeho páníček (Bolek Polívka, který společně s Evou Holubovou jediní skutečně hrají) což se mu celou dobu nedaří a rozvíjí si svůj vlastní příběh. Gump tak rozhodně neurazí a na české poměry minimálně výpravou potěší. Jen je jako celek trochu plytký. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepšie na filme bol záver, ale myslím tie pesničky. Inak šlo o veľmi málo pozitívny film, komediálne a rodinné skoro nič, skôr smutné a kvitujem posolstvo o tom, že so psami netreba narábať ako s vecou. Ale to citové vydieranie bolo veľmi amatérske, vôbec sa nepodarilo a ak chcel niekto napodobiť Psiu dušu alebo urobiť niečo na spôsob osudu psa, tak sa mu to vôbec nepodarilo. Dej je fádny, neponúka vôbec nič len zábery na psov a hodinu a pol Trojanovho hlasu smútiaceho z ľudskej zloby. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Já viděla asi jiný film, než zbytek místních přísných kritiků. Podotýkám, že s námi žil pes vždy, ale nikdy nebyl postaven na piedestal nad lidi, vždy to byl chvost rodiny, vždy ale chvost milovaný. Do dveří vcházel poslední, k misce se žrádlem taky, lézt  na nábytek nebo do postele- neexistuje a věnovat se mu. Výchova, péče, láska a pevná pravidla. Jo, patřím k těm, co kroutí hlavou, co lidé s pejsky dělají, jak si z oddané psí duše vyrábějí rozcapeného šéfujícího gaučového mazlíčka, ale jejich boj.  Z důvodů, kterými se film zaobírá, jsem se jaksi radikalizovala do sci-fi názoru, že psa zadarmo bych lidem zásadně nedopřála. Žádného psa. Nepopulární názor, vím, taky si život bez psa neumím představit, nicméně už ho zastávám a v současnosti pejska nemám. Nadávat, že lidi jsou svině, nepomůže. Pes je tvor, který si zaslouží vysokou cenu už z principu. Daň za samotné pořízení bych ve svém světě vypálila takovou, že by se z toho každý majitel oloupal. Normálně v řádu padesáti-sta tisíc, k tomu vysoká cena za jednotlivý kus, důkladná evidence každého psa, povinná každoroční veterinární péče mastná tak, aby "mít psa" znamenalo natolik nákladnou, kontrolovanou, elitní záležitost, aby ho neměl každý kretén, který si na něm vybíjí frustrace, váže ho na řetěz, nebo ho nechává samotného devět hodin zavřeného v bytě. To, že kdejaká babka potřebuje společnost a má kříženečka na entou z útulku, je sice fajn a chápu, není nad společnost, psy miluju, křížence taky, ovšem procento hovad, které se ke psům chová jak se chová, je natolik vysoké, že jsem už dávno vyrostla z názoru, že pes musí být v každé rodině. Tento trend pokládám za zvrhlý a jinak neřešitelný. Pokud bude psů jak nasraných, pokud se budou rozdávat zadarmo, množit kvůli peněz na bezpapírový byznis, nebo vyrábět podvraťáci nebo i čistí z plemen, kde se bezhlavé páření některých konkrétních povah vyloženě nedoporučuje, prostě mašinerie na výrobu zvířat, kterých jsou pak plné útulky, dokud si psa bude pořizovat kdejaký blb, který mu nedokáže vytvořit vhodné podmínky, neumí ho vychovat, ani zvládat, psi se rozdávají jako dárky dětem, tohle neskončí. V takovém, mém světě, bych se přimlouvala i za regulérní pořadník na adopci pejska, kterému zemřel majitel, pokud pes nemůže zůstat u příbuzných. Po obdržení psa nový majitel opět zacáluje fešáckou daň z principu, že má psa a tak. Z mé strany názor: koně taky nemá každý. Pes není hračka, ani hromosvod. Samotný pocit člověka, že potřebuje jen lásku nestačí. Potřebuje toho mnohem víc. Výtěžek z celkové tisícovky psů max. v republice bych obrátila směrem do financování pejsků asistenčních a canis terapeutických, do výcviku psů služebních a záchranářských, a taky do nově zřízených zařízení (klidně předělané útulky), kam by si lidé chodili se psy pod dohledem zkušených chovatelů hrát, v podstatě kontaktní ZOO, kde by se lidem vtloukalo do hlavy, jak se k psovi správně chovat, co vše to obnáší, tak aby si dobře rozmyslel, do čeho jde. Úlet? Jo. Je to crazy. A teď se podívej na sídlišti z okna, kolik vidíš lidí se psem? Běž se projít ven večer a spočítej to. Zamysli se, kolik psů je teď samo zavřeno v panelákovém bytě. A kolik psů je zrovna beztrestně týráno. Nic jiného si nezasloužíme. Myslíš si, že ve vyspělých krajinách má psa každý? Že si ho může dovolit? Nikoli. Kdo ho má, ten se k němu chová důstojně. Pokud ne, vysoký trest.  K filmu: moc pěkné! Nejen kamera, lokace, pejsci a herci. Není to rozhodně záležitost pro malé děti, je to apel na dospělého diváka. Poselství je jasné, téma aktuální, krásně natočeno, ždímání emocí jsem nezaregistrovala, protože znázorněné pokládám za naprosto reálné zhodnocení častého zacházení člověka se psem. Útulky? Na jednu stranu chvályhodná zařízení, s obětavými lidmi, kam když člověk strčí prachy, cítí se lépe, na stranu druhou ostudné zrcadlo nezodpovědných lidí, kteří potřebují dostat pořádně přes paprče, aby se začali chovat jinak. Chválím i názornou ukázku, kterak útulek vydává psa komukoli, kdo se o ně stará mnohem hůř, než by zůstal ve studeném kotci. Mám zkušenost, kdy útulek, aby nebezpečného, problematického velkého psa, s bohatou nedobrou historií udal, dal ho klidně prvochovatelům, kteří by nezvládli ani čivavu. Dobře to nedopadlo. Všem milovníkům pejsků zdar a fakt sorry, já vám ty pejsky brát nechci, jejich kvality znám, je to velká láska, jak k člověku, ale toto asi nemá jiného řešení. A oni se bránit nedokážou... škoda. () (méně) (více)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Nejdřív jsem nevěděl, co si s tebou počnu, a teď nevím, co si počnu bez tebe." Gump coby jakási česká odpověď na Cameronovy příběhy o "nejlepším příteli člověka" vypráví o dobrodružství naivního, dobráckého a loajálního psíka, který se na své cestě (na duhovou horu) potkává s rozličnými lidmi a poznává jejich různé povahy. Herecky je to vcelku takový mišmaš dobrých (Polívka, Holubová) a ne úplně dobrých (FattyPillow, Pagáčová) představitelů, z nichž se většina mihne před kamerou jen na chvilku. I přes okaté atakování slzných kanálků (a za doprovodu Trojanova hlasu, který mi však v tomto filmu zrovna moc neseděl) se na české poměry jedná o solidní zvířecí film s pěknými záběry české krajiny a slušným hudebním doprovodem. P.S. Možná budu za nelidu, ale ta Gumpova pojmenování lidí (Sušenka, Rybička atd.) mi přišla, ehm, divná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vyděračská rozhlasová hra, sem tam podbarvená kýčovitými obrázky jak ze Strážné věže, předvídatelná od první minuty a žel postrádající cokoliv navíc, jakékoliv kouzlo, které by tu nudnou a očekávatelnou historku něčím ozvláštnilo nebo pozdvihlo. Je to prostě jen takové nudné reklamní řemeslo, nic víc. A já reklamy nerad, ať na nějaké rádoby osobnosti, tak na knížku a soundtrack, protože tohleto nic jiného není. Všechna ta hesla, která pes i lidé ve filmu sem tam pronesou, znějí rovněž podobně povrchně jako reklamní kecy o šťastné rodině, a to vůbec nemluvím o zcela vyprázdněném pojetí boha a víry v Czendlikově podání.  A nahou prdel Bolka Polívky jsem taky vidět nemusel. Dobrá recenze Monggol. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný a dojemný příběh, jenž dokáže vzbudit emoce v divákovi od začátku do konce a pro slabší a citlivější povahy to může být docela slušná nálož. Film se mi líbil, byl velmi dobře herecky obsazen, ale nedokázal mě tak citově rozsekat jako Hačikó... ()

Reklama

Reklama