Reklama

Reklama

Mořští predátoři aneb Život na vrcholu potravního řetězce

(seriál)
  • Česko Predátoři oceánů (více)
Nový Zéland, 2019, 4x45 min

Obsahy(1)

Za nebezpečnými tvory do těch nejdivočejších vod...
1. Kosatky: Ve vodách u Nového Zélandu se noří Kina Scollay pod mořskou hladinu, aby natočil z blízka skupinu kosatek. Není to nijak jednoduché – tito mořští dravci se umějí velmi rychle pohybovat a jsou mnohonásobně větší než on. Záda mu jistí Ingrid Visserova, světově uznávaná odbornice na kosatky. Po třiceti letech studia zná jednotlivá zvířata tak dobře, že dokáže odhadnout, jak se budou chovat. Na své základně na pevnině dostává telefonáty od dobrovolníků, kteří s ní spolupracují a ozývají se jí pokaždé, když nějaké spatří. Společně se Scollayem se vydávají na dobrodružné výpravy po souši a po moři, aby se dostali do maximální blízkosti těchto vrcholových predátorů – od vod nedaleko centra Aucklandu po nesnadno přístupné odlehlé pobřežní oblasti. Nakonec se stanou součástí záchranného týmu, který se snaží dostat zpátky do moře samce, který uvázl na mělčině.
2. Žraloci širokonosí: Ve vodách nedotčených lidskou civilizací, na místech patřících k nejodlehlejším na světě, žije tajemný druh paryby. Přestože vědci mají o žraloku širokonosém zatím jen minimum poznatků, o jeho přítomnosti místní obyvatelé moc dobře vědí, neboť je zodpovědný za největší počet útoků žraloka na člověka na Novém Zélandě. Kina Scollay se vydává na expediční lodi do odlehlé divočiny, aby se ve zdejších kalných vodách seznámil s jejich populací. Jednotliví žraloci nejdřív pomalu obeplouvají skupinu kameramanů, postupně se ale jejich pohyb zrychluje a náhle se objevují ze všech stran. Vyděšení filmaři se proto raději vrátí na lodní palubu. Řada vzrušujících setkání pod vodou, a dokonce i na vodní hladině, odhaluje překvapivou povahu těchto zvláštních žraloků. Dozvíme se, jakým způsobem loví kořist větší, než jsou oni sami, a jak probíhá jejich život v temnotách.
3. Žralok bílý: U břehů Chathamských ostrovů, několika malých kousků pevniny ztracených v rozlehlé ploše Tichého oceánu, žije populace žraloků bílých. Jeden z nich napadl před dvaceti lety průvodce pořadem, Kinu Scollaye, který si zde vydělával na živobytí jako profesionální potápěč. Scollay nás seznamuje s výsledky svého dlouholetého výzkumu těchto obávaných predátorů, během něhož byla odhalena řada jejich tajemství, objeveny trasy, po kterých migrují, a vypracován způsob jejich identifikace. Z paluby průzkumného letadla budeme moci pozorovat žraloky bílé, jak pátrají po kořisti u pobřežního příboje, a nedaleko odtud se ponoříme do moře s mladým potápěčem, který si ve zdejších vodách vydělává ve společnosti nebezpečných predátorů na denní chléb.
4. Lachtani novozélandští: Lachtani novozélandští, druh patřící mezi nejohroženější ploutvonožce na světě, jsou charismatická a neobyčejně přátelská zvířata, která naše kamery zajímají stejně jako oni nás. V této epizodě nám Kina Scollay ukazuje, proč se lachtani novozélandští stali jeho nejoblíbenějšími mořskými živočichy. V chladných vodách na odlehlých místech předvádějí svůj nádherný podvodní balet, který je nejen elegantní, ale ukazuje i na jejich značnou sílu. Tomuto druhu ještě nedávno hrozilo vyhynutí, zdá se ale, že se mu podařilo učinit zásadní krok ke své záchraně. Scollay nám také představí jejich blízké příbuzné, lachtany Forsterovi, kteří byli rovněž na pokraji vymření. V závěrečné části epizody se staneme svědky úchvatné štvanice lovu, při které tito lachtani společně s plískavicemi tmavými a několika druhy mořských ptáků obklíčí ohromné hejno ryb. Diváci tak dostanou možnost obdivovat divokou přírodu v celé její kráse. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

K prvnímu dílu: Populace kosatek kolem Nového Zélandu čítá asi dvě sta kusů. Jsou to samí labužníci. Loví při pobřeží rejnoky, roztrhnou si je a vycucnou z nich jen játra. Zbytek nechají být. Celému filmu kraluje doktorka Ingrid Visser „máma kosatek“. Od dětství se jim věnuje a kolem Nového Zélandu je zná téměř všechny. Potápěč a kameraman Kina Scollay s ní tráví nějaký čas a spolu vyrážejí za kosatkami. Doktorka má síť informátorů, kteří ji zavolají jakmile uvidí na oceánu ploutev. Film končí záchranou kosatky puberťačky, která uvízla na pláži Marfells Beach. ()

Reklama

Reklama