Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti Ludvíka XIV. přebírá dočasně vládu Francie Filip Orleánský (Philippe Noiret). Požitkářský Filip se ale pramálo stará o politické záležitosti a věnuje se světským radovánkám. Vládnutí přenechává ctižádostivému, bezskrupulóznímu Abbé Duboisovi (Jean Rochefort), který tajně touží po místě arcibiskupa. Ve zbědované Bretagni se v té době připravuje povstání proti koruně... (Galahad)

(více)

Recenze (18)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zklamaný, protože jsem čekal poněkud méně slov a více vizuální opulentnosti. Na druhou stranu je film natočen precizně, bez nějakých větších zádrhelů či chyb. V prostřední části se sice může občas dostavit nuda, ale vše vynahrazuje výtečný konec. Zajímavým nápadem je také použití hudby právě Filipa Orleánského, zvláště krásná skladba v závěru. Ze silného hereckého trojlístku se mi nejvíc líbil Marielle, ale ani Noiret a Rochefort nezaostávali. ()

Nut 

všechny recenze uživatele

Páni, poměrně odvážná záležitost. Že by si Francouzi takhle pěkně zkritizovali jednu významnou etapu svých dějin, to jsem nezažila. Musím říct, že jsem se hodně dobře bavila. Asi to mělo působit spíše tragicky, a druhá půlka taková opravdu byla, ale první část filmu jsem se prostě jen řezala. No a výkony Noireta a Rocheforta bych rozhodně přirovnala k tomu nejlepšímu, co na plátně předvedli. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Áno,veľmi dobrá výprava,perfektné dobové oblečenie,dokonalé herecké obsadenie aj herecké výkony.Len mňa trocha pomýlilo označenie na csfd.Dráma áno,historický samozrejme tiež,ale vojnový asi ťažko.Bojuje sa tam tak akurát ústami,a dočasný francúzsky kráľ Filip Orleánsky ešte tak svojím vtákom,pretože zaujíma ho len sex,pijatika a iné potešenia.Na ostatné tak akurát zvysoka se..e.No a jeho zástupca Abbé Dubois to je tiež pekný vtáčik.A tak nečudo že v chudobnej časti Francúzska v Bretónsku sa ľudia začínajú búriť.Ináč kráľ je obklopený pekným počtom šlapiek.No je mu to málo a chce si dať doviezť mladučke 16.ročné dievča.Ale ináč je to skutočne veľkolepý film,na ktorom sa určite nešetrilo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hra moci, bezbřehé požitkářství a fatální rozhodnutí dělaná s trestuhodnou lehkostí, která nakonec Filipa II. Orleánského téměř dohoní v podobě výčitek svědomí. Vpodstatně nechutné a zavrženíhodné orgie zobrazuje snímek z pohledu jejich strůjců, takže vypadají skoro jen jako nevinné hrátky. Snímek zaujme dialogy, které jsou nezvykle otevřené. /3. 8. 11./ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklé satirické drama. 1) Francouzský humor mám spojený s funesovskou přímočarostí nebo belmondovskou elegancí, ale rozhodně ne s ironií příznačnou spíše pro filmy anglické provenience. A tento snímek ironií přímo sálá. 2) Francouzské drama ve mně evokuje jemnou psychologii a empatickou citlivost. Zde je drama brutálně přímé až naturalistické. 3) Kombinace dramatu s ironickými šlehy je ve francouzském filmu stejně častá jako akční napínavá podívaná ve filmu českém - tedy velmi vzácný jev. A zde nám jej Bernard Tavernier dopřává v rozsáhlém měřítku. 4) Historické filmy mám velmi rád. Toto je navíc první film, kde jsem se dozvěděl i řadu zákulisních historických faktů, o kterých jsem dosud neměl ani potuchy (například chodící WC). 5) Výborné herecké výkony podtrhují příjemný i když poněkud nezvyklý dojem, který ve mně dílo 33letého předního francouzského režiséra Bertranda Taverniera zanechalo. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (3)

  • Film získal cenu Césara za režii, nejlepšího herce ve vedlejší roli, nejlepší scénář a nejlepší dising. Nominován byl dále v kategorii Nejlepší film, nejlepší herečka ve vedlejší roli a nejlepší hudba. (Terva)
  • Francouzský syndikát filmových kritiků udělil snímku statut Nejlepší film roku. (Terva)
  • Francouzský regent, vévoda Filip Orléanský (1674-1723), měl řadu zájmů z různých oborů, mimo jiné se věnoval hudbě a sám se také pokoušel komponovat. Jeho dílo však nemá žádný zásadní význam a v dějinách hudby je spíše kuriozitou vzhledem k osobnosti autora. V historii kinematografie byly jeho skladby jedinkrát - záměrně a logicky - použity v tomto filmu, kde jeho osoba (hrál ji Philippe Noiret) byla ústřední postavou v ději. (topr harley)

Reklama

Reklama